Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.08.2017 11:55 | Správy | Zahraničné správy

Ameriku zasiahla najsilnejšia búrka za posledných 13 rokov: Úrady ľudí pripravovali na smrť!

Pobrežie amerického Texasu cez víkend zasiahol hurikán Harvey. Prírodný živel si vyžiadal najmenej dva ľudské životy a ďalších 14 zranených.

Očakáva sa, že bilancia mŕtvych bude ešte stúpať, záchranárom sa totiž stále nepodarilo dostať do najviac postihnutých miest, kde stovky ľudí prišli o strechu nad hlavou. To však nie je všetko, živel na pobreží USA udrie v najbližších dňoch opäť! Texaský guvernér Greg Abbott v nedeľu varoval pred silnými záplavami.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Pobrežie amerického štátu Texas zasiahol z piatka na sobotu hurikán Harvey so silou 215km/h. Dosiahol tak 4. stupeň z päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej škály. Ľudia si ale stále nemôžu vydýchnuť. Národné hurikánové centrum ľudí varuje pred záplavami. Harvey má na svedomí najmenej dva ľudské životy, očakáva sa však, že počet zranených sa ešte zvýši. Jednou z obetí je aj žena z okresu Harris, ktorá sa utopila vo svojom aute vo chvíli, keď sa snažila dostať do bezpečia.

 

Rockport, Texas

Otvoriť galériu

Podľa amerických médií starosta mesta Rockport Charles J. Wax (60) dokonca ľudí vyzval, aby si na ruku napísali svoje meno a číslo poistenia, pre lepšiu identifikáciu v prípade smrti. Podľa texaského guvernéra Grega Abbotta (59) o elektrinu prišlo vyše 300-tisíc ľudí a bude trvať niekoľko dní, než sa prívod energie opäť obnoví. Škody odstraňuje najmenej 18-tisíc členov armády.

Rockport, Texas

Otvoriť galériu

Evakuovali 4 500 väzňov

V meste Rockport prišlo o strechu nad hlavou desiatky rodín. Hurikán tu poškodil školy a nemocnice. Obyvatelia úplne prišli o telekomunikačné siete a ostali odrezaní od sveta. Búrka spôsobila obrovské škody aj v meste Corpus Christi, kde bol zničený aj jeden z najväčších petrochemických prístavov v Amerike. Ľudia sa pripravujú na ďalšie škody, ktoré môže spôsobiť prudký dážď.

Houston, Texas

Otvoriť galériu

Očakáva sa, že počas týždňa padne až 100 centimetrov zrážok, čo na pobreží môže spôsobiť ničivé záplavy. V meste Houston úrady vyhlásili výstrahu a ľudom odporúčajú, aby neopúšťali svoje domovy. Pre povodne dokonca evakuovali 4 500 väzňov v okrese Brazoria.

Otvoriť galériu
Hurikán Harvey.
Zdroj: infografika NČ

Skúška pre Trumpa

Hurikán Harvey je prvou prírodnou katastrofou, ktorej musí od svojho zvolenia čeliť americký prezident Doland Trump (71). Hlava USA s vládnymi činitelmi už prediskutovala ďalší postup v súvislosti so škodami, ktoré hurikán spôsobil. „Na žiadosť guvernéra Texasu som podpísal vyhlásenie o katastrofe, ktoré v plnej sile uvoľní vládnu pomoc,“ napísal Trump na svoj Twitter. Príslušné orgány poveril, aby aj naďalej pokračovali v tom, čo robia a zdôraznil, že prioritou je záchrana životov.

Aligátory v uliciach

Otvoriť galériu

Obyvatelia postihnutých území sa musia mať na pozore. Výdatné zrážky a následné záplavy zo svojich obydlí vyhnali aligátory, ktoré hľadajú bezpečné miesta v blízkosti ľudských obydlí. Niekoľko domácností už políciu kontaktovalo s tým, že vo svojej záhrade objavili nebezpečného predátora. „Počítajte s nimi, vyhnali ich záplavy. Nechajte ich tak, kým voda neopadne,“ varovali obyvateľov okresu Fort Bend County.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Dušan Marko

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografie z miesta nehody.
Tragická nehoda v Žiline: Na križovatke vrazil 32-ročný motorkár do nákladného auta! Na mieste podľahol
Na snímke pápež František.
Pápež František poslal list Čaputovej: Týka sa premiéra Roberta Fica
MHD začína využívať čoraz viac cestujúcich.
Dráma v bratislavskej MHD: Muž škrtil ženu priamo v autobuse!
Robert Kaliňák vo videu ohľadom aktuálnej situácií na Slovensku.
Robert Kaliňák sa vyjadril k situácií na Slovensku: Cesta k zmieru nevedie cez falošnú politickú korektnosť
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Tempo štátu sa nemôže podľa Kaliňáka zastaviť: Uskutoční sa mimoriadne zasadnutie vlády! Čoho sa bude týkať?
Foto
Cenné podpisy pre Slovan! Kucka a Weiss ml. pokračujú v belasom drese
(ilustračné foto)
Rakovinu pľúc môže odhaliť tento jednoduchý TEST! Potrebujete na to len svoje prsty
Bazilika sv. Petra je srdcom Vatikánu (ilustračné foto).
Vatikán novým dokumentom vzbudil vášne: Normy, ktoré tu doteraz neboli
Ctibor na sociálnej sieti ukázal rozprávkový kurín, ktorý pripravil svojim sliepočkám.
FotoVáš Tip
Ctibor má doma rozprávkový kurín: Videli ste už niečo podobné? Jeho sliepky si žijú v parádnom luxuse!
(ilustračné foto).
Iránska polícia zadržala vyše 250 ľudí: Ohavné, z čoho ich vinia