Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2017 08:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Krvavý koniec módnej ikony: Zabila Gianniho Versaceho († 50) mafia?!

Slávny návrhár Gianni Versace († 50) sa nebál šokovať a chrlil jeden geniálny nápad za druhým. Svet jeho modely miloval a obdivoval, no módny guru za slávu a bohatstvo zaplatil privysokú cenu. Ani peniaze, ani prestíž ho pred 20 rokmi nezachránili pred smrtiacou guľkou.

Cesta na vrchol bola pre Gianniho Versaceho poriadne tŕnistá. Napriek tomu sa mu podarilo vybudovať obrie impérium, no v čase najväčšej slávy ho čakal tvrdý pád. Smrť si ho počkala na schodoch jeho prepychovej vily na Miami Beach...

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Zmenil módu

Gianni Versace sa narodil v roku 1946 v talianskom mestečku Reggio di Calabria. Jeho matka Francesca vlastnila krajčírstvo, kde šila odevy pre bohatú klientelu a malý Giovanni oveľa radšej trávil čas v krajčírskej dielni, ako na ihrisku. Svoj prvý model ženských šiat navrhol, keď mal 10 rokov.

 

Nakoniec však vyštudoval architektúru, no v 25 rokoch sa vrátil do módneho fachu. V Miláne pracoval pre veľké módne domy a v roku 1978 tu predstavil svoju prvú ženskú kolekciu, z ktorej všetci padli na zadok. Versaceho móda bola jednoducho iná - nebojácna s erotickým nábojom. Konzervatívni ľudia mali veľký problém jeho modely predýchať, pretože ich považovali za vulgárne. „Chcel som šokovať. Zrušiť všetky doterajšie pravidlá a konvencie,“ prezradil návrhár krátko po svojej prvej prehliadke. Modelky ako Naomi Camp­bell či Claudia Schiffer sa bili o to, ktorá bude predvádzať jeho provokujúce modely. Neskôr sa stali jeho múzami a zároveň dobrými priateľkami. Rovnako ako princezná Diana, spevák Elton John či dcéra Elvisa Presleyho Lisa Marie. Versace obliekal každého z nich.

Rakovina a HIV?

Vychytané nákupné ulice plnili butiky s jeho menom, čísla na bankovom účte rástli. V roku 1996 obrat firmy po prvýkrát presiahol miliardu dolárov. Gianni Versace si luxusný život náležite užíval. Investoval do opulentných nehnuteľností a keď ho prizvali na spoluprácu pri tvorbe kostýmov kultového amerického krimiseriálu Miami Vice, presťahoval sa na Floridu. Zhýralé párty, ktoré sa konali v jeho luxusnej vile, boli vychýrené široko-ďaleko a zdalo sa, že nič nemôže ohroziť rozprávkový život Versaceho. Napriek tomu, že sa snažil svoje súkromie strážiť, na svetlo sveta vyplávali informácie o tom, že trpí rakovinou ucha a šepkalo sa, že je nakazený vírusom HIV. Stiahol sa do ústrania a v ťažkých chvíľach mu bol oporou jeho asistent, taktiež návrhár Antonio D´Amico, ktorý sa stal jeho životným partnerom. Prežili spolu 15 rokov a rozdelila ich až chladnokrvná vražda.

Otvoriť galériu

Krvavý koniec

Píše sa 15. júl 1997. Obloha nad Floridou je v túto stredu jasná ako zvyčajne. Päťdesiatnik Gianni Versace, ktorý v módnom priemysle mieri k úplnej špičke, vchádza do svojej luxusnej vily na Miami Beach. S talianskymi novinami v ruke sa vracia z pravidelnej rannej kávičky. Počas toho, ako otvára prednú bránu svojho paláca, sa k nemu priblíži cudzinec v bielej košeli a sivých šortkách. Bez zaváhania namieri zbraň a chladnokrvne vystrelí na Versaceho dve rany – jedna ho zasiahne do krku, druhá priamo do hlavy a svetoznámy návrhár padá na zem....

Za vraha polícia označí 27-ročného gay-gigola Andrewa Cunanana, ktorého svedkovia videli utekať z miesta činu. Začne sa obrovské pátranie a po pár dňoch údajného vraha nájdu, no to, prečo Versaceho zavraždil, sa už ni­kto nedozvie. Andrew spáchal na lodi, kde sa ukrýval, samovraždu. Prípad sa zdá uzavretý, ibaže tu niečo nehrá...

Mŕtva hrdlička

Svedok krvavej scény Martin Weinstein po rokoch prehovoril, že spôsob, akým Gianni zišiel zo sveta, zodpovedal štýlu podsvetia. „Videl som ho ležať v kaluži krvi s tvárou znetvorenou guľkou. Bol to mafiánsky štýl popravy,“ povedal.

Veľmi zvláštne je aj to, že sa pri jeho tele našla mŕtva hrdlička. Konšpirátori špekulujú, že to bola akási značka či vizitka mafiánskej bunky. Dokonca aj dvaja vysoko postavení talianski gangstri Giuseppe di Bella a Filippo Barecca nezávisle od seba potvrdili, že bol zabitý mafiou. Mŕtva hrdlička bola podľa nich znamením ich nepriateľov. Donatella Versace ako aj zvyšok rodiny sa všemožne snažili podobné špekulácie zmiesť zo stola. Polícia tvrdila, že motívom vraha Andrewa Cunanana bola nenávisť. A čo hrdlička? Podľa kriminálnych vyšetrovateľov to bola zvláštna náhoda a vták bol zasiahnutý fragmentom z guľky, pretože prelietal okolo presne v čase, keď Cunanan vypálil...

Otvoriť galériu

Pletky s mafiou

Pred pár rokmi rešpektovaný taliansky investigatívny novinár Gianluigi Nuzzi vydal knihu, kde vysvetľuje súvislosti medzi podsvetím a Versaceovcami. V nej píše, že klan mal veľmi blízko k talianskej mafii N’drangheta, ktorá sa považuje za mocnejšiu ako známa Cosa Nostra. Bunka vraj riadi celý európsky obchod s kokaínom. Gangstri z N‘dranghety financie podľa Nuzziho knihy zhromažďovali tak, že vypaľovali peniaze za ochranu od každého podniku v Kalábrii, vrátane krajčírstva Versaceho matky. Po tom, ako si Versace založil firmu, už sa ich nezbavil. Údajne chceli cez módny dom prať svoje špinavé peniaze z drogovej činnosti. „Tiekli tam rieky peňazí z drog, vydierania, výpalníctva, úžerníctva, hory peňazí, ktoré sa museli dať vyprať. Bary, reštaurácie, reality a luxusný tovar boli používané na ich pranie, ale tiež také biznisy, ako ten Versaceho,“ prezradil gangster di Bella novinárovi Nuzzimu.

Rodinu, samozrejme, špekulácie rozzúrili do nepríčetnosti. „Gianni nemal nikdy nič spoločné s N’dranghetou,“ obraňoval česť svojho mladšieho brata Santo Versace. „Jediný zločin, ktorým sa môj brat previnil, bolo nezodpovedné míňanie peňazí, kvôli čomu sme sa často hádali.“

Zákaz knihy

Donatella zašla ešte ďalej, keď doslova zruinovala súkromného detektíva z Austrálie Franka Monteho, ktorý kedysi pre Gianniho pracoval a chystal sa o spojitostiach medzi mafiou a rodinou vydať ďalšiu knihu. Excentrická blondínka so skupinou špičkových právnikov minula dva milióny dolárov na to, aby vyhrala súdny zákaz publikovania knihy. Otázkou zostáva, prečo by sa Donatella tak veľmi bila o to, aby kniha nevyšla, ak by čo i len štipka z toho nebola pravda. Frank Monte, ktorého Donatella priviedla k bankrotu, sa snaží zrušiť súdny zákaz vydania knihy. Argumentuje tým, že Donatella na súde zavádzala a v mnohom nepovedala pravdu. „Donatela na súde svedčila, že nikdy nebrala drogy. Avšak o 18 mesaicov neskôr už bola na liečení a tvrdila, že je závislá od kokaínu už 18 rokov!“ obhajuje svoju pravdu súkromný detektív.

Svet sa asi nikdy nedozvie, aké je skutočné pozadie Versaceho smrti, pretože bohatý klan si svoje tajomstvá prísne stráži. Dizajnérova smrť sa dokonca stala motívom tretej série seriálu American Crime Story, kde si Donatellu zahrá Penelope Cruz, Versaceho Édgar Ramírez a v role Gianniho milenca sa blysne Ricky Martin. Nech boli aktivity slávneho návrhára akékoľvek, isté je, že vo svete módy spôsobil revolúciu a udal nový smer. Navrhovanie odevov sa už navždy bude deliť na pred a po Versacem.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Srdcovocievne ochorenia zabíjajú obrovské množstvo ľudí: Stačí jeden KROK, ktorý tomu môže predísť
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Hromadná nehoda na D2! Pred tunelom sa zrazilo niekoľko áut
(ilustračné foto)
Poliak v Starej Ľubovni zaskočil policajtov: Za to, čo spravil, skončil v cele!
Man drinking alcohol while driving in his car
Opilci na cestách: Polícia v Žilinskom kraji nachytala veľké množstvo vodičov pod vplyvom
Eutanázia je kontroverzným spôsobom ukončenia života (ilustračné foto).
Stane sa asistovaná smrť legálnou? Zákonodarcovia rokujú o kontroverznom spôsobe ukončenia života
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
Schyľuje sa k VOJNE? Kim Čong-un svojou výzvou dvihne tlak celému svetu!
Bývalá tenistka považuje čas pre seba za dôležitý.
Foto
Keď to Cibulková zbadala, okamžite všetkých varovala: Decká, NEVERTE tomu!
Patrik sa napriek incidentu stal vicemajstrom Slovenska v duatlone.
FotoVáš Tip
Cyklista Patrik opisuje šialený zážitok: Po 8 rokoch ma zrazila rovnaká dodávka! Detaily naháňajú strach
(ilustračná fotografia).
Nočný útok na Krym: Rusko sa chváli úspechom! Takto sa porátali s ukrajinskými silami
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Mimoriadna schôdza k zmenám v RTVS: Aký osud čaká telerozhlas?!
(ilustračné foto)
V centre Sabinova našli mŕtvolu! Nik nevie, čo sa stalo a aha, čo hovoria miestni
Bus crashed into a wall
Strašné správy po havárii autobusu: O život prišlo 16 ľudí! Detaily nešťastia naháňajú zimomriavky