Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.08.2018 12:13 | Správy | Domáce správy

Ministerstvo obrany koná: Vojaci, ktorí sú členmi Slovenských brancov, v armáde končia!

Slovenským brancom v radoch našej armády odzvonilo.

Slovensko prijme všetky legislatívne a účinné personálne opatrenia vedúce k zamedzeniu aktivít vrátane prepustenia profesionálnych vojakov, ktorí sú členmi zoskupenia Slovenskí branci a jemu podobných skupín. Informoval o tom v piatok na brífingu minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

 "Profesionálny vojak Ozbrojených síl (OS) SR sa v zmysle platnej legislatívy musí pri výkone štátnej služby, ako aj mimo nej, správať tak, aby svojím konaním neohrozil dôveru občanov SR, a tým nespochybnil úlohu OS SR v súvislosti s ich jednoznačným poslaním," dodal Gajdoš.
Na Slovensku sa podľa ministra "formujú aktivity, ktoré môžu byť zneužité na nedemokratické účely, či už v prospech jednotlivca alebo úzkej skupiny ľudí, ktorí nekonajú v súlade so zahranično-politickou orientáciou SR, ale v rozpore s bezpečnostnými záujmami našej vlasti."
Gajdošovi prekáža, že na takýchto aktivitách sa podieľajú aj profesionálni vojaci v štátnej službe, ktorí nadobudli v rámci výcviku rôzne vojenské spôsobilosti a vedomosti. Tie následne môžu odovzdávať ďalším civilným osobám v zoskupení brancov. "Medzi týmito profesionálnymi vojakmi sú navyše aj takí, ktorí v organizácii pôsobia na ich popredných riadiacich pozíciách. Sú autormi strategických či výcvikových dokumentov, čím zneužívajú vedomosti a spôsobilosti, ktoré nabrali počas výcviku v OS SR."

Gajdoš uviedol, že považuje za alarmujúce, že zoskupenie Slovenskí branci sa verejne prezentuje vojenskou hierarchiou, jednotnou terminológiou, výcvikom a vojenskými prvkami za použitia vojenskej výzbroje a rôznych druhov zbraní. Ako vážny problém minister vníma to, že Slovenskí branci niekoľkokrát verejne spochybnili úlohy a funkcie štátnych bezpečnostných subjektov pri ochrane štátnych záujmov. "Svojimi aktivitami sa snažia nahrádzať funkciu štátu v oblasti obrany a bezpečnosti, čo už niekoľkokrát nielen verejne prezentovali, ale aj praktizovali," uviedol. Minister preto zdôraznil, že vytváranie zoskupení s vojenskými prvkami, ktoré predstavujú paralelu k regulárnym štátnym bezpečnostným zložkám, akými sú aj OS SR, predstavujú v podmienkach demokratickej spoločnosti významné bezpečnostné riziko. Fungovanie takýchto skupín mimo zákonný rámec a kontrolu štátu môže podľa ministra závažnou mierou predstavovať riziko nárastu radikalizmu a extrémizmu v spoločnosti.

 

"Realizácia vojenského výcviku musí byť v právnom štáte, ako je SR plne riadená a koordinovaná kompetentnými štátnymi orgánmi a nie súkromnými osobami či subjektmi s podozrivou minulosťou a kontaktmi," dodal šéf rezortu obrany. Gajdoš tiež podotkol, že ministerstvo sa nebráni spolupráci s občianskymi združeniami či mimovládnymi organizáciami, ktoré majú profesionálny vzťah k ozbrojeným silám, no musia medzi nimi existovať dohody.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rakovinu pľúc môže odhaliť tento jednoduchý TEST! Potrebujete na to len svoje prsty
Bazilika sv. Petra je srdcom Vatikánu (ilustračné foto).
Vatikán novým dokumentom vzbudil vášne: Normy, ktoré tu doteraz neboli
(ilustračné foto).
Iránska polícia zadržala vyše 250 ľudí: Ohavné, z čoho ich vinia
Ilustračné foto
Odborníci prišli na nečakané zistenie o dedičnosti: V TOMTO ste sa celý život mýlili!
(ilustračné foto)
Prieskum odhalil skutočnú pravdu: Toto si Poliaci myslia o ukrajinských mužoch!
Handlová. 15. máj 2024.
Váš Tip
Varovanie Slovákom, v ohrození sú nevinní ľudia: Po atentáte na premiéra sa šíri obzvlášť nebezpečný hoax!
Copperfield je jedným z najznámejších iluzionistov všetkých čias.
David Copperfield ako sexuálny predátor?! Ohavné, čo mal robiť deťom
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrôza, koľko obcí Rusko za týždeň dobylo: Obsadia aj Charkov?! Putin prezradil, aké sú ich PLÁNY
Robert Fico a Zuzana Čaputová.
Prezidentke v súvislosti s atentátom na premiéra Fica telefonoval aj holandský kráľ
Ruský prezident Vladimir Putin.
Británia buchla po stole: Rusku a KĽDR chce klepnúť po prstoch! To sa Putinovi páčiť nebude
(ilustračné foto)
Na internete sa šíri veľké množstvo nenávistných prejavov: Polícia varuje a nevhodné príspevky rieši!
Na snímke zľava tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss starší a generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší.
Foto
Vo futbalovom Slovane začali čistky: Kmotrík ml. prehovoril, kto v klube končí