Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.05.2017 05:20 | Správy | Domáce správy
Video

Prvá spoveď kontroverzného statika Tomčániho: Trest by prijal, ale len z jediného dôvodu!

Ešte si bude musieť počkať! Vo štvrtok stál opäť pred súdom kontroverzný statik Ján Tomčáni (62), ktorého súd uznal za vinného z prečinu verejného ohrozenia.

Zodpovedný je za zrútenie 5-podlažnej budovy komplexu Trinity na Plynárenskej ulici z roku 2012. Pojednávanie bolo síce odročené, no statik sa prvý raz rozhodol verejne prezradiť, čo si o svojej vine myslí. Povedal, že keby robil každý to, čo mal, nič by sa nestalo.


Súd pred tromi mesiacmi odsúdil Tomčániho na 30 mesiacov s podmienečným odkladom na 5-ročnú skúšobnú lehotu. Uložil mu aj trest zákazu činnosti v oblasti stavebníctva na 6 rokov. Trestný rozkaz však nie je právoplatný, keďže prokurátor podal odpor. Rozhodovať sa malo vo štvrtok, no pojednávanie sa odročilo z procesných dôvodov. „Došlo k zmene v osobe poškodeného a tomuto nebola doručená obžaloba, ktorá v zmysle Trestného poriadku musí byť doručená,“ vysvetlil sudca.

Otvoriť galériu

Kontroverzný statik napriek tomu prvý raz otvorene prehovoril. „Mrzí ma to, veľmi ma to mrzí. Za normálnych okolností by sa to nestalo, keby postupovali štandardne podľa dokumentácie a stavebného zákona. Dokumentácia na zaťaženie, ktoré som ja navrhol, bola v poriadku,“ obhajoval sa. Kto mal však pochybiť, neprezradil, musí to podľa neho povedať súd. Sám si však chybu nepriznáva. „Na Apollo sa musíte spýtať niekoho iného, ja o ničom neviem,“ povedal. Podľa statika sa ľudia z pieštanského Centroomu, ktorý sa posúval o 5 cm, sťahovali zbytočne. „Bývali tam pokojne 5 rokov a mohli ďalších 50,“ prezradil a dodal: „V ktorej novostavbe, v ktorej sú použité priečky, nepraskajú steny, ak to nie je dvakrát zosieťkované?“ pýta sa s tým, že stavba bola päť rokov sledovaná. Napriek všetkému prezradil, že s trestom by aj možno súhlasil. „Ale len z toho dôvodu, aby som mal pokoj,“ dodal Tomčáni, ktorý je momentálne na dôchodku.

 

V tomto má prsty

 

Centroom, Piešťany

Október 2015

Otvoriť galériu

Nájomníci bytov sa pre zlú statiku museli vysťahovať. Podľa Tomčániho je stavba je navrhnutá ako monolitický skelet podľa vtedy platných noriem. V odbornom posudku sa však pri výpočte pretlačenia dosky s týmito normami nerátalo. Bol použitý iný druh výpočtu, ktorý únosnosť dosky výrazne znižuje. ,,Na túto skutočnosť som upozornil, spracovateľ posudku však nereaguje,“ povedal statik Tomčáni.

 

Apollo, Bratislava

Október 2015

Otvoriť galériu

Pre zlú statiku musela byť budova do 17. októbra 2015 vyprataná. Tomčáni: ,,Stavba bola navrhnutá podľa noriem STN ako administratívna s nadštandardným zaťažením stropov. Po 12 rokoch užívania som sa z televízie dozvedel, že stavba nevyhovuje a musia ju vysťahovať. Ktoré časti stavby nevyhovujú, neviem posúdiť, pretože samotný posudok stavby nemám k dispozícii a nikto z kompetentných ma nekontaktoval.“

 

Komplex 3nity, Bratislava

Júl 2012

Otvoriť galériu

Pre zlú statiku sa zrútila 5-podlažná budova. Tomčáni: ,,Na stropnú strechu dosky bola uložená 120 centimetrov vysoká vrstva zeminy, čo je osemnásobne viac oproti návrhu. Žiadne dodatočné posúdenie stropu som v objekte nevykonal. Ak by dodávateľ stavby alebo stavebný dozor stavby upozornil na plánované uloženie zeminy podľa pokynov v poznámkach, k havárii by neprišlo.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin si potrpí na tom, aby jeho vojakom na Ukrajine nič nechýbalo: Ruský prezident výzýva vládu
Deväťmesačný Oliver sa v škôlke zadusil cestovinami.
Malý Oliver († 9 mes.) zomrel v škôlke po obrovskej chybe: Čo zistilo vyšetrovanie?
Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica: Je za tým niečo viac!
 Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin pricestoval na Slovensko.
Vatikánsky kardinál o atentáte na premiéra Fica: To, čo sa na Slovensku deje, je znepokojujúce!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzsky prezident Macron je v myšlienkach s našim premiérom: K danému skutku dlho slová nehľadal
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
O šokujúcom incidente sa hovorí aj v USA: Biden neostal chladný! Toto povedal na adresu Fica
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Psychologička o atentáte na premiéra: Môže spôsobiť eskaláciu napätia, tvrdí! Aký mohol mať útočník motív?
Putin prehovoril o atentáte na Fica: Šéf Kremľa je rozhorčený! Rázne slová
Zraneného premiéra ochranka naložila do auta.
Politológ Abrahám o atentáte na premiéra: Najdôležitejšie je v súčasnosti upokojiť spoločnosť
Concept image for the Russian attack on Ukraine.
Česko sľúbilo Ukrajincom pomoc: Krajina testuje nový projekt! Záujemcovia musia splniť podmienky
Na snímke prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček.
Prezident Únie miest Slovenska: Veríme, že premiér Robert Fico bude v poriadku
Páchateľa po brutálnom útoku okamžite spacifikovali.
Foto
Správa o streľbe na premiéra Fica obletela svet: O atentáte píšu veľké zahraničné médiá!