Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.11.2017 07:55 | Správy | Politika

Veľký volebný manuál: Čo treba robiť, aby váš hlas neprepadol

Už dnes rozhodneme o tom, kto na najbližších 5 rokov definitívne prevezme zodpovednosť za kraj, v ktorom žijeme. Dnes od 7. do 22. hodiny sú otvorené tisíce volebných miestností po celom Slovensku.

Obyvatelia majú príležitosť využiť svoje volebné právo, čiže zahlasovať za svojho favorita na post predsedu kraja a zakrúžkovať poslancov, ktorých chcú mať v župnom zastupiteľstve. Tohtoročné krajské voľby sú zároveň poslednými samostatnými voľbami do VÚC. V roku 2022 si totiž budeme voliť zástupcov obce aj kraja naraz. Župné voľby sa týkajú nás všetkých, a preto je aj vaša účasť veľmi dôležitá. Pozrite sa, ako odvoliť tak, aby váš hlas neprepadol a na čo si tento rok treba dať pri krúžkovaní pozor.

 

Vyberajte na základe odbornosti

Ján Baránek, politológ

Otvoriť galériu
- Je dôležíté, aby si ľudia ozrejmili dôvody, prečo je v ich záujme, aby išli voliť. Župy totiž majú na starosti školy, nemocnice, cesty, a to ovplyvňuje každodenný život ľudí. V prvom rade treba voliť kandidátov na základe ich odbornosti. Treba sa pozrieť na to, čo doteraz urobili pre región, prípadne akú majú funkčnú minulosť. Ak za poslanca kandiduje lekár a zaujíma sa o zlepšenie zdravotníctva, tak je tu dosť kvalifikovaný predpoklad na to, že dokáže prichádzať s odbornými riešeniami. Neodporúčam voliť kandidátov, ktorí majú program postavený na základe ideovosti.

 

 

Na každom krúžku záleží

Keď sa dnes vyberiete do volebných miestností, majte na mysli, že je dôležité krúžkovať aj poslancov, nielen kandidáta na župana. Každý krúžok sa totiž počíta. V župných voľbách z roku 2013 sa totiž do zastupiteľstva predrali aj kandidáti, ktorí mali menej ako tisícku hlasov. Zvolený poslanec s najmenším počtom hlasov sa v minulých voľbách do VÚC objavil v Bratislavskom kraji, kde mu na vstupenku do zastupiteľstva stačilo len 749 hlasov. Naopak, najviac hlasov získal poslanec v Trnavskom kraji, ktorého zakrúžkovalo až 8 794 voličov.

 

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Volebný manuál

1. Preukážte sa dokladmi

Volebné miestnosti po celom Slovensku sú dnes otvorené od 7.00 do 22.00 hod. Každý volič sa po príchode do volebnej miestnosti musí preukázať dokladom totožnosti. 

2. Dva hlasovacie lístky

Člen komisie ho najskôr zaznačí v zozname voličov a odovzdá mu obálku a 2 hlasovacie hárky. Jeden je určený na voľbu predsedu samosprávneho kraja a druhý na hlasovanie za poslancov župného zastupiteľstva.

3. Pozor na odstúpených kandidátov

Volič sa odoberie sám za hlasovaciu plentu, kde odvolí. Pri krúžkovaní favoritov však treba dať pozor na tých kandidátov, ktorí sa svojej kandidatúry vzdali. Ich mená totiž ostávajú na hlasovacích lístkoch, no ak ich volič zakrúžkuje, jeho hlas bude neplatný. Mená odstúpených kandidátov budú vyvesené pri vstupe do každej volebnej miestnosti a mali by sa nachádzať aj za plentou.

4. a/ Voľba župana

Na hlasovacom lístku určenom na voľbu predsedu samosprávneho kraja môže volič zakrúžkovať poradové číslo len jedného favoria na post župana. Kandidáti sú zoradení podľa abecedy. Číslo vybraného kandidáta neškrtáme, ale krúžkujeme.

b/ Voľba župných poslancov

Na hlasovacom lístku je napísaný maximálny počet kandidátov na poslancov, ktorých volič smie v danom volebnom obvode zakrúžkovať. Ak zakrúžkuje viac, hlas je neplatný. Kandidáti sú na lístku zoradení podľa abecedy. Pri mene je uvedený titul, vek, zamestnanie, strana, prípadne že je kandidát nezávislý.

5. Ak sa pomýlite

Ak sa volič pri krúžkovaní pomýli, volebná komisia mu na požiadanie vydá nové hlasovacie lístky. Tie chybné musí volič zahodiť do urny, ktorá je na to určená. V žiadnom prípade ich nesmie vynášať von z volebnej miestnosti, inak sa to môže skončiť pokutou 33 eur.

6. Odovzdanie hlasu

Volič oba hlasovacie lístky vloží do obálky a tú vhodí do volebnej schránky.

POZOR!

Volič môže zo závažných, najmä zdravotných dôvodov požiadať okrskovú volebnú komisiu o to, aby mohol hlasovať mimo volebnej miestnosti, a to len v územnom obvode volebného okrsku. Vtedy komisia za voličom vyšle 2 svojich členov s  prenosnou volebnou schránkou, hlasovacími lístkami a obálkou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ústnu hygienu by ste nemali zanedbávať.
Toto miesto si v ústach ZABÚDATE umyť: Kvôli tomu vám SMRDÍ z úst!
Close-up Focus on Person's Hands Typing on the Desktop Computer Keyboard. Screens Show Coding Language User Interface. Software Engineer Create Innovative e-Commerce App. Program Development
USA odsúdili ruské kyberútoky v Európe: Hovoria o zlomyseľnosti! Na pretrase bolo aj Slovensko
Dong Zhimin sa stal známym na čínskej platforme na zdieľanie videí Douyin.
Otec sa sám staral o 8 detí: Mrazivé TAJOMSTVO! Príde vám zle, čo skrýval doma v kôlni
Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.
Maďarský minister obhajuje svoju krajinu: Prstom ukazuje na Brusel, v tomto robí chybu
M. R. Štefánik
Spomienka na Milana Rastislava Štefánika je živá aj dnes: V týchto obciach si pripomínajú 105. výročie od jeho smrti
Polícia vyšetruje okolnosti nehody.
Polícia vyšetruje okolnosti nehody v Nitre: Hľadajú svedkov, pomôcť môžete aj vy
Simona ukázala pozemok, kde bude stáť nový dom.
Foto
Krainová sa poriadne buchla po vrecku: Nová vila v EXOTIKE! Plánuje sa sťahovať?
Uniforma vojaka NATO (ilustračná foto)
V Česku sa schyľuje k veľkému cvičeniu: Kvantum techniky a stovky vojakov, o čo im ide?
Foto
Anastasiia má najväčšie líca na svete: Ľudia jej píšu odporné veci! Zarazí vás, čo plánuje
Estónsky politik Kristo Enn Vaga je milovníkom športu.
Foto
Estónsky politik sadol na bicykel a prešiel 1700 kilometrov: Silný odkaz, o čo mu išlo?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrozivé varovanie! Rusi hovoria o ničivej odvete: Tento krok Ukrajine a Západu neodpustia
Veronika Vágnerová
FotoVáš Tip
Misska Vágnerová miluje provokovať: Zahodila podprsenku a dala to na voľnobeh!