Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.02.2018 11:55 | Správy | Domáce správy

Užialená matka zavraždenej snúbenice (†27) Kuciaka: Má len jediné prianie

Život mladého investigatívneho novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny († 27) oplakáva celé Slovensko. Najväčší žiaľ však prežíva ich najbližšia rodina.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Namiesto plánovanej májovej svadby, na ktorú sa už všetci veľmi tešili, im teraz každému zvlášť vystroja pohreb. Mama zavraždenej Martinky († 27) Zlatica si v najťažších momentoch života zaspomínala na vrúcnu lásku jej dcéry a Janka, ktorého nepovažovala len za budúceho zaťa, ale aj za svojho syna.

Pamiatku Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice si môžete uctiť TU.

 

Hoci príbuzným ešte v utorok neodovzdali telá ich milovaných, Martinkina matka Zlatica má len jednu túžbu. „Chcem ich vidieť. Chcem sa dotknúť dcérky. Je to moje dieťa. Nech vyzerá, ako vyzerá, to je jedno. Tiež pohladkám aj Janka. Ja som ho vnímala nie ako zaťa, ale ako syna,“ zverila sa so svojimi pocitmi utrápená žena. „Môj názor je, že to bola jednoznačne politická vražda. Môžu si policajti rozprávať, čo chcú. Od prvej minúty, keď som bola vypovedať v Trnave, som to tvrdila! Je to môj názor a nikto mi ho nemôže zobrať. A keď pochováme oboch, tak im nedám pokoj, kým sa to spravodlivo nevyšetrí. Musí ísť dolu Kaliňák aj Fico. Lebo pochybili obaja,“ povedala Zlatica, ktorá sa o dcéru s partnerom bála. „Mala som o nich aj obavy pre Jankovu robotu. Hovorili mi, že zbytočne vyrábam hororové scenáre a vidím to čierne. A Janko mi povedal: ‚Teta, maximálne mi hrozí trestné oznámenie, a to sa dá vždy uhrať.‘ Martinka sa pridala: ‚Mami, nie sme v Amerike, nič sa nám nemôže stať.‘ A takto to dopadlo. Nedokážete si predstaviť, čo prežívam...“ priznala ťažko skúšaná Zlatica.

Pochovajú ich zvlášť

Rovnakú bolesť prežíva aj rodina novinára Kuciaka. „Ďakujeme Slovensku za vyjadrenie sústrasti a súcit s nami. Chceli by sme veriť v spravodlivosť, ale teraz na to nemáme silu,“ povedala s plačom Jánova sestra Mária. Ak Janko zomrel pre prácu, rodina verí, že jeho kolegovia urobia všetko pre to, aby zverejnili článok, na ktorom pracoval a ktorý ho stál život.

Otvoriť galériu
Rodina sa prikláňa k názoru, že za vraždou nestoja Slováci, ale že stopy k vrahom môžu viesť za hranice krajiny. Sami však netušia, čo môže byť v pozadí, pretože Janko o prípadoch, na ktorých robil, nehovoril. Obe rodiny sa pripravujú na pohreb svojich najbližších, v spoločnom hrobe však podľa sestry Márie Janko a Martinka nebudú. „Martinku pochováme ako prvú na východe. Na druhý deň v Štiavniku bude mať pohreb Janko,“ dodala užialená sestra.

Láska z vysokej školy

Príbeh ich lásky sa začal písať na univerzite v Nitre. On študoval žurnalistiku, ona sa dala na dráhu archeologičky. Učitelia aj študenti si na nich spomínajú ako na krásny pár. O to horšie sa vyrovnávajú so správou o ich chladnokrvnej vražde. „Ján Kuciak pokračoval v doktorandskom štúdiu a jeho spojenie s univerzitou trvalo až do súčasnosti. UKF v Nitre vyjadruje hlboké rozhorčenie nad tragédiou, ktorá zasiahla životy dvoch mladých ľudí," uviedol rektor UKF v Nitre Ľubomír Zelenický.

Na ich lásku spomína aj Martinina matka. „Od začiatku im to neuveriteľne klapalo. Boli pre seba stvorení. Nikdy sa nehádali. Keď som sa opýtala, ako je to možné, povedali, že nie je treba, navzájom sa rešpektujeme. Bolo z nich cítiť vzájomnú lásku,“ vraví so slzami v očiach mama Zlatica. „Moja dcéra bola výborné dievča, moja opora. Spolu s Jankom boli moji najlepší priatelia. Radila som sa s nimi o každom probléme. Boli to múdri, inteligentní ľudia. Upokojovali ma, keď som sa obávala staroby, a vraveli: ‚Neboj sa, my sa o teba postaráme,‘“  spomína zronená mama s tým, že jej zať nikdy neodmietol pomôcť. „Máme malé hospodárstvo. Vždy keď prišiel, okamžite sa prezliekol a pýtal sa, čo treba robiť. Janko bol prvý, kto sa zdvihol. Povedal: ‚Nechajte, teta, ja to urobím.‘ A spravil, čo bolo treba,“ dodala.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, Novy Cas, nov, noe, mf

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky