Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.03.2018 22:20 | Tip od Vás | Zahraničie
Foto

Za slušné Slovensko pochodovali aj Slováci v Írsku, Dánsku a Belgicku: Sme znechutení aroganciou moci!

Za slušné Slovensko v piatok pochodovali aj Slováci v Írsku. Protest sa konal pred slovenskou ambasádou v Dubline.

Vyjadrili svoje znechutenie z aktuálnej politickej situácie v rodnej zemi. Na protestoch Za slušné Slovensko sú odhodlaní zúčastňovať sa aj naďalej. "Sme naozaj znechutení a šokovaní aroganciou moci a vôbec všetkým, čo sa deje doma a sme pripravení podporiť tieto protesty aj v budúcnosti," napísala čitateľka Denisa.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Protest Za slušné Slovensko prišli podporiť aj Slováci, žijúci v Kodani. Zopakovali výzvu na zabezpečenie medzinárodného vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, vyšetrenie káuz, na ktoré novinár poukázal. Pre TASR to uviedol spoluorganizátor pochodu v dánskej metropole, študent Vladan Glončák.

"Priebeh pochodu bol veľmi pokojný a počas neho nedošlo k nijakým incidentom," priblížil Glončák, ktorý vystúpil s prejavom v slovenčine. Po ňom prejav v dánčine predniesla ďalšia študentka. Na námestí Nytorv v centre Kodane sa o 18.00 h zhromaždilo 150 až 200 ľudí, ktorí pokračovali smerom na Radničné námestie.

"Odkaz protestu bol, že nie sme spokojní s tým, čo nám politici priniesli, konkrétne nie sme spokojní s demisiou Roberta Fica. Vzhľadom na to, čo povedal pri oznámení demisie, že nikam neodchádza. Tiež vzhľadom na to, že sa nič nezmenilo a ide len o formálnu zmenu. Taktiež stále nie je zaistené nestranné vyšetrovanie, čo bola najdôležitejšia požiadavka tohto protestu," zdôraznil.

Podobnú akciu v blízkej dobe organizátori kodanského pochodu zatiaľ neplánujú. Spolupracujú však s organizátormi protestov v Bratislave a ďalších regiónoch. "Ak sa budú na Slovensku organizovať ďalšie protesty, tak sa určite opäť pridáme a symbolicky ich podporíme," dodáva spoluorganizátor pochodu Kodaň za slušné Slovensko Vladan Glončák.

Slováci v Bruseli: Slovensko stratilo povesť bezproblémovej krajiny

Okolo 120 Slovákov sa v piatok večer opäť stretlo v Bruseli na Schumanovom námestí v blízkostí inštitúcií EÚ, aby na diaľku podporili protesty pod názvom Za slušné Slovensko a vyjadrili nespokojnosť s vývojom politickej situácie na Slovensku. Organizátori protestu, ktorí na túto akciu opäť dostali mimoriadne povolenie od starostu štvrte Brusel-centrum, si tentoraz ako rečníkov pozvali "ľudí spomedzi seba" - Slovákov, ktorí v Bruseli pôsobia vo svete financií, advokácie, školstva alebo v rámci inštitúcií EÚ.

"Ľudia vyšli do ulíc, aby vyjadrili svoju nespokojnosť, hnev a túžbu po zmene," uviedla Veronika Jankovičová, slovenská podnikateľka v Belgicku a jedna z organizátoriek protestnej akcie. Mladí Slováci vydržali protestovať aj napriek dažďu a skonštatovali, že kvôli politickému dianiu a odhaleniam, ktoré nasledovali po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, Slovensko stratilo povesť "bezproblémovej krajiny" v rámci Vyšehradskej štvorky.

Odchádzajúcemu premiérovi pripomenuli sériu škandálov spojených s jeho vládami, odsúdili jeho vzťahy s médiami, vyjadrenia na adresu východného Slovenska a vyjadrili nádej, že mafiánske štruktúry v našej krajine nevyhrajú. Zároveň domov odkázali, že rekonštruovaná vláda má právo iba "kúriť a svietiť", a pripojili sa k výzvam na výmenu najvyšších predstaviteľov polície a prokuratúry a nahradenie odchádzajúceho ministra vnútra "dôveryhodnou osobou".

Hlavný architekt Európskej komisie Peter Beňuška pre TASR uviedol, že verí, že protestné akcie, ku ktorým sa pridali aj Slováci v Bruseli, majú zmysel. "Stále cítime spolu so Slovenskom a všetci máme záujem, aby sa stalo definitívne slušnou krajinou," uviedol. Dodal, že pred týždňom sa zúčastnil na proteste v Bratislave. "Tak ako sme nie nadarmo štrngali kľúčmi v roku 1989, aj tieto stretnutia smerujú krajinu k lepšiemu," uviedol na adresu protestných podujatí na Slovensku, v Európe a vo svete.

Na redakčný mail tip@novycas.sk sa ozval čitateľ Igor, ktorý sa k demonštrujúcim Slovákom pripojil na dovolenke v Dominikánskej republike. "Nemôžem sa zúčastniť na protestoch, ktoré sa organizujú na Slovensku. Srdcom som však doma a vyjadrujem týmto podporu organizátorom protestných podujatí. Mafia a Smer sociálna demokracia musia na Slovensku skončiť," napísal Igor a poslal svoju fotku s provizórnym transparentom.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: voj, TASR, sash

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Man drinking alcohol while driving in his car
Vodič jazdil totálne na šrot! Vrazil do dopravného značenia, zarážajúce, čo spravil
Peter Pellegrini a Péter Szijjártó - Otvorenie nového cestného mosta medzi obcami Ipeľské Predmostie a Drégelypalánk
Mrazivé slová z Maďarska: Mier je vzdialenejší, NATO smeruje k prekročeniu červených čiar!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Zuzana Dolinková by mala čeliť odvolávaniu: Ministerka sa k iniciatíve opozície vyjadrila jasne
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Na východe Slovenska úradovali podvodníci: Falošná bankovka sa odhalila až v tomto momente
Ruský prezident Vladimir Putin vystupuje s príhovorom pred príslušníkmi Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v Moskve.
Rusko čelí obvineniam z útoku spred 5 rokov: Čo sa stalo v Sýrii?!
Protesty v Gruzínsku
Brutálne protesty, demonštranti skoro zbúrali parlament: Budova ledva stojí
Slová, na ktoré všetci čakali: William prehovoril o STAVE svojej chorej manželky!
 Ursula von der Leyenová
EÚ poskytne Libanonu 1 miliardu eur: Chce tak podporiť hospodárstvo krajiny
Polícia prichytila opitého kamionistu, nafúkal viac ako tri promile.
Podgurážený kamionista mohol spôsobiť katastrofu: Pri výške promile sa polícia chytala za hlavu!
Rodičia Karl a Cristy zažívajú po smrti chlapčeka († 2) veľký žiaľ.
Skákací hrad ODFÚKLO k susedom a zomrel chlapček († 2): Otec hasič a tehotná mama ZDRVENÍ
Takto fandil vo finále Spartaku bývalý reprezentačný obranca Martin Škrtel.
Mohlo ho aj roztrhnúť: Sledujte, čo vyvádzal Škrtel na pohárovom finále!
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Poslanci po hlasovaní rozhodli: Odvolali dvoch členov Súdnej rady SR, toto je dôvod