Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2018 13:28 | Šport

Favoriti dominovali celú sezónu, na olympiáde totálne zlyhali: Dramatický šprint má nečakaného víťaza!

Olympijským víťazom v šprinte biatlonistov sa stal v Pjongčangu Nemec Arnd Peiffer. Striebornú medailu na 10 km trati vybojoval Čech Michal Krčmář (+4,4) a bronzovú Talian Dominik Windisch (+7,7).

Zo slovenskej štvorice skončil najlepšie 22. Matej Kazár (+54,9), na 52. mieste finišoval Martin Otčenáš (+2:00,9), do stíhacích pretekov sa nekvalifikovali 70. Tomáš Hasilla (+2:31,6) a 74. Šimon Bartko (+2:39,6).   V mužskom šprinte bol v biatlonovom areáli Alpensia v neskorom večere favoritom prvej veľkosti Francúz Martin Fourcade. Z piatich šprintov SP však v sezóne zvíťazil len raz a štyrikrát bol druhý, z toho trikrát ho zdolal Nór J.T. Boe a raz jeho starší brat T. Boe. Aj z tejto štatistiky vznikol nad šprintom zaujímavý otáznik. Geniálny Francúz vo svojej kariére zatiaľ na ZOH medailu v šprinte nezískal, takýto scenár si určite nepripúšťal, no stal sa pravý opak. Do úvahy pripadalo aj častá zákonitosť, kde sa dvaja bijú, zvíťaziť môže tretí, a toto pravidlo sa potvrdilo. Počasie bolo mrazivé s mínus 11 stupňami, vietor silný, pri umelom osvetlení s lotériou na strelnici. 

Po ženskom šprinte sa skloňovalo aj medzi mužmi hlavne počasie. Biatlonistkám narobilo veľké starosti a poučiť sa zo zimy a vetra mohla medzi 87 štartujúcimi aj štvorica slovenských mužov. Martin Otčenáš so štartovným číslom 19 bol v skupine najväčších favoritov, hneď za ním sa usiloval J.T. Boe. Matej Kazár vyrazil na trať s 57-kou, Tomáš Hasilla so 76-kou a Šimon Bartko s 81. Prekvapujúco až s 54-kou vybehol M. Fourcade, v podstate ako posledný z favoritov.

Úvodná streľba dopriala naturalizovanému Kórejčanovi Lapšinovi a jeho medzičas dlho svietil na vedúcej priečke, aj keď čistých strelcov neustále pribúdalo. Z vedúcej priečky ho vytlačil až Martin Otčenáš, ktorý bol od neho o 4,7 sekundy rýchlejší. Medzi 'čistými' strelcami chýbal Nór Svendsen i Čech Moravec s jednou chybou, Nór T. Boe dokonca s dvoma, jeho mladší brat J.T. Boe s hrozivými tromi. Nórske zakolísania čiastočne napravil Bjöntegaard a bol to práve on, ktorý strieľal v stojke na vedúci post neomylného Nemca Peiffera. Po tom, čo nevyčistil tretí a piaty terč, však vypadol z medailových úvah. S napätím sa čakalo na M. Fourcada a dosť šokujúco minul až tri terče, druhý, štvrtý a piaty. Odrazu sa otvorili obrovské šance pre ďalších, oveľa menších favoritov. 

 

Francúz asi najviac na diaľku 'potešil' Peiffera i Čecha Krčmářa, oboch neomylných strelcov, najlepších na medzičase po streľbe stojmo. Krčmář sa snažil zlikvidovať stratu na Nemca 6,8 sekundy a aj keď ho o 2,4 sekundy stiahol, na Peiffera to nestačilo. Nemci si tak po triumfe Dahlmeierovej pripísali v Pjongčangu už druhé biatlonové zlato. Radovali sa aj Česi, v sobotu s bronzom Vítkovej, teraz so striebrom Krčmářa. Zlatý 30-ročný Peiffer síce štyrikrát stál na najvyššom stupni na MS, no na ZOH sa medailovo, a hneď zlatom, presadil prvýkrát. 

Martin Otčenáš (strelecká bilancia 0-4) začal rýchlo a úvodnú streľbu ležmo zvládol bravúrne za 27,1 sekundy. V tej chvíli sa začal pre neho rysovať super výsledok, korý si pokazil so štyrmi chybami na 1., 2.,, 4. a 5. stojkovom terči. Matej Kazár (0-1) napodobnil čistú ležku Otčenáša, odstrieľal ju za 29,2 sekundy, aj keď pomalšie bežal. Na vedúci post strácal v tej chvíli 22,5 sekundy. V polohe stojmo mu 'ušiel' hneď prvý výstrel a jeho strata ho vyburcovala zabojovať, aj keď napokon neúspešne, o najlepšiu dvadsiatku. Tomáš Hasilla (1-2) a Šimon Bartko (2-3) sa tiež snažili aspoň sa kvalifikovať do stíhačky a skončiť v šesťdesiatke, no márne. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Becík porazil najdlhšie slúžiaceho župana a bude viesť župu ďalšie štyri roky.
Predsedovi NSK Branislavovi Becíkovi sa vyhrážajú zastrelením: Podal trestné oznámenie
Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica.
Na pozvanie Pellegriniho a Čaputovej reaguje koalícia aj opozícia: Kto sa zúčastní a kto pozastavil kampaň
Bratislavská mestská polícia dohliada aj na dodržiavanie protikoronových opatrení.
Váš Tip
Chlapec z Bratislavy neprišiel domov, našli len jeho batoh: Polícia začala konať! Nečakané rozuzlenie
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Popravujú Rusi civilistov?! Strašné obvinenia: Príde vám nevoľno, čo sa má diať na Ukrajine
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák komunikoval s Čaputovou a Pellegrinim: Zdôraznil, čo je potrebné spraviť
Zľava: Rastislav Trnka, Jozef Viskupič, Juraj Droba.
Župani odsúdili atentát na premiéra Fica: Silné odkazy pre Slovákov!
Varovanie pred búrkami
V ktorej časti Slovenska nás potrápi vietor? SHMÚ vydal viacero výstrah
Monika Beňová reaguje na atentát na Roberta Fica.
Foto
Drsná reakcia Beňovej po ÚTOKU na Fica: Neodpustím im, nech si teraz spytujú svedomie!
Minister obrany Robert Kaliňák
Robert Kaliňák vyzval médiá: Tomuto by sa mali pri diskusiách vyhnúť
Vyhlásenie šéfredaktorov a vedenia News and Media Holding
Petr Fiala prijal v Strakovej akadémii Roberta Fica.
Fiala sa teší, že stav Fica je stabilizovaný: Prehovoril o svojej ochranke! Bude niečo meniť?
Volebná centrála Petra Pellegriniho.
Zvolený prezident Pellegrini cestuje do nemocnice v Banskej Bystrici: Toto je dôvod