Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2016 15:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

Autor kontroverzného filmu o Müllerovi: Pravda o ťahaniciach s manažmentom

Aká je pravá tvár Richarda Müllera? Už názov dokumentu Nespoznaný naznačuje, že odhaliť ju nie je jednoduché, no v konečnom dôsledku to ani nie je dôležité. Oveľa podstatnejšie je posolstvo, ktoré film režiséra Mira Rema a producenta Marka Kučeru prináša.

Plán natočiť film o Richardovi Müllerovi nosili Miro Remo a Marek Kučera v hlavách dlhé roky. „Od detstva sme obaja boli Richardovi veľkí fanúšikovia. Hltali sme jeho albumy, koncerty, rôzne vedľajšie projekty – jednoducho všetko, čo nieslo meno Richard Müller, nás zaujímalo,“ rozpráva M. Kučera. Keď ako študent nemal lístky na koncert svojho idolu, okamžite si našiel brigádu - a čuduj sa svete, podarilo sa mu stavať pódium práve na Richardov bratislavský koncert. „Pamätám si, keď prišiel na zvukovú skúšku. Vtedy som ho videl prvýkrát naživo. Mal dlhý čierny kožený plášť a neskutočnú charizmu, ktorú má vlastne dodnes.“

Nešli podľa scenára

Pokiaľ ide o dokument, obaja tvorcovia mali jednoznačný zámer: „Richarda sme chceli spoznať hlavne ako človeka. Zaujímalo nás, aký je a s čím všetkým musí zápasiť ten muž, ktorý sa neraz potkol o svoj vlastný tieň, ale vždy vstal a šiel ďalej,“ pokračuje M. Kučera s tým, že zámerne neriešili spevákovu verejne známu minulosť typu drogy či vyzliekanie sa na pódiu... „Sústredili sme sa na to, aký je Richard dnes, teda aký bol počas turné Hlasy, keď sa film nakrúcal.“ Vopred si starostlivo pripravili scenár, ale... „Dokonca sme chceli, aby Richard na scenári spolupracoval, keďže sám vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku. No tento nápad sa mu veľmi nepozdával a po pár dňoch sme pochopili, že najlepšie bude, keď sa nebudeme držať našej snovej predstavy a zameriame sa hlavne na to, čo je tu a teraz.“ Spevák tvorcov prekvapil aj vo chvíli, keď sa rozhodol neposkytnúť im do dokumentu rozhovor. „Skúšali sme spraviť ho s ním viackrát. Žiaľ, neúspešne. Povedal nám, keďže je to film o ňom, že najlepšie bude, keď o ňom budú rozprávať iní a nie on sám. A my sme jeho rozhodnutie akceptovali. S odstupom času si myslím, že nám Richard neposkytol rozhovor aj preto, že chce zostať stále Nespoznaný.“

Otvoriť galériu

Doťahovanie s manažmentom

Nakrúcanie nakoniec trvalo dlhé tri roky, počas ktorých prebehlo viac ako 60 filmovacích dní. „Plus sme si pozreli kompletný archív všetkých relácií slovenskej a českej televízie, v ktorých sa Richard objavil. Našli sme mnoho zaujímavých záberov. Napríklad vo filme je moment, kde na jednom pódiu moderuje akciu Soňa Müllerová a vzadu za ňou stojí ešte veľmi mladá Vanda Wolfová a obracia nejaké čísla na tabuli.“ Hoci to nebolo vždy jednoduché, M. Kučera ani na sekundu nezapochyboval, že film dokončia. „Nie, nikdy sme to nechceli zabaliť. Posúvala sa jedine jeho premiéra. A počas toho asi polročného obdobia sme na filme stále pracovali a robili všetko preto, aby sa dokončil,“ prízvukuje. Premiéra sa posúvala kvôli nekonečnému doťahovaniu sa so spevákovým manažmentom. „Mali niekoľko pripomienok, konkrétne tri. Všetky sa však na ich žiadosť zapracovali. Richard sa síce premiéry z dôvodu aktuálneho turné nezúčastnil, ale v oficiálnom vyjadrení, ktoré nám poslala jeho PR manažérka Nora Krchňáková, znelo: ,Dôležité je, aby film videli diváci. Richard si ho pozrel mnohokrát, kým vznikal, a dostal sa do finálnej podoby. A ak vás zaujíma, či sa Richardovi film páči, tak odpoveď je nie. A to preto, lebo v tom filme váži o 50 kíl viac. Filmárom ďakujeme za náročnú spoluprácu a želáme všetko dobré᾿,“ cituje M. Kučera informácie, podľa ktorých konečná podoba filmu bola kompetentnými odobrená.

Bojovník

 

Od premiéry však uplynulo len zopár dní a prišla ostrá kritika z úst spevákovej partnerky Vandy Wolfovej a jeho manažéra Adnana Hamziča. Kým Wolfová tvrdí, že osoba vykreslená v dokumente rozhodne nie je jej partner, Hamzič zase trvá na tom, že nemal možnosť vidieť finálny zostrih. Táto reakcia tvorcov zaskočila. „Myslím, že je škoda, že proti filmu začali zrazu bojovať. Lebo Richard aj napriek všetkým ťažkostiam, ktoré ho počas projektu Hlasy sprevádzali, to celé zvládol a odohral viac ako 100 koncertov. Ukázal sa ako neskutočný bojovník. A to je to dôležité,“ prízvukuje M. Kučera, ktorý zaznamenal množstvo pozitívnych reakcií zo strany spevákových fanúšikov. „Píšu nám ľudia, že po uvidení filmu Nespoznaný mali chuť Richarda objať. Nie však z ľútosti, ale z vďaky za to, že bojuje za každý jeden deň, aby vo finále mohol potešiť nielen seba, ale aj všetkých svojich fanúšikov, ktorí na jeho koncert prišli, alebo ešte len prídu. Taktiež dostávame správy, že vďaka filmu si začali Richarda viac vážiť. A to nielen ako umelca, ale hlavne ako človeka. Rovnako nás potešilo, keď sme si prečítali, že film je ukážkou a povzbudením pre tých, ktorí bojujú s rovnakou diagnózou ako Richard. Títo ľudia si z filmu odniesli to, že aj napriek chorobe sa dá žiť plnohodnotný a úspešný život. Čo sa týka negatívnych reakcií, tie počujeme a čítame hlavne od tých, ktorí film ani nevideli,“ uzatvára producent.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
USA sa odhodlala na rázny krok: Škrt v zozname! Táto krajina nedostatočne spolupracuje voči terorizmu
Kontroverzná prehliadka sa stala hitom.
Foto
BIZARNÁ módna prehliadka: Modelky sa prechádzali po móle NAHÉ! Toto je dôvod
Kráľ Karol III.
Foto
Kráľ Karol III. odhalil svoj prvý oficiálny portrét: Aký význam ukrýva motýľ a iné DETAILY?!
Herečka sa vo svojom prejave označila za čudáčku
Foto
Stiflerova mama je doktorkou umenia! Počas príhovoru adresovala všetkým výzvu
Foto
Regenda sa po zápase kajal: Som rád že tím nedoplatil na moje sprostosti
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Aktualizované
Dobré správy: Premiér Fico má byť po operácii a pri vedomí!
Foto
Slováci prekvapenie nepripustili: Hlavaj proti Poľsku s čistým kontom
Robert Fico
Foto
Desivá predtucha premiéra: Robert Fico predpovedal takmer pred mesiacom útok
Sudca Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).
Ján Hrubala končí ako predseda Špecializovaného trestného súdu: Minister mal výhrady, o čo išlo?
Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI