Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.11.2017 12:40 | Správy | Domáce správy

Danko obhajuje svoj prejav v ruskej Štátnej dume: Stojím si za každým slovom!

Príležitosť vystúpiť v ruskej Štátnej dume nedostane hocikto.

V diskusnej relácii TA3 V politike to v nedeľu uviedol predseda Národnej rady SR a šéf SNS Andrej Danko s tým, že za každým slovom svojho stredajšieho prejavu v ruskom parlamente si stojí a bolo mu cťou tam vystúpiť.

"Ak niekto bude mať možnosť vystúpiť v Číne, či v inej svetovej veľmoci, to pomôže národu. Ja som v prejave nepovedal, že vystupujeme z EÚ. Poďakoval som za históriu, poukázal som na pozitíva. Myslíte si, že prezidenti USA a Ruska si nadávajú? Musíte vnímať súvislosti," apeloval Danko. Podľa jeho slov rok 1968 odsudzujeme, ale to neznamená, že máme zabudnúť na obdobie druhej svetovej vojny, kedy Rusi oslobodili našu vlasť.

"Nesmieme si všetkých Rusov mýliť s komunizmom. Ak by som ich mal všetkých odsudzovať kvôli ideológii, museli by sme všetkých Nemcov súdiť za ideológiu fašizmu," odkázal s dôvetkom, že aj národy, ktoré si historicky ublížili, si musia odpustiť.

 

To, že pozvanie dostal od predsedu ruského parlamentu Viačeslava Volodina, ktorý je na sankčnom zozname, Danko ako problém nevidí. "Treba sa zamyslieť nad tým, čo sankcie znamenajú. Duma sankcie nemá. Rusko nie je izolovaný štát, je tam veľa návštev. Ide tam český prezident Miloš Zeman, bol tam nemecký prezident, šéf izraelského parlamentu. Ale vystúpenie v Dume Rusi každému neponúknu," povedal.

Danko apeloval, aby sme si nemysleli, že okolitý svet Rusko ignoruje. "Ak by nám ušiel vlak, bude nás to mrzieť. Štáty EÚ svoje obchodné vzťahy s Ruskom rozvíjajú. Po mojich návštevách v Rusku sa zamýšľam, či sankcie fungujú, lebo tam vidím návštevy európskych predstaviteľov a obchodné prepojenia. Slováci by boli veľmi nešťastní, keby nám tento vlak ušiel. To pochopili Maďari, Srbi aj Čiernohorci. Nebuďme sebatrýzniaci národ, je tu veľký potenciál," upozornil.

Líder SNS zopakoval, že na Slovensku je veľký potenciál na rozšírenie výučby ruského jazyka, ale aj vnímania ruskej kultúry. "Prečo by sme popri americkej a nemeckej hudbe nemali mať aj trochu ruskej? Zabúdame na ruské umenie a kultúru. Prečo si polarizujeme svet a bijeme sa do pŕs, kto je lepší a kto horší?" pýtal sa.

Na margo ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), ktorému sa nepáčilo, že Danko s ním svoj prejav v Dume vopred nekonzultoval, predseda NR SR konštatoval, že už je to vysvetlené. "Na druhej strane, som predsedom NR SR a koaličnej strany a nebudem sa nikoho pýtať, či môžem pozdraviť Rusov," odkázal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!
A flood warning sign, on a closed country road next to water logged fields in the Avon Valley, Hampshire, England. Flooded after an extreme amount of rainfall at the start of 2014
Nemeckom sa prehnali prudké lejaky: Voda sa valila mestami, ľudia brali len to najnutnejšie
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
Na snímke pápež František.
Pápež František poslal list Čaputovej: Týka sa premiéra Roberta Fica
(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická
Foto
Cenné podpisy pre Slovan! Kucka a Weiss ml. pokračujú v belasom drese
(ilustračné foto)
Rakovinu pľúc môže odhaliť tento jednoduchý TEST! Potrebujete na to len svoje prsty
Bazilika sv. Petra je srdcom Vatikánu (ilustračné foto).
Vatikán novým dokumentom vzbudil vášne: Normy, ktoré tu doteraz neboli