Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.01.2017 15:45 | Správy | Domáce správy

Politici hodnotia Druckera a stav zdravotníctva: Tu nepomôže ani Copperfield

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) má absolútne zvládnutý vzťah s médiami.

Nikoho zatiaľ výraznejšie nedráždi, je empatický a trpezlivý, hodnotí jeho doterajšie vystupovanie bývalý šéf rezortu zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD).

Štefan Zelník (SNS) ministrov osobný marketing nechcel komentovať, chváli ho však za viaceré kroky, napríklad za obsadenie opozície do dozorných rád Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) a Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Kritizuje rozpočet pre zdravotníctvo. Zelník je predsedom parlamentného zdravotníckeho výboru a Raši členom, s Druckerom sa v parlamente stretávajú pravidelne. Priestor na hodnotenie ministra dostal aj podpredseda výboru Tibor Bastrnák (Most-Híd), na otázky TASR neodpovedal.

"Zatiaľ neurobil väčšiu chybu a PR robí najlepšie zo všetkých doterajších ministrov," povedal pre TASR Raši. Kladne ho hodnotí za novelu zákona obmedzujúcu reexport liekov a za plánované posilnenie kompetencií zdravotníckych pracovníkov. Pozitívne vníma aj upokojenie situácie medzi rezortom a rôznymi zdravotníckymi organizáciami.

 

"Zdravotníci ale majú pocit, že je stále tlačený Zajacovou skupinkou do filozofie, že zdravie je tovar a že trh všetko vyrieši. Ak by im podľahol, mohol by skončiť ako Rudolf Zajac (bývalý minister zdravotníctva - pozn. TASR)," odpovedal Raši na otázku, za čo by Druckera hodnotil negatívne. Súčasný minister by sa mal podľa neho v tomto roku sústrediť na to, "aby pre ekonomicky efektívne racionalizačné opatrenia neutrpel bežný pacient žijúci kdekoľvek na Slovensku".

"Pozitívne hodnotím viaceré personálne výmeny, tiež zastúpenie opozície v dozorných radách Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Všeobecnej zdravotnej poisťovne a takisto novelu zákona o reexporte liekov," povedal Zelník. Sklamaný je však z rozpočtu pre zdravotníctvo. Schválené finančné zdroje podľa neho nebudú stačiť. "Chceme zavádzať DRG, eHealth, preventívne programy, poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť na úrovni doby. Dlh zdravotníckych zariadení je veľký a bude sa ešte prehlbovať, VšZP ohlásila rekordnú stratu," argumentoval Zelník potrebou väčšieho objemu peňazí v systéme.

Za najväčšiu hrozbu označil Zelník vnútornú zadlženosť rezortu, teda odkladanie investícií do obnovy budov a prístrojovej techniky. Vplýva to podľa neho na medziľudské vzťahy. "Kopí sa nervozita na pracoviskách a to sa následne odráža na prístupe k pacientovi," vysvetlil Zelník. Upozornil tiež, že v systéme chýbajú zdravotné sestry, praktickí lekári a špecialisti. Na generačnú obmenu sa podľa neho dlhodobo nemyslí. "Je preto nutné spustiť rezidentský program aj pre špecialistov, urobiť poriadok a zadefinovať pevnú sieť poskytovateľov s výhľadom najmenej na 15 rokov," odporúča Zelník. Pacient aj praktický lekár musia podľa neho vedieť, kam môžu pacienta cielene odoslať na odborné vyšetrenie.

Názor Cigánikovej, Suchánka, Šebovej

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Luknár kvôli zdravotným ťažkostiam nevládze toľko pracovať.
Foto
NOVÁ nádej pre herca Romana Luknára: KTO ho vytiahol z dna?! Po dvoch infarktoch opäť pred kamerami
Na snímke slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si preberá z rúk českého prezidenta Petra Pavla najvyššie české štátne vyznamenanie Rad Bieleho leva I. triedy.
AktualizovanéFoto
Dôležitý okamih! Čaputová a Pavel si navzájom udelili najvyššie štátne vyznamenania
Ich manželstvo sa zrejme opäť rozpadá.
Foto
Strach o Bena Afflecka: Herec je na tom veľmi ZLE, priatelia sa obávajú najhoršieho
Čínsky prezident Si Ťin-pching
To neznie dobre: Čína hrozí Európskej únii žalobou! O čo ide?
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Orbán zúri! TAKTO naložil bruselským byrokratom: Maďarsko má platiť obrovskú pokutu
Foto
Šampión Kundrátek si užíva relax: Z exotiky posiela fotky svojej sexi priateľky
(ilustračné foto)
Blíži sa mierový summit o Ukrajine: Znepokojivé, čo sa pred ním stalo!
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Progresívne Slovensko predložilo novelu Trestného zákona: Takto na ňu reagovali v NR SR
Boris Kollár (58) a matka jeho dvoch synov Artura (12) a Aarona (1) Barbora Richterová (34) sú viac ako rok vo vojne.
Foto
Vojna Kollár a Richterová neutícha: Barbora vytiahla staré VYHRÁŽKY! Tvrdý ODKAZ Borisa sa jej nebude páčiť
(ilustračné foto)
Príspevok na pohreb by mohol dosiahnuť novú sumu: Pozrite sa, ktorá strana prišla s návrhom
Neznámy páchateľ založil požiar altánku v bratislavskej farnosti.
Foto
FOTO Požiar v bratislavskej farnosti: Altánok v ZHOREL do tla! Výška škody je strašná
Big yellow skip outside a house
Pri náleze v Levoči tuhla krv v žilách: Aha, čo objavil muž v kontajneri!