Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2016 09:02 | Správy | Domáce správy

Dobrá správa pre Slovákov: Zemiaky by mali byť lacnejšie, vyskúšajte najľahší recept z nich!

Zemiaky sú obľúbenou prílohou Slovákov. Tohtoročná úroda však bola slabšia, a preto si budeme kupovať aj holandské, nemecké či francúzske zemiaky.

Najlepšie sú podľa našich odborníkov tie slovenské, ktoré pestuje už iba niekoľko farmárov na južnom Slovensku. Zemiaky zo Spiša a Liptova sa pestujú len na sadenie, aj preto budú tohtoročné slovenské zemiaky drahšie a môže sa stať, že nemecké či francúzske kúpite lacnejšie. Nový Čas porovnal ceny zemiakov v rôznych častiach Slovenska.

S pribúdajúcimi chladnejšímí dňami prichádza čas aj pre tradičnú pochutinu - zemiaky. Ktoré sú najlepšie? Podpredseda Zemiakarského zväzu a šéf liptovskej sekcie zemiakarov Branislav Durný, si myslí, že na prvom mieste sú tie slovenské: „Sú jednoznačne najlepšie, ale už ich je málo. Na Liptove a na Spiši sa pestujú len sadbové zemiaky. Konzumné zemiaky pestujú už len farmári na južnom Slovensku.“ 

Ktoré sú najchutnejšie?

Durný predpokladá, že obchodníci budú aj tento rok predávať nemecké, holandské či dokonca francúzske zemiaky. „Keďže konzumné zemiaky pestujeme len na južnom Slovensku, je ich už málo, a preto ich budeme dovážať,“ pripomína Durný. Podľa Mariána Tokára z poľnohospodárskeho ústavu v porovnaní s predchádzajúcim rokom sa v Európe očakáva vyššia úroda. Preto je predpoklad, že ceny budú o niečo nižšie. Podľa šéfa zemiakarskej únie Wiliama Bezáka je tiež rozdiel, či si kupujeme zemiaky v júli alebo v decembri - v zime sú drahšie. Rozdiel je aj v tom, či si vyberieme zemiaky triedy A alebo triedy C.

Pri kvalite sú rozhodujúce aj chuť odrody či lokalita pestovania. „Spravidla zemiaky dopestované vo vyšších a na výrobu horších pestovateľských oblastiach sú chutnejšie, obsahujú optimálnejší pomer obsahových látok,“ vysvetľuje Marián Tokár z poľnohospodárskeho ústavu.

Najrýchlejší zemiakový recept: placky

Otvoriť galériu

Postup: Očistené zemiaky postrúhame a pridáme vajíčko, soľ, majoránu, korenie a papriku. Očistíme si cesnak, 2 strúčiky pretlačíme a 2 nakrájame na drobno. Nakoniec pridáme múku, ak zemiaky pustia veľa vody, radšej ju odstránime ako by sme mali pridávať múku. Všetko zmiešame a ochutnáme. Na rozohriatom oleji urobíme z cesta placku a z oboch strán opečieme.

Potrebujeme: 4 ks zemiakov, 1 vajce, 1 PL majoránu, 4 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, mletú červenú papriku, 2 PL hladkej múky, olej 

Delenie zemiakov na varné typy :

Varný typ A: zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry, nerozváravé, veľmi slabo až slabo múčnaté, priemerne vlhké, vhodné na prípravu šalátov alebo ako samostatná príloha k jedlu

Varný typ B: zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnej až hrubšej štruktúry, primerane vlhké až suchšie, vhodné ako samostatná príloha k jedlu

Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry, stredne vlhké až suché, vhodné ako príloha jedla alebo ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako kaša, zemiakové cesto a pod.

Varný typ D: zemiaky veľmi múčnaté, veľmi rozváravé, hrubej štruktúry, vhodné len ako surovina na výrobu výrobkov zo zemiakov, ako sú kaša, zemiakové cesto a pod.

Otvoriť galériu
Aké je cena zemiakov teraz?
Zdroj: Tatiana Michalková, Nový čas, Tivi

Vyskúšať môžete aj zemiakové  košíčky...

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, nov, lš, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v stredu 16. augusta 2023 zmenu zákona o referende.
Vystúpenie Poľska z Európskej únie? Odborníci prehovorili!
Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Tibor Gašpar (SMER)
Ústavnoprávny výbor k rozhodnutiam Žilinku po zrušení ÚŠP neotvorili: Tibor Gašpar reaguje
Beautiful woman vlogging at home
Influenceri, spozornite: Za TOTO vám hrozí OBROVSKÁ pokuta! Radšej si to rozmyslite
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Zo slov izraelského premiéra vás zamrazí: Toto sa chystajú spraviť!
Sokol kobcovitý priletel z Afriky.
Váš Tip
Na Slovensko sa vrátil významný návštevník: Čo všetko musel prekonať na ceste z Afriky?
(ilustračná foto)
Zbohom kritickým výtlkom: Mesto sa rozhodlo pre opravu, pomôžu im efektívne technológie
Foto
V NHL vystrelil ako kométa, za Slovensko ešte nehral: Nemám deti ani manželku, môžem reprezentovať
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko rokuje o sprísnení zákona: Týka sa pedofilov! Čo ich čaká?
V Rohožníku okrem polície zasahovali aj zdravotníci.
Tragédiu v Rohožníku postihol ďalší zvrat: Polícia prepustila obvinenú ženu! Dôvod vás zarazí
(ilustračné foto)
Poznáte históriu Sviatku práce? TOTO ste netušili! Korene má v Amerike
Zamestnanci DPMK majú staronového šéfa.
V Košiciach rátajte so zmenami: Novinky v cestovných poriadkoch, a to nie je všetko!
Vodič autobusu nafúkal 1,40 promile, hrozí mu päťročné väzenie.
Toľká nezodpovednosť! Ďalší autobusár siahol po poháriku: Pozrite sa, koľko nafúkal