Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.03.2018 08:21 | Správy | Zahraničné správy

Zeman čelí po prejave na inaugurácii tvrdej kritike: Nenávistný, trápny a absolútne nevhodný!

Nenávistný, spupný, pomstychtivý, trápny a absolútne nevhodný slávnostnej príležitosti - tak charakterizujú štvrtkový inauguračný prejav prezidenta Miloša Zemana piatkové komentáre českých denníkov.

Znovuzvolený prezident si v ňom podľa nich úplne nemiestne a malicherne vybavoval účty, namiesto štátnickej vízie len opakoval otrepané plány. Zeman premárnil šancu ukázať zmierlivejšiu tvár a naopak ďalej rozoštváva už aj tak rozdelenú spoločnosť, myslia si komentátori.

"Ak hovoril prezident tesne po zvolení o pokore, potom to z včerajšieho pohľadu bola len bezvýznamná chvíľková indispozícia. Prezident chce útočiť, účtovať a mstiť sa," píše sa v stĺpiku Lidových novín (LN). Podľa jeho autora Zeman papalášskym odsúdením podnikateľa Zdeňka Bakalu bez nároku na riadny proces dokázal sprítomniť rétoriku 50. rokov. "O dobrých a zlých podnikateľoch má rozhodovať prezident, rovnako aj o novinároch či občianskych aktivistoch. Skoro to vyzerá ako láska k autokracii," komentoval autor stĺpika Zemanovej slovné útoky v inauguračnom prejave.

"Číre rozoštvávanie nehodné slávnostnej chvíle... Zeman premenil jednu z najposvätnejších sál v krajine v agitačné stredisko," napísal autor komentára Hospodárskych novín s titulkom "Zeman skoro kráľom. Nudný, spupný aj trápny". Staronový prezident podľa neho nedokázal ani pri tejto slávnostnej chvíli potlačiť svoju prirodzenosť pomstychtivého hulváta.

 

V inauguračnom prejave chýbalo čokoľvek, čo do neho patrí, zato obsahoval úplne nemiestne útoky, chválu samého seba, pochlebovanie voličom či kaskádu voľných asociácií, píše sa v stĺpiku denníku Právo s názvom V bahne. Jeho autor zmienil napríklad obsiahlu pasáž venovanú polozabudnutej Robotníckej strane sociálnej spravodlivosti. "Dobre, od človeka, ktorý odráža zjazdy SPD a KSČM, možno pochopiť snahu oznámiť národu, že existuje ešte niečo horšie. Avšak v inauguračnom prejave?" pýta sa autor. Zmieňovať Bakalu v situácii, keď drží pri moci "trestne stíhaného miliardára s problematickou minulosťou" Andreja Babiša, je snahou ukázať na niekoho iného, ​​a útoky na médiá klasickou technikou preskakujúcej dosky.

"V jubilejnom roku založenia republiky nepadlo jediné slovo o demokratických hodnotách, na ktorých bola vybudovaná. Deň po narodeninách jej zakladateľa Tomáša Masaryka mu jeho nástupca nevenoval pozornosť. Namiesto toho zápasil v bahne," uvádza Právo.

Nejde ani tak o to, čo prezident povedal, ale kedy a kde to povedal, píše sa v komentári Mladej fronty Dnes (MfD). Zeman podľa neho síce oznamoval svoje legitímne názory, ale vo Vladislavskej sále pri obnovení prezidentského sľubu to pôsobilo "neuveriteľne hlúpo". "V roku stého výročia republiky sa malichernosti, žlč a vybavovanie účtov vôbec nehodia," uviedol autor komentára.

Ako alibi pre totálne vybočenie zo žánru inauguračného prejavu podľa MfD nemôže poslúžiť ani to, že Zeman slávnostné príhovory, ako je vianočné posolstvo alebo prejav pri výročí vzniku republiky 28. októbra, nevie. Z Pražského hradu mohla byť cítiť spájajúca spolupatričnosť, Zeman ale premárnil príležitosť. "Nie príležitosť ukázať svoju slabosť, ale naopak svoju silu. Silu na chvíľu sa zastaviť, stíšiť, ukázať zmierlivejšiu tvár, pohliadnuť vpred," podotkla MfD.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Po dokončení bude vynikať moderným mobiliárom.
Foto
Obyvatelia Stropkova sa majú na čo tešiť: Hrdina SNP tam bude mať vlastný park
Braňo Mojsej oženil jediného syna
Foto
FOTO Braňo Mojsej oženil jediného syna: Nečakané priznanie! Pravda o ich svadbe
Fotopasca v Malých Karpatoch zachytila nádherné stvorenia.
Váš Tip
Pútavé zábery zo slovenskej prírody: Kto všetko sa špacíroval pred fotopascou?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Aktualizované
ATENTÁT na Fica! Premiéra postrelili v Handlovej, vezú ho do nemocnice
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD).
Na transformáciu hornej Nitry pôjde viac ako 225 miliónov eur: Raši predstavil pripravované výzvy
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou!
Foto
NEBEZPEČNÁ kozmetika: Obľúbené sprchové gély, voňavky či farby na vlasy predstavujú riziko!
Kandidát do volieb do Európskeho parlamentu (EP) strany SaS Richard Sulík
Sulík k novému jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach: Jej výstavbu musí v prvom rade financovať súkromný investor
Výjazdové rokovanie vlády v Handlovej.
Fico avizuje ďalšie výjazdové rokovania vlády: Do tohto mesta pôjdu najbližšie
Ide o prípad prvej demonštratívnej mafiánskej vraždy v bratislavskom podsvetí z júla 1995.
Vražda mafiána Tutiho, ktorého sa bála celá Bratislava: Kauza po 29 rokoch ožíva!
Niektorým vodičom by rýchlostné úseky zadarmo uľahčili život.
Foto
Diaľničné obchvaty zadarmo?! Vodičom pri veľkých mestách pripravujú novinku: TOTO si o tom myslia
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Izrael bude zúriť: Tieto európske krajiny chcú uznať palestínsky štát
Požiar v Moste pri Bratislave.
Váš Tip
Bratislavčanov večer vystrašil hustý dym: Policajti vyšetrujú požiar v blízkej obci