Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.02.2017 12:12 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy
Foto

Neznáma Slovenka hviezdou slávneho filmového festivalu: Na VŠMU ju neprijali, urobila razantný krok!

Ohromný úspech pre Slovákov! Svetová filmografia v uplynulých dňoch žila udeľovaním cien na 67. ročníku Berlínskeho medzinárodného filmového festivalu Berlinale.

Silnú konkurenciu prevalcovali práve Slováci. Najvyššiu cenu - Zlatého medveďa pre najlepší film získala maďarská dráma Testről és lélekről (O tele a duši), kde sa hlavnej úlohy zhostila Alexandra Borbély (32). Očarujúca Slovenka si pre Nový Čas zaspomínala na svoje herecké začiatky. Ocenenie Krištáľový medveď  zase získal slovenský film Piata loď režisérky Ivety Grófovej.

V zahraničí je mimoriadne úspešná, u nás o nej do nedávna ani len netušili! Alexandra Borbély (32) pochádza z dedinky Veľký Cetín (okr. Nitra), no svoj herecký talent rozvíja v Budapešti. V najnovšej snímke Teströl és Lélekröl (O tele a duši) si zahrala hlavnú úlohu Márie. Dráma z dielne maďarskej režisérky Ildikó Enyedi pred pár dňami získala hlavnú cenu Zlatého medveďa na prestížnom festivale Berlinale.

Otvoriť galériu

Od recitovania
k herectvu

Film milovala už od malička. Prvé texty sa učila už na školské recitačné súťaže. Jej rodičia Alžbeta (51) a Alexander (51) a súrodenci Dávid (25) a Dominika (28) sú na ňu právom hrdí. „Mamička ma podporovala a chcela, aby som bola herečka. Asi videla, že mám potenciál,“ pre Nový Čas povedala Slovenka, ktorá odohrala svoju prvú scénku na stužkovej.

„Ocko zo mňa chcel mať právničku, aby som zarábala peniaze,“ smeje sa Alexandra, ktorá si napokon podala prihlášku na VŠMU do Bratislavy. „Prešla som 3 kolami, dostala som sa do triedy Milky Vášáryovej, no nakoniec ma nezobrali,“ hovorí smutne. „Keďže môj materinský jazyk bola maďarčina, podala som si prihlášku na hereckú univerzitu do Budapešti,“ vysvetľuje s tým, že tam jej kariéra dostala raketový vzlet a po štúdiu začala hrať v najlepšom maďarskom divadle Katonas József Színház.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Najväčší úspech zožala vo filme Teströl és Lélekröl. „Stvárnila som postavu Márie, ktorá pracovala na bitúnku ako kontrolórka kvality mäsa a zamilovala sa tam do riaditeľa. Obom sa nám v noci sníval ten istý sen - že sme jelene, ktoré sa do seba zaľúbili. Všetko sa deje po prvý raz v našich snoch a potom sa zblížime aj v skutočnosti,“ opisuje dej snímky.

„Bolo to pre nás niečo neuveriteľné. Všetci herci sme boli ocenení za vynikajúce herecké výkony. Táto cena je veľmi vzácna, patrí k popredným cenám vo filmovej brandži. Porotkyňou bola Maggie Gyllenhaal,“ hovorí šťastná Slovenka, ktorá Novému Času prezradila svoj tajný sen. „Moja najobľúbenejšia herečka je Vica Kerekes, dokonca som sa s ňou už aj rozprávala. Chcela by som si s ňou zahrať, chcela by som hrať v slovenskom alebo českom filme a verím, že sa mi tento sen raz splní,“ dodáva.

Ceny Slovákov sú veľká vec!

Peter Konečný, filmový kritik

- Krištáľový medveď je skvelá cena aj veľký úspech. Film Piata loď je určený hlavne mladému divákovi, čiže cena z Berlína by určite mohla pomôcť návštevnosti tohto filmu. Samotné ceny sú dôležité na dvoch úrovniach - prvou je predaj filmu do zahraničnia a druhou je fakt, že to môže pomôcť lokálnej návštevnosti v krajine, z ktorej snímka pochádza. Obrovským úspechom je však aj ocenenie Zlatý medveď pre maďarskú produkciu, kde si zahrala Slovenka Alexandra Borbély. Navždy to už bude zapísané vo všetkých tabuľkách. Je to veľká vec a prajem to každému hercovi!

Otvoriť galériu

 

Najprestížnejšie filmové ceny

1.OSCAR (Cena americkej Akademie filmového umenia a vied)

2. ZLATÝ GLÓBUS (Filmové a televízne ocenenie)

3. FESTIVAL V CANNES

4. BERLINALE - Berlínsky medzinárodný filmový festival, známy aj ako Berlinale patrí k najdôležitejším festivalom medzinárodného filmového priemyslu. Už 67. ročník festivalu Berlinale sa konal od 9. do 19. februára 2017. Každoročne sa naň predá vyše 300-tisíc lístkov a zúčastní sa ho vyše 20-tisíc odborných návštevníkov z viac ako 120 krajín sveta. Tento rok si hlavnú cenu - Zlatého medveďa odniesol práve film Testről és lélekről, v ktorom si úlohu Márie zahrala Slovenka Alexandra Borbély.

5. BENÁTSKY FILMOVÝ FESTIVAL

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Novy Cas, Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Polícia žiada o pomoc pri pátraní po 17-ročnom Petrovi.
Foto
Zmizol tínedžer Peter! Môže byť v TOMTO meste: Spoznávate ho?
(ilustračné foto).
17 čínskych lietadiel prekročilo vzdušnú hranicu Taiwanu: Vytiahli aj lode! Desivé správy
(ilustračné foto)
Polícia v Bratislave zasahuje na školách, deti posielajú domov! Čo sa deje?
(ilustračné foto)
Rozruch v českom gymnáziu: Desiatky študentov evakuovali, zasahuje niekoľko policajtov! Čo sa tam stalo?
Diplomatické vzťahy oboch krajín sú napäté. (ilustračná foto)
Vymieňajú Západ za Rusko?! Znepokojivé kroky: TÝMTO postavili USA a Moskvu do tesnej blízkosti
V televízii Ta3 končí kľúčový človek.
Televíziu Ta3 opúšťa ZNÁMA tvár: Odchádza pracovať pre Ficovu vládu!
Foto
Rázne rozhodnutie Djokoviča: Hantuchovej ex dostal padáka!
Slávne posedenie v kaviarni pri štrúdli
Foto
V EÚ sme vďaka spojeniu rivalov pri káve a štrúdli! Koľko miliárd získalo Slovensko za 20 rokov členstva?
Donald Trump.
Šokujúce tvrdenia: Stráca Trump KONTROLU nad vlastným telom? Odborník hovorí o vážnej diagnóze
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
V tomto úseku na D2 rátajte s obmedzením: Bude prejazdný len jeden jazdný pruh
Close op of the steering wheel and shatterd windshield of a wrecked vehicle.  Cross processing.
Čierna štatistika zo Žilinského kraja: Smutné, koľko ľudí zomrelo na cestách tento rok
nemocnica Trenčín
Fakultná nemocnica v Trenčíne má nového šéfa: Na post bol jediný uchádzač