Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.05.2017 12:06 | Správy | Domáce správy
Infografika

Veľká pravda o kriminalite policajtov v uplynulom roku: Slovákom už definitívne vzkypí žlč!

Pre brutalitu, akou vlani policajti zasiahli proti mladej šoférke, ktorú postrelili a dokopali, vzkypela žlč mnohým Slovákom.

 Nový Čas nedávno získal celé video zásahu z naháňačky pri Trnave a trojica mužov zákona napokon po 7 mesiacoch dostala vyhadzov a hrozí jej aj studená cela. To však nie je jediný prípad, keď sa policajti dopustili trestného činu. Hoci mnohí muži zákona denne riskujú životy, aby ochránili zdravie a majetok občanov, v radoch polície sa nájdu aj takí, ktorí stoja na opačnej strane zákona. Podľa Správy o trestnej činnosti príslušníkov Policajného zboru za obdobie roka 2016 vlani obvinili až 109 policajtov za 120 trestných činov. 

Nielen policajti odhaľujú a objasňujú spáchané trestné činy, ale nesú tiež zodpovednosť za vlastné konanie. Inšpekčná služba Ministerstva vnútra SR sa vlani na úseku trestného konania zaoberala vyše 1 800 podnetmi. „Celkovo bolo v rámci SR v roku 2016 vznesené obvinenie 109 policajtom za 120 trestných činov,“ píše sa v správe ministerstva s tým, že ide o 0,49 % všetkých policajtov. Najviac obvinení bolo v Bratislavskom a Košickom kraji. Najviac páchateľov pôsobilo v radoch poriadkovej polície, najčestnejší sú, naopak, príslušníci útvaru ochrany určených osôb. Zaujímavé je, že vyše polovica z obvinených sú policajti zelenáči, ktorí v zbore neodslúžili viac ako 10 rokov.

 

Tragické pochybenie

 

„Za najväčšie a najtragickejšie pochybenie považujeme tie trestné činy, pri ktorých došlo k ujme na živote - vražda snúbenice na východnom Slovensku,“ uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva vnútra SR. Policajti prekročili medze zákona najmä v oblasti prejednávania priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky, pri neoprávnenom nakladaní s osobnými údajmi, pri ochrane vonkajšej hranice Schengenu a v súvislosti s neprimeraným použitím násilia. Spáchali však aj tri trestné činy krádeže. „Ministerstvo vnútra SR dlhodobo pracuje na opatreniach, aby došlo k zabráneniu trestnej činnosti policajtov, a keď už sa jej dopustia, aby sa čo najskôr odhalila,“ uviedol rezort Roberta Kaliňáka s tým, že opatreniami sú inteligentné autá vybavené kamerami, prípravy nákupu odevných kamier, protikorupčné opatrenia či systém hodnotenia policajtov.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Aj policajti sú len ľudia

Milan Žitný, bezpečnostný analytik

- Je to profesia, ktorá kladie mimoriadne vysoké nároky na psychiku človeka. Policajt je neustále pod obrovským tlakom - verejnosti, nadriadených, zákonov. To sa, samozrejme, musí podpísať na tom, že aj oni sa dopustia trestného činu. Aj oni sú len ľudia a aj oni môžu zlyhať. Vo vzťahu k celkovému počtu policajtov to množstvo je zanedbateľné.

 

Najväčšie pochybenia v roku 2016

Najkrvavejšia vražda

Otvoriť galériu

Policajta Marka B. (27) zo Spišskej Novej Vsi, ktorý slúžil v pohotovostnej motorizovanej jednotke, vlani v októbri obvinili z vraždy! Deň pred svadbou totiž na smrť dobodal svoju snúbenicu Alexandru († 26). Jej nehybné telo zapálil a zakopal neďaleko vodnej nádrže v Levočských vrchoch. Polícia telo mŕtvej ženy našla. Policajt krátko predtým dokonca prešiel psychotestmi.

 

Najdrastickejší zásah 

Otvoriť galériu

Onkologicky chorý čitateľ Nového Času prehovoril o tom, ako sa v auguste v noci vybral preparkovať auto, keď ho zastavili policajti.  Za dopravný priestupok si prešiel doslova peklom. Skončil dobitý, s vybitými zubami a v mláke vlastnej krvi. Ako tvrdí, doriadil ho tak samotný muž zákona. Prípad riešila aj inšpekcia ministerstva vnútra.

 

Najneohľaduplnejšia jazda 

Najneohľaduplnejšia Vlani v apríli muži zákona zastavili auto, ktoré šoféroval dopravný policajt z Trnavy. Juraj K. sa odmietol podrobiť dychovej skúške na alkohol. Podľa hovorcu ministerstva vnútra Petara Lazarova policajta obvinili z ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

 

Najsledovanejšia facka

Otvoriť galériu

Video, na ktorom policajt v noci v októbri dal facku mladíkovi vo Vranove nad Topľou, na internete šírili tisícky Slovákov. Prešovský krajský policajný šéf Dušan Sabol vtedy k prípadu uviedol, že ho vyšetruje inšpekčná služba Ministerstva vnútra SR aj  kontrolná skupina prešovskej krajskej polície.

 

Najviac zanedbaná pomoc

Otvoriť galériu

Policajta Patrika, ktorý v prípade zastrelenej Miroslavy († 43) zanedbal svoje povinnosti, v januári 2016 obvinili. Ten dva mesiace predtým podcenil situáciu a ženu, ktorá prišla na políciu so sťažnosťou, že sa jej manžel vyhráža so zbraňou, poslal domov. Krátko nato ju manžel Tibor († 45) zastrelil.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Si a Putin sa zhodli na potrebe politického riešenia konfliktu na Ukrajine
Foto
Čína a Rusko sú za jedno: V tomto sa zhodli! Ide o Ukrajinu
Harapes zomrel vo veku 77 rokov.
Náhly skon legendy Vlastimila Harapesa († 77): Príčina smrti odhalená! Mal kruté bolesti
Foto
Škandál pri dražbe hodiniek Schumachera: Nečakaný útok, aukciu museli odložiť!
Dmitrij Peskov.
Švajčiarsko chce dláždiť cestu pre mier na Ukrajine: Drsný odkaz Kremľa!
Rearview shot of a young soldier standing at a military academy and saluting
K tomuto sa mal priznať americký vojak! Zadržiavajú ho v Rusku
V Kežmarku došlo k zrážke vlaku s osobným autom.
Hrozivá zrážka auta s vlakom: Vodička spravila zásadnú chybu, stáli pri nej všetci svätí!
Ramsay zavolá Slafkovského na koberček: TOTO je jeho najväčší problém!
Haščáková trpela roky psychickými problémami.
Foto
Obrovská pocta pre Barbaru Haščákovú († 43) v rodných Košiciach: Mesto chystá veľkú vec! Súčasťou bude aj MC Erik
Vdovec pri fotke svojej ženy, ktorú bude mať na poslednej rozlúčke.
Foto
Petar prišiel o manželku († 38): Stačilo jedno vyšetrenie a Veronika by ŽILA! Rozhodol sa podniknúť kroky
Kabinet chce získať potrebné miliardy do rozpočtu vyššími daňami.
Aktualizované
Robert Kaliňák prehovoril o zdravotnom stave premiéra: Je to aj naďalej vážne
Fico v Moskve predviedol svoju výšku.
Foto
Kremeľ reaguje na atentát na Fica: Putin pristúpil k zriedkavému kroku!
Premiér Robert Fico s ďalšími ministrami a zástupcami regiónu riešili pomoc v rámci okresov Prievidza a Partizánske.
Po atentáte na premiéra zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada SR: Rokovanie plánuje aj vláda