Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.05.2017 02:00 | Správy | Zahraničné správy

Najväčšie záhady sveta: Nesmrteľný gróf Saint Germain vedel všetko

Svet je plný tajomstiev a záhad. Aj ľudí 21. storočia mátajú nezodpovedané otázniky, ktoré sa nedajú vysvetliť. Či už sú to staroveké megalitické stavby, kontakty s mimozemšťanmi alebo odkazy dávno zaniknutých civilizácií.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Nový Čas Nedeľa vám prináša nový seriál venovaný najväčším záhadám sveta. Medzi ne určite patrí aj nesmrteľný gróf zo Saint Germain, ktorý sa zjavuje v rôznych častiach sveta a v rôznych storočiach.  Píše sa 18. storočie a na kráľovskom dvore francúzskeho panovníka Ľudovíta XV. sa objavuje nezvyčajný muž, ktorý si ľahko získa priazeň každého, s kým sa stretne. Sám seba označuje za grófa zo Saint Germain, vyniká v umení, hudbe, vede, ale aj v histórii. Kde sa zjaví, tam je o zábavu postarané.

Svojimi historkami z minulých dôb baví panstvo, k nohám mu padajú urodzené ženy a sebavedomý gróf si okolo prsta omotáva aj takých velikánov, akým bol filozof a spisovateľ Voltaire. Záhadou je nielen to, odkiaľ prišiel, ale aj to, aký má vlastne vek. Francúzsko nie je prvá krajina, kde sa tajomný muž spomína. Povráva sa, že gróf má recept na dlhovekosť, dokonca na nesmrteľnosť. Pre jedných je šarlatánom, pre iných symbolom nekonečnej múdrosti a talentu. Nik však nevie, aká je pravá identita grófa zo Saint Germain.

Otvoriť galériu

Nesmrteľný

Miesto a okolnosti jeho narodenia sú neznáme. Existujú však mnohé dohady o tom, kto bol tajomný Saint Germain. Podľa niektorých pochádzal zo Sedmohradska v dnešnom Rumunsku. Niektorí veria, že bol členom rodiny vysokej spoločnosti, ktorú však zneuctili, preto svoj pôvod tajil. Hovorilo sa, že keď sa v roku 1710 začal dostávať do pozornosti európskych panovníkov, vyzeral približne na 40 - 50 rokov.

 

Grófka von Georgy, manželka veľvyslanca v Benátkach, vyjadrovala obdiv nad tým, že sa Saint Ger­main za posledných 50 rokov, odkedy ho prvýkrát stretla, vôbec nezmenil. Raz, keď nechápavo krútila hlavou nad jeho vzhľadom, prezradil jej, že je veľmi starý. Mnohí ľudia preto začali veriť, že je nesmrteľný. Podľa pamätníkov bol štíhly a dobre stavaný. Ľudia ho opisovali ako veľmi príjemného človeka, ktorý si za pár sekúnd dokázal získať kohokoľvek, s kým sa zarozprával. Mal veľký zmysel pre humor a vyberané spôsoby, ktoré očarili aj milenku kráľa Ľudovíta XV. Madame de Pompadour.

Otvoriť galériu

Vševed

Saint Germain hovoril mnohými jazykmi tak plynulo a s dokonalým prízvukom, že kamkoľvek prišiel, považovali ho za domáceho. Okrem európskych jazykov vynikal aj v sanskrite, čínštine a v arabštine. Tú sa pravdepodobne naučil v Perzii, kde študoval alchýmiu. Ak sa práve nenachádzal v Ázii, cestoval po Európe. Zvesti o jedinečnom mužovi sa šírili rýchlosťou blesku, a keď sa o ňom dopočul kráľ Ľudovít XV., neváhal a pozval ho na svoj zámok Chambord na brehu rieky Loire. Na kráľovskom dvore bol vítaný ako bohatý muž. Netrvalo dlho a všetci ho začali považovať za génia. Skladal hudbu, hral na violončelo, komentoval súčasné umenie, realizoval pokusy vo svojom laboratóriu, ktoré mu na zámku zriadil sám kráľ. Povrávalo sa, že rozpúšťal diamanty a menil rôzne kovy na zlato.

V historických zápiskoch sa spomína, že každý, kto sa so Saint Germainom stretol, bol fascinovaný. Okrem Madame de Pompadour a kráľa Ľudovíta XV. očaril aj filozofa a osvietenského spisovateľa Voltaira. Obdivoval jeho jedinečnú znalosť histórie a vravel, že je ťažké uveriť, že nebol pri každej historickej udalosti osobne. Tajomný gróf totiž často bavil šľachtu príbehmi zo života Kleopatry, Henricha VIII. či Poncia Piláta, akoby ich poznal osobne. Opisoval svadobnú hostinu v Káne Galilejskej, kde Ježiš premenil vodu na víno, ale aj celú svätú rodinu do takých detailov, ako keby vtedy naozaj žil. „Je to muž, ktorý nikdy nezomrie a vie všetko,“ hovoril o ňom Voltaire. Myslel si, že bolo nemožné počas života nasať toľko vedomostí, akými oplýval gróf zo Saint Germain.

Otvoriť galériu

Klamár či génius?

Nezdržoval sa však iba na francúzskom dvore. Pruskému kráľovi Fridrichovi II. spríjemňoval dni hrou na čembalo. Cestoval do Anglicka, potom do Ruska, kde sa mal pod pseudonymom Graf Saltikoff zapliesť do revolúcie, počas ktorej bol zvrhnutý cár Peter III. Neskôr sa stal generálom ruskej armády. O tomto mužovi, ktorý používal aj mená ako Marquis de Montferrat, Comte Bellamarre, Chevalier Schoe­ning, gróf Weldon či prinz Rákocz sa hovorilo aj to, že bol tajným špiónom, preto toľké tajomstvá. Istý čas sa povrávalo, že mohol byť synom sedmohradského veľmoža Františka II. Rákócziho. Tejto verzii nahráva fakt, že jeho urodzený pôvod by vysvetľoval skvelé vzdelanie a záľubu v umení.

Otázkou zostáva, či bol gróf zo Sain Germain iba výborným klamárom, alebo naozaj oplýval neobyčajnými schopnosťami... Taliansky dobrodruh Giacomo Casanova tiež spomína Saint Germaina. „Tento výnimočný človek bol od prírody určený za kráľa podvodníkov a šarlatánov. No napriek jeho vychvaľovaniu, očividným klamstvám a početným výstrednostiam nemôžem povedať, že by ma to urážalo. Navzdory mojim vedomostiam, kto to bol, a napriek mojim vlastným pocitom, myslel som si o ňom, že to bol úžasný človek, ktorý ma vždy ohromoval.“

Otvoriť galériu

Žije dodnes?

Na sklonku života sa podľa rôznych zdrojov usadil v Nemecku. Stále pritom vyzeral na 40 - 50 rokov. Mal zomrieť v roku 1784, no neexistujú žiadne záznamy o jeho pohrebe. Rok po jeho smrti ho zazreli v Wilhelmsbade, v roku 1789 vraj zasa prišiel varovať švédskeho kráľa Gustáva III. pred nebezpečenstvom. V priebehu storočí sa objavujú správy, že ho videli na mnohých miestach po celom svete. Aj samotný Napoleon si vraj viedol zložku s údajmi o grófovi Saint Germain.

Annie Besantová, anglická filozofka, tvrdila, že ho stretla v roku 1896. Niektorí veria, že Saint Germain je dnes známy herec Nicolas Cage. Na internete sa, samozrejme, podobne uletených informácií nájde mnoho. Nech bol alebo je gróf zo Saint Germain ktokoľvek, isté je, že žil. Dokonca tu po sebe niečo zanechal. Keďže bol okrem iného aj výborným skladateľom, dve z jeho skladieb sa nachádzajú v knižnici Britského múzea v Londýne.

Otvoriť galériu

Okolo tejto záhadnej postavy z histórie zostáva mnoho nezodpovedaných otáznikov. Pruskému kráľovi Fridrichovi II. mal ešte počas života prezradiť, že žije už viac ako 2 000 rokov. Naozaj žil na svete tak dlho? Zomrel, alebo sa iba premiestnil na iný kontinent, aby tam ako štyridsiatnik začal nový život? Je možné, aby oplýval toľkými schopnosťami? Dá sa za jeden ľudský život naučiť toľko veľa? Alebo to nebol iba jeden ľudský život? Odpoveď zostane asi naveky zahalená rúškom tajomstva, teda až dovtedy, kým sa niekde na svete opäť ne zjaví sám gróf zo Saint Germain.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
Aktualizované
Novinky o atentátnikovi, ktorý postrelil premiéra Fica: Prokurátor vyslovil jasný návrh
Na snímke uprostred predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka počas tlačovej konferencie
Šimečkovi, jeho dcére a partnerke sa mali vyhrážať smrťou: Šéf PS bol vypovedať na NAKA
(ilustračné foto)
Nadregionálna epidémia na Slovensku: Podarilo sa stabilizovať situáciu?
Close up of a calculator and euro money in a financial analyzing concept
Výška minimálnej mzdy porastie: Kedy a o KOĽKO by sa mala zvýšiť?!
ilustračné foto
Foto
Šokujúca smrť! Zomrel len 47-ročný kaskadér známeho hollywoodskeho herca
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák.
Kaliňák reaguje na pozvanie prezidentky: Prehovoril aj o premiérovi Robertovi Ficovi
Pellegrini po útoku navštívil premiéra v nemocnici.
Pellegrini: Premiér si z atentátu pamätá všetko, o TOTO ma prosil
Policajti zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť synagógu.
Šialenec chcel zapáliť synagógu, postihol ho fatálny osud: Nové zistenia! Takýto príkaz ho čakal
Na snímke zľava vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD), predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom
Vláda pokračuje v práci bez premiéra: Kto povedie zasadnutie?
Z miesta streľby v Handlovej Fica odnášal záchranársky vrtuľník.
Odborníci vysvetľujú: Čo (ne)robiť, ak máte po útoku na premiéra ťaživé pocity
Vodiči stojaci v kolóne neboli nadšení z manévru ďalšieho šoféra.
Váš Tip
Šoféra stojaceho v kolóne skoro porazilo, keď to uvidel: Hrozná drzosť, ktorá dvihne tlak aj vám!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Aktualizované
Premiér Robert Fico absolvoval chirurgický zákrok