Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2016 12:05 | Správy | Domáce správy
Foto

Kukláči vytiahli Behana z úkrytu v trenkách: Väzeň unikal polícii 128 dní, toto mu teraz hrozí!

Do tretice to mužom zákona vyšlo. Nebezpečný väzeň Ľubomír Behan (24) po 128 dňoch na úteku skončil opäť za mrežami. Policajti ho objavili u jeho otca, kde má trvalý pobyt.

Na povale rodinného domu mal z dosák urobený úkryt a v ňom mal posteľ, kde spával. Komando kukláčov na povalu vtrhlo v sobotu nadránom. Behana prekvapili v sladkom spánku v trenkách a okamžite mu nasadili putá. 

Otvoriť galériu
Zdroj: PZ

Otvoriť galériu
Zdroj: PZ

Ľubomíra Behana, ktorý 2. júna ušiel z leopoldovskej väznice, čaká za útek tvrdý trest. Už pred dvomi týždňami na základe telefonátu, že sa ukrýva v dome otca, nabehlo do obce Ostrov pri Piešťanoch niekoľko policajtov a psovodov so psami. Pátranie však bolo márne, Behan policajtom ušiel.

 

Podľa bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka policajti pri tejto akcii fatálne zlyhali. „Ak by som bol ministrom vnútra v tejto krajine, spýtal by som sa v prvom rade kompetentných, kto to riadil? Potom by som sa spýtal, ako to riadil?“ uviedol po neúspešnom zásahu Zábojník.

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu

Otvoriť galériu
Zdroj: PZ

Prekvapili ho v spánku

Na druhý pokus to však už vyšlo. Zásah prebehol rýchlo a tentoraz úspešne. Policajti pracovali s informáciou, že väzeň na úteku sa má zdržiavať na adrese trvalého bydliska, čiže v rodinnom dome, kde býva jeho otec s partnerkou. O pol štvrtej ráno vtrhli do domu kukláči aj so psovodmi a psami a Behana vytiahli v trenkách z postele. Na povale domu mal z niekoľkých dosiek vybudovaný úkryt, kde prespával. „Následne bol o 5.45 hod. dodaný do ústavu Leopoldov,“ uviedol Adrian Baláž zo Zboru väzenskej a justičnej stráže. Väzňa podrobili dôkladnej prehliadke a umiestnili ho do oddelenia s bezpečnostným režimom.

Stíhanie hrozí aj otcovi

 

Behan si v Leopoldove odpykával trest osem rokov a osem mesiacov za lúpež s nožom. Svojej obeti spôsobil početné zranenia, pričom pri každom údere hovoril: „Daj mi peniaze, daj mi peniaze!“ Napokon vytiahol nôž, na čo mu obeť v obave o život dala 30 €. Predtým bol už dvakrát súdne trestaný, prvýkrát ešte ako mladistvý. Útekom z leopoldovskej väznice si poriadne priťažil. Za marenie výkonu úradného rozhodnutia mu hrozí, že si môže posedieť v base až o päť rokov dlhšie ako pôvodne.

Najznámejšie úteky

1991 - Masaker v Leopoldove

Otvoriť galériu

Siedmi kriminálnici - Tibor Polgári, Miloš Uriga, Ondrej Harvan, Bartolomej Botoš, Dalibor Bajger, Václav Fedák a Vladimír Duda - ušli z leopoldovskej basy v roku 1991. Banda odsúdencov pri úteku zavraždila piatich dozorcov. Cez Poľsko sa v ich uniformách chceli dostať do Austrálie. Slobodu si však užívali len 4 hodiny. Potom ich policajti dolapili.

2002 - Skrýval sa v chatke

Otvoriť galériu

Štefan Gemer v auguste 2002 vtrhol do domu rómskej rodiny. Zastrelil troch ľudí a ďalších dvoch sa pokúsil. Z miesta činu ušiel na mopede. Ten našli policajti o niekoľko dní na okraji lesa. Odporného vraha však dolapili až koncom novembra v jednej z chatiek pri Banskej Štiavnici. Mal pri sebe krátku pištoľ a dva zásobníky s nábojmi.

2008 - Cez záchodové okienko

Otvoriť galériu

V januári 2008 zadržala polícia Romana Červenku, ktorého podozrievali z prepadu banky. Museli ho však previezť do nemocnice na Kramáre pre zápal slepého čreva. Vypýtal sa na WC a pred mužmi zákona unikol cez veľmi malé záchodové okienko. Dolapili ho až po 4 mesiacoch, keď svojou škodovkou napálil do zaparkovaného auta. Na rováši mal aj ďalšie lúpeže.

2010 - Útek kvôli rozvodu?

Otvoriť galériu

Peter Paluš, ktorý sedel pre drogy, bol zaradený ako upratovač na pracovisku s voľným pohybom mimo väznice. Vo februári 2010 ušiel bez dokladov, mal však pri sebe 300 €. Podľa informácií Nového Času z basy často telefonoval. Ujsť mal pravdepodobne za manželkou Petrou a synom. Tá mu totiž napísala list, že sa s ním chce rozviesť. Chytili ho koncom apríla v Česku.

2010 - Expolicajt s parochňou

Otvoriť galériu

Násilnícky expolicajt Ľuboš Kračúnik dostal 1. októbra 2010 mimoriadne voľno, z ktorého sa však nevrátil. V posledný deň znásilnil 14-ročné dievča. O 4 hodiny šiel do hotela, kde mal zaútočiť na recepčnú, priviazať ju o posteľ a ukájať sa nad ňou. Následne ukradol 600 €. Policajti ho našli po pár dňoch v kríkoch, mal pri sebe aj parochňu.

2011 - S kanylou v krku

Otvoriť galériu

V júli 2011 ušiel z košickej nemocnice René Holaň. Bol tu hospitalizovaný po bitke s nožmi. Dozorcom ušiel spod nosa aj napriek tomu, že mal v krku tracheotomickú kanylu. Jednoducho sa vypýtal na toaletu a ušiel únikovým východom. Chytili ho na druhý deň v dome jeho rodičov v Zemplínskych Kopčanoch.

2014 - Ušiel pred rozsudkom

Otvoriť galériu

Chladnokrvný vrah Štefan Szabó, ktorého odsúdili na doživotie, zmizol v októbri 2014 doslova z minúty na minútu. Po pol roku si však po neho do jeho domu v Lesných Kračanoch pri Dunajskej Strede prišli kuláči. Policajný pes vyňuchal v neprístupnej časti podkrovia skrýšu, odkiaľ policajti museli vraha vytiahnuť. Počas svojho skrývania stihol vykradnúť banku v Dunajskej Strede.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zuzana Šišovská, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin si potrpí na tom, aby jeho vojakom na Ukrajine nič nechýbalo: Ruský prezident výzýva vládu
Šéf OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN odsudzuje streľbu v Handlovej: Guterres ostal po správe v šoku
Deväťmesačný Oliver sa v škôlke zadusil cestovinami.
Malý Oliver († 9 mes.) zomrel v škôlke po obrovskej chybe: Čo zistilo vyšetrovanie?
Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica: Je za tým niečo viac!
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Eurovoľby sa blížia: Ako môže útok na premiéra ovplyvniť kampaň? Politologička to vidí jasne
Strelec Juraj C. a premiér SR Robert Fico.
Foto
Prvé slová atentátnika: Čo povedal po útoku na premiéra Fica!
 Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin pricestoval na Slovensko.
Vatikánsky kardinál o atentáte na premiéra Fica: To, čo sa na Slovensku deje, je znepokojujúce!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzsky prezident Macron je v myšlienkach s našim premiérom: K danému skutku dlho slová nehľadal