Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.03.2017 15:32 | Správy | Peniaze

Odborári sa v závode Kia dohodli na zvýšení miezd: Pri rokovaní bol aj Danko

Odborári v závode Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom sa dohodli so zamestnávateľom na dodatku č. 3 ku kolektívnej zmluve, ktorý zvyšuje mzdy zamestnancom o 75 eur a príplatok za prácu v noci o 36 centov.

Na tlačovej konferencii po rokovaní s predsedom Národnej rady (NR) SR Andrejom Dankom o tom v Žiline informoval predseda Základnej organizácie Odborového zväzu (ZO OZ) KOVO KIA Žilina Miroslav Chládek. "Naši zamestnanci sa tento rok spontánne rozhodli dať pri kolektívnom vyjednávaní signál a vyjadriť spoločnú ideu, že chceme skokovo zmeniť naše mzdy. Toto sme komunikovali od začiatku kolektívneho vyjednávania až do konca. A aj na základe odhodlania a neskutočného úsilia všetkých zamestnancov, ktorí nám svojím postojom a solidaritou dávali podporu, sa nám podarilo včera (26.3.) neskoro v noci dohodnúť dodatok č. 3 ku kolektívnej zmluve," povedal Chládek.

Predseda NR SR zdôraznil, že jeho úlohou je počúvať problémy investorov aj problémy ľudí. "Minulý týždeň tu bola štrajková pohotovosť. Chcel som, aby aj naši ľudia cítili pozíciu štátu a záujem. Uznajte sami, keď sú tu malé nárasty tarifných miezd z hľadiska desať rokov existencie Kie. Kia prišla, postavila závod, musela sa uchytiť na medzinárodných trhoch, kým dosiahla taký odbyt a kvalitu. Nárast mzdy v priemere bol za desať rokov zhruba okolo 200 eur pri robotníckej profesii," uviedol Danko. "Ja som neprišiel licitovať o financiách. Prišiel som vyjadriť podporu. A vypočuť aj problémy, ktoré vníma manažment Kie. Pretože aj jemu patrí veľká úcta a hlavne úcta investorovi, pretože v tomto regióne vytvoril pracovné miesta. Považujem za veľmi dôležité zachovať citlivosť a vyváženosť, nenarúšať tieto dialógy. Ale bol to už moment, kedy som si povedal, že mám záujem o hlbší dialóg, pretože situácia tu bola vážna. Som rád, že počas víkendu sa tieto veci pohli," dodal predseda NR SR.

Predseda ZO OZ KOVO KIA Žilina podotkol, že dohodu považujú za čiastkový úspech a berú ju ako štartovaciu čiaru. "Nielen pre nás, ale myslím si, že pre všetkých zamestnancov na Slovensku. Aby sme si začali trošku viac veriť. A aby sme začali pri tých hospodárskych výsledkoch, ako naši zamestnávatelia majú, pýtať si viac. Verím, že kompromis, ktorý sme uzatvorili so zamestnávateľom a ktorý, samozrejme, nie na 100 percent splnil naše požiadavky, budú vnímať zamestnanci pozitívne. A bude to signál pre nás všetkých, aby sme sa do budúcna ešte viac a intenzívnejšie nebáli hlásiť o svoje práva, ku ktorým patrí aj právo na spravodlivú mzdu," uzavrel Chládek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!