Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2018 09:55 | Správy | Politika

Ministerka školstva predstavila plán rozvoja za miliardy eur: Tieto veci by sa mali zmeniť

Veľa toho neukázala. Ministerka školstva Martina Lubyová (51) po dlhých mesiacoch predstavila návrh na rozvoj slovenského školstva na najbližších 10 rokov.

Podľa dokumentu si zmeny za ten čas vyžiadajú 9 miliárd eur. Samotná Lubyová podrobnosti k vylepšeniu nášho školstva neuviedla, no na verejnosť už unikol dokument s podrobnosťami. Čo sa má udiať v našom školstve v najbližších rokoch?

Lubyová chce materiál o dva týždne predstaviť na rokovaní vlády. Detaily nespomínala, no do médií unikla tabuľka, ktorá jednotlivé kroky popisuje. Je v nej 155 bodov, značná časť peňazí má ísť na zvyšovanie platov učiteľov.

Tabuľka hovorí o celkových nákladoch 12 miliárd eur, teraz po prepočtoch sumu znížili na 9 miliárd. „Musíme si uvedomiť, že mnohé úlohy, ktoré tam sú na 10 rokov dopredu, tak mnohé sú 20 rokov pozadu, keď už mali byť vykonané,“ reagoval zástupca Nových školských odborov Vladimír Crmoman, podľa ktorého ministerstvo školstva len naťahovalo čas, aby ne­ukázalo, že žiadnu reformu prichystanú nemá.

 

Samotná Lubyová hovorí, že dokument čerpal informácie z autorského dokumentu Učiace sa Slovensko, Programového vyhlásenia vlády a Správy o stave školstva, ktorá bola vypracovaná počas funkčného obdobia ministra školstva Dušana Čaploviča.

Z vybraných zmien

  • Do konca volebného obdobia v roku 2020 sa má učiteľom trikrát zvýšiť plat o 6 %. Expresnejšie navyšovanie mzdy má zariadiť nová vláda. O desať rokov má plat učiteľa dosiahnuť 85 % priemerne zarábajúceho vysokoškoláka.
  • V súčasnosti školy na žiaka dostávajú od štátu tzv. normatívy. Po novom by sa v sume mali zohľadniť skúsenosti učiteľa či to, že žiak je zo znevýhodneného prostredia.
  • Školská dochádzka bude začínať už v piatich rokoch, čo znamená, že posledný rok materskej školy by bol povinný. To si však vyžiada budovanie nových kapacít, pričom škôlky patria mestám a obciam a nie štátu.
  • Školy by mohli spájať predmety, ktoré so sebou súvisia, ako napríklad dejepis s geografiou a občianskou výchovou, keď sa preberajú témy, ktoré so sebou súvisia.
  • Chystá sa aj rozvoj dielní a základných prác ako varenie, starostlivosť o dieťa a základné opravárske práce.
  • Most-Híd pretlačil, aby sa maďarské alebo rómske deti učili Slovenčinu ako cudzí jazyk.
  • Po novom by sa zo­všeobecňovalo vysokoškolské bakalárske štúdium, aby sa študent mal možnosť rozhodnúť neskôr pre definitívne zameranie. Školy by mali tiež voľnejšiu ruku pri odmeňovaní učiteľov.

 

Bublina spľasla

Otvoriť galériu

Vladimír Crmoman, Nové školské odbory

- Je zarážajúce, že nová ministerka potrebovala sedem mesiacov, aby preklopila programové vyhlásenie do tabuľky a dala k tomu nejaké čísla. Konečne tá bublina o najväčšej reforme školstva za posledných 25 rokov spľasla a každý pochopil, že táto vláda už nič neurobí. Väčšina úloh sa týka ďalšej vlády.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!