Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.02.2017 09:49 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Skutočná realita života v Grécku: Roky finančnej pomoci a ľudia žijú na samom dne

Grécka penzistka Dimitra hovorí, že si nikdy nepredstavovala, že sa jej život obmedzí na potravinové prídely - trocha ryže, dve vrecká cestovín, balíček cíceru, nejaké datle a plechovka mlieka na mesiac.

Sedemdesiattriročná žena, ktorá kedysi sama pomáhala ľuďom vo finančnej tiesni pri rozdeľovaní potravinovej pomoci Červeného kríža, patrí k rastúcej skupine Grékov, ktorí sotva prežívajú. Po siedmich rokoch balíkov záchrannej pomoci, ktoré do krajiny naliali miliardy eur, sa chudoba neznižuje. Zvyšuje sa ako nikde inde v Európskej únii, píše agentúra Reuters. "To ma nikdy ani nenapadlo," hovorí Dimitra, ktorá odmieta povedať svoje priezvisko, pretože prijímanie pomoci v Grécku je stále sprevádzané stigmou. "Žijem skromne. Nikdy som nebola na dovolenke. Nič, nič, nič." Teraz ide viac ako polovica mesačného príjmu 332 eur na nájom malého bytu v Aténach. Zvyšok padne na účty.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Globálna finančná kríza a jej dôsledky donútili štyri krajiny eurozóny požiadať o pomoc medzinárodných veriteľov. Írsko, Portugalsko a Cyprus už ukončili svoje programy a ich ekonomiky opäť rastú. Grécko, ktoré o pomoc požiadalo v roku 2010 ako prvá, však potrebovalo celkom tri záchranné programy od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. Tie síce zachránili Grécko pred bankrotom, ale úspory a reformy, ktoré boli podmienkou pre získanie pomoci, krajinu dostali z recesie do depresie.

Veľká časť z obrovských súm finančnej pomoci bola poskytnutá jednoducho formou nového dlhu použitého na splatenie starých pôžičiek. Ale bez ohľadu na to, kto má vinu na prepade životnej úrovne, údaje o chudobe z európskeho štatistického úradu sú zarážajúce. Grécko nie je najchudobnejšou krajinou EÚ, miera chudoby je vyššie v Bulharsku a Rumunsku. Grécko však nie je ďaleko za nimi, je na treťom mieste. Kým v postkomunistických balkánskych krajinách údaje o počte chudobných klesajú, v prípade Rumunska o takmer tretinu, v Grécku sa od roku 2008, keď vypukla globálna kríza, údaj viac ako zdvojnásobil.

Otvoriť galériu

 

Realitu týchto štatistík možno vidieť na miestach, ako je potravinová banka prevádzkovaná aténskym magistrátom, kam si pre svoj mesačný prídel chodia tiež Dimitra. Na svoj prídel tu čakajú ďalšie desiatky Grékov. Všetci majú registráciu, že žijú pod hranicou chudoby 370 eur mesačne. Čísla z potravinovej banky slúžiace pre obyvateľov centra Atén ukazujú podobný trend ako širšie údaje Eurostatu. Je tu registrovaných 11.000 rodín, teda 26.000 ľudí. V roku 2012 tu bolo registrovaných 2500 ľudí a v roku 2014 potom 6000. Zhruba 5000 z registrovaných sú deti. Mnoho políc a chladničiek v sklade potravinovej banky je však prázdnych. Čo bude k dispozícii závisí na tom, čo môžu dať sponzori. Tí sa však často sami stretávajú s problémami. Úradníci sa tak obávajú, či budú schopní vyhovieť všetkým potrebným.

Medzinárodné organizácie, vrátane Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), naliehajú na grécku vládu, aby si za prioritu stanovila boj proti chudobe a nerovnosti. Mieru nezamestnanosti sa už podarilo znížiť z maxima 28 percent na 23 percent, stále však zostáva najvyšší v EÚ. Od začiatku krízy ekonomika klesla o štvrtinu a svoju činnosť ukončili tisícky firiem.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji