Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.04.2017 12:01 | Správy | Domáce správy
Video

Veľkonočný súboj slovenských tradícií: Západ šibal, stred a východ oblievali!

Šibi-ryby mastné ryby! Veľkonočný pondelok sa na celom Slovensku už tradične niesol v znamení mokrých tričiek, pletených korbáčov, spevu a chutných výslužiek.

A kým na západe Slovenska sa dievčatá nechali vyšibať poriadne dlhým a ostrým korbáčom od menších i väčších chlapcov, na strede a východe museli najmä rýchlo prezliekať kroje či iné kusy oblečenia - mládenci totiž vedrami vody vôbec nešetrili. V pestovaní tradičných zvykov sa nedali zahanbiť ani naši politici - šéf strany Sme rodina a multiotecko Boris Kollár sa napríklad pri šibaní matiek svojich detí podľa svojich slov poriadne zapotí.

Detva: Žmýkali mikiny aj kroje

Otvoriť galériu

V Detve sú ešte stále verní tradíciám, preto už takmer 40 rokov chodia väčšinou na vozoch s furmanskými koňmi slobodní mládenci z folklórneho súboru Podpoľanec uštedriť poriadnu spŕšku studenej vody detvianskym devám. „Sme tu samí slobodní mládenci, ženatí už nechodia. U nás v Podpoľaní sa podľa tradície iba oblieva, korbáče nepoužívame vôbec,“ vysvetlil Ján Václavík z FS Podpoľanec. Krojovaní mladí muži naberú vodu do 5- až 20-litových vedier rovno z potoka, aby boli dievčatá celý rok zdravé, šikovné a krásne. „Keby sme ženy nevykúpali, boli by mrzké, čapaté a choré,“ ozrejmil folklorista Tomáš Paučo. Odmenou im bola výslužka v podobe koláčov, čokoládových vajíčok či pálenky.

Otvoriť galériu

 

Švábovce: Oblievačka pri 8 °C

Otvoriť galériu

Hoci svietilo slnko, teplota v Tatrách dopoludnia nevystúpila na viac než 8 stupňov. Dievčatá z popradského folklórneho súboru Vagonár však šibačku i oblievačku znášali hrdinsky. Ich kolegovia nešetrili vodou ani korbáčmi a domáca pani následne na chutných chlebíčkoch, šaláte a koláčoch. „V súbore je nás viac ako 40 a dievčat je menej ako polovica. Všetky dnes musíme poriadne vyšibať a hlavne popolievať. Je to dlhoročná tradícia a dievčatá by sa urazili, ak by sme neprišli,“ prezradil nám Rado (31). Pri oblievačke a šibačke použili folkloristi dve 5-litrové a štyri 10-litrové vedrá a tiež dva 160 cm dlhé korbáče.

Otvoriť galériu

Bratislava: Korbáč väčší ako šibač

Otvoriť galériu

Z ľudového domu v bratislavských Vajnoroch, kde sa zišli nadšenci z tamojšieho združenia Podobenka, sa na Veľkonočný pondelok celý deň ozýval výskot dievčat. Na svedomí to mal Šimon Zeman (5), ktorý si na šibačku priniesol väčší korbáč, ako je on sám. Dievky v krojoch naháňal po celom dvore.

Novému Času sa pochválil aj poriadnymi výslužkami. „Vyšibal som veľa dievčat, až sto! Už som dostal cukríky, čokolády, zajkov a vajíčka. Poznám aj riekanky,“ prezradil nám. Vajnorské ženy sa na šibačku dôkladne pripravili. Aby išli slávnostne oblečené do kostola, ráno sa spoločne začepčili. Pre šibačov nachystali kraslice oblepené pestrými bavlnkami, napiekli koláče a tradičnú sekánku, ktorá je z pomletého hovädzieho a bravčového mäsa, rožkov, mlieka a vajec. Nechýbala ani šunka, ale aj víno či pálené.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: iglu, gal, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Dúbravka absolvoval emotívnu rozlúčku spolu s rodinou: Chytal v Newcastli naposledy?
Okresné mesto Tachov sa nachádza na západe Česka.
Obyvatelia sa búria: OMYLOM im zmenili NÁZOV obce! Ako je to možné?
V Pásme Gazy vládne napätie už dlhé roky (ilustračné foto).
Sankcie na extrémistických židovských osadníkov: Strašné, čo mali spraviť Palestínčanom
Rodina dúfa, že im podarí telo mladého muža dopraviť čo najskôr domov, kde sa s ním rozlúčia.
Otec († 36) dvoch detí tragicky zomrel na dovolenke v Turecku: Zabila ho bežná atrakcia?!
Na archívnej snímke 2. marca 2019 Kim Jo-čong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una
Ráznejšia ako brat? Sestra Kim Čong-una sa vyjadrila k obchodu s Ruskom: Ostré slová!
Red and blue Lights of police car in night time, crime scene. Night patrolling the city. Abstract blurry image.
Taxikár na demonštrácii zabil veterána († 28): Mal sedieť 25 rokov, dostal milosť! Prečo?
Gibraltar: Gibraltar town, harbour and the west face of the Rock, part of the Betic Cordillera - Straits of Gibraltar - photo by M.Torres
Boj o Gibraltár ukončený?! Španielsko a Británia dosiahli dôležitý pokrok
Miriam zastupuje kolegyňu v Televíznych novinách.
Pietrová je na materskej, nahradila ju Kalisová: Čo sa mi páči na vysielaní so Zápalom!
Miro sa preslávil v speváckej súťaži.
Foto
Miro Šmajda zo SuperStar je na nepozannie: Ostrihal si hrivu a aj TELO má úplne INÉ!
Sučka je štvrtým miniatúrnym pudlom, ktorý túto súťaž vyhral.
Foto
Psiu korunku krásy vyhrala pudlica: Očarila sučka výstrednými packami? Aha!
Na snímke diváci počas prvého dňa festivalu Starmus - medzinárodného festivalu vedy, umenia a hudby v Bratislave 13. mája 2024.
Foto
V Bratislave sa konal prestížny festival STARMUS: Ocenenia si prevzali zvučné mená
Na archívnej snímke z 26. decembra 2022 ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke.
Rusi hovoria o barbarskom ostreľovaní Donecka: Neďaleko zastávky mali predčasne vyhasnúť štyri životy