Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.01.2017 13:30 | Správy | Domáce správy
Video

Plynári, elektrikári a vodári vystrašili Slovensko: Kto spôsobil cirkus v cenách energií?

Náhly zvrat v zmenách cien energií! Vláda ľuďom sľubovala nižšie faktúry, lenže pre zdraženie fixnej zložky výslednej ceny elektriny, plynu a vody by mnohým ľuďom náklady v tomto roku, naopak, stúpli.

Obavy začali potvrdzovať  mnohé domácnosti, ktorým už prišli zálohové platby za energie a boli nehorázne vysoké. Premiér Robert Fico sa preto odhodlal na rázny krok a na rokovaní vlády včera vyhlásil, že poplatky za elektrinu a plyn, ktoré by mohli Slovákom zdvihnúť ceny, sa meniť v tomto roku nebudú. Kto spôsobil chaos okolo poplatkov?

Vízia lacnejšieho plynu o 2,6 % a elektriny o 4,3 %, ktorú vláda sľubovala v závere minulého roka, bola na pohľad veľmi ružová. Zníženie cien energií sa však týkalo len variabilnej zložky ceny, teda reálne spotrebovanej energie. Spotrebiteľom sa ale ani len nesnívalo, že hoci na cene energií ušetria, pre zvýšenie manipulačného poplatku a fixnej zložky im v konečnom dôsledku poplatky energie výrazne stúpnu. Postaral sa o to Regulačný úrad (ÚRSO), ktorý totiž ako nezávislý orgán zdvihol ceny fixnej zložky poplatkov za distribúciu energií.

Fico rázne zasiahol

Vláda v stredu rokovala o cenách energií, pretože v posledných dňoch bola terčom kritiky pre výrazné zvýšenie zálohových platieb. V konečnom dôsledku by mnohí Slováci pri platbe za plyn a elektrinu neušetrili. Dokonca by museli v tomto roku načrieť do vrecka omnoho hlbšie. Rokovania vlády sa zúčastnil aj šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík a predseda predstavenstva Stredoslovenskej energetiky. Fico zdôraznil, že Regulačný úrad je pri stanovovaní cien nezávislý, no dodal, že zvyšovanie cien je neúnosné a nie je naň dôvod.

 

„Vláda ako kolektív vyslovila zásadný politický nesúhlas s regulačným rámcom,“ uviedol Fico. Premiér vyhlásil, že tie poplatky za elektrinu a plyn, ktoré mohli Slovákom zdvihnúť ceny, sa meniť nebudú, a v tomto roku zostanú rovnaké ako vlani. Regulačný úrad tak musí prehodnotiť svoje rozhodnutia o zvyšovaní fixných, teda stálych poplatkov pri distribúcii plynu a elektriny v roku 2017. Ak by tak neurobil, vláda a predstavitelia koalície sú pripravení použiť silu zákona a legislatívneho procesu.

Otvoriť galériu

Kto ponesie zodpovednosť?

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý určil zvýšenie fixnej zložky energií, až do včera nechcel o chaose a vyšších faktúrach ani počuť. Ignoroval tak sťažnosti nahnevaných ľudí, podnikateľov aj obcí a vyhlasoval, že všetko je v poriadku a ceny budú nižšie. Na oficiálnom webe Úradu visel oznam, že zbytočnú hystériu šíria médiá. Po stretnutí s premiérom Ficom regulátor svoj postoj úplne otočil a pre Nový Čas uviedol, že sa prikláňa k názoru vlády. Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík uviedol: „Zaoberáme sa tým intenzívne. Naši ľudia už zajtra (štvrtok) budú fyzicky kontrolovať faktúry tých ľudí, ktorí sa znepokojení ozvali nám a bude mimoriadna porada.“ Ceny za energie sa teda budú prehodnocovať! ÚRSO sa predsa len uchýli k autoremedúre, čo znamená, že zruší vlastné rozhodnutie o energiách.

Kto je Jozef Holjenčík?

- V Úrade pre reguláciu sieťových odvetví je od r. 2006 V júni 2016 Ústavný súd SR označil za protiústavný Holjenčíkov poplatok za prístup do sústavy tzv. G-komponent. Výrobcovia elektriny v rámci tohto poplatku zaplatili distribučným spoločnostiam viac ako 90 miliónov eur

- Európska komisia preveruje, či funkcia predsedu ÚRSO môže byť zlučiteľná s funkciou predsedu Regulačnej rady ÚRSO ako odvolacieho orgánu.

- Za rok 2015 uvádza predseda Úradu príjem z verejnej funkcie 70 884 €

Zvyšovanie poplatkov zvýši cenu energií

Matúš Zelený, Krotitelia energií

- Štát znížil variabilnú zložku ceny energií, teda reálne spotrebované. Fixnú zložku, ktorú odberateľ musí zaplatiť, aj keď nič nespotrebuje, ako aj manipulačný poplatok štát, naopak, zvýšil. A to takým spôsobom, že sa to prejaví niekoľkonásobným zvýšením konečnej ceny za energiu. Napríklad ak spotrebiteľ v rámci využívania plynu spadá do tarify D3, tak sa jeho poplatky navýšia ročne o 162 €. Zmeny spôsobili chaos, neprehľadnosť a zavádzanie, na čo sa právom ozvali aj spotrebitelia. Vlna kritiky a jej následná medializácia podľa nás podnietila premiéra k jeho vyjadreniu nesúhlasu s danou reguláciou. Či však vláda reálne zruší zvýšenie cien, ponechá momentálny stav alebo dokonca upraví cenníky opäť len tak, aby to vyhovovalo niekomu inému ako bežným ľuďom, už predpovedať nevieme.

Mesačne platíme o 50 € viac

Milan (37), kuchár a podnikateľ, Poprad

Otvoriť galériu
Milan
Zdroj: anc

- S cenami energií bojujem neustále. Každé zníženie poteší. No každý sa musí o seba postarať sám, nemôže sa spoľahnúť, že mu štát pomôže. My sme zmenili dodávateľa elektrickej energie a ušetrili sme viac ako 10 %. No distribučné poplatky aj za plyn, aj elektrinu sa pre nás od tohto roku 2017 zvýšili o takmer 50 eur mesačne, čo vôbec nie je málo - veď to ročne urobí až 600 eur.

Účet vyšší o 230 000? Pôjdeme do ulíc!

Jozef Šimko, primátor Rimavskej Soboty

Otvoriť galériu
Jozef Šimko
Zdroj: anc

- Poplatky za energie sú likvidačné. Faktúry len za jedno- a trojfázové ističe stúpli o 230 000 eur! Vodu a plyn ešte ani netušíme. To je enormný zásah do chodu samospráv, týka sa to materských a základných škôl a všetkých objektov mesta. Je to okrádanie. Ak vláda SR neprijme opatrenia, poženiem s ostatnými starostami chudobného regiónu Gemera ľudí do ulíc. Len za špeciálnu základnú školu máme ročne platiť 15 228 eur. Pre niektoré obce bude zvýšenie likvidačné. Ide o zvýšenie – sme to prerátali – o 700 %. Ak to vláda nezmení, iné riešenie, ako ísť do ulíc, tu nevidíme.

Zodpovednosť nesie ministerstvo 

Združenie dodávateľov energií (ZDE)

- Už od decembra 2016 upozorňujeme na zmeny distribučných taríf v novom roku. Hoci ÚRSO deklaruje pokles priemerných koncových cien, pre veľký počet odberateľov to znamená rapídny nárast nákladov na energie. Úrad dlhodobo prehliada pripomienky odbornej verejnosti k návrhom regulačných vyhlášok a kritiku k viacerým svojim rozhodnutiam. Vyzývame preto kompetentných, aby zrušili platnosť nových cenových vyhlášok. Očakávame, že vyššie uvedenými problémami sa bude s plnou vážnosťou zaoberať minister hospodárstva SR, ktorý nesie zodpovednosť za primárnu legislatívu v tejto oblasti.

 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nh, iglu, den, ld

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Nie všetko jedlo, čo sa tvári ako zdravé a fit, takým v skutočnosti i je (ilustračné foto)
Dietologička varuje: 4 potraviny, ktoré sa LEN TVÁRIA, že sú zdravé! Takto PRIBERIETE
Na archívnej snímke z 19. augusta 2023 ukrajinský vojak sa naťahuje za dronom.
Ukrajina v noci zaútočila na Rusko: Z toho, čo sa sa stalo, sa tak ľahko nespamätajú
In the Hospital, Female Patients Undergoes Mammogram Screening Procedure Done by Mammography Technologist. Modern Technologically Advanced Clinic with Professional Doctors. Breast Cancer Prevention Screening.
Na prevenciu nie je nikdy neskoro: Odborníci odporúčajú skríning rakoviny prsníka už v tomto veku
Ruský prezident Vladimir Putin
Jadrové zbrane vo vesmíre? Putin vyjadril svoj postoj: Ruský návrh stále vyvoláva znepokojenie
Martin Fehérváry a Erik Černák
Definitívne rozhodnuté: Posilnia Fehérváry a Černák Slovákov na MS?
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina musí pred vstupom do EÚ preukázať pokrok: Zelenskyj prisľúbil boj proti korupcii! Koho odvolal?
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Vládu čaká rozsiahle rokovanie o investíciách: Ficov kabinet sa bude zaoberať aj oslavami SNP
Na archívnej snímke z 25. marca 2023 homosexuálny pár pózuje s dúhovou vlajkou v Ugande.
Metodistická cirkev zrušila zákaz týkajúci sa LGBT+ ľudí: Rozdúcha to vášne medzi duchovnými?!
Budova patriaca právnickej akadémii horí po ruskom leteckom útoku v ukrajinskej Odese z 29. apríla.
Ukrajinské mesto zasiahla ruská raketa: Veľký požiar a množstvo ranených!
ilustračné foto
Z USA sa valia obvinenia: Ruská armáda túto zbraň nemôže používať! Premiéru zažila počas I. svetovej vojny
Na snímke generálny tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala
Machala reaguje na kritiku po výroku, že Zem môže byť plochá: RTVS ma opäť oklamala!
Dominika Madro zomrela vo veku 33 rokov.
Spisovateľka a redaktorka Dominika Madro († 33) zomrela po boku svojho manžela: Čo sa jej stalo?