Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2016 07:59 | Správy | Politika

Okupácia v roku 1968 vystrelila Husáka na vrchol, Dubček skončil na dne: Aký bol vzťah týchto mužov?

Dnes uplynulo 48 rokov od okamihu, keď vojská Varšavskej zmluvy obsadili Československo a stopli formovanie takzvaného socializmu s ľudskou tvárou.

V tom čase hrali na čele komunistického aparátu veľkú úlohu aj dvaja Slováci. Kým pre Alexandra Dubčeka znamenala okupácia koniec politickej kariéry, hviezda Gustáva Husáka začala raketovo stúpať.

Otvoriť galériu

Bol to jeden z najčiernejších dní našej novodobej histórie. V noci na 21. augusta 1968 prekročili hranice Československa vojská krajín Varšavskej zmluvy a zdržali sa tu dlhých 23 rokov. Trpeli ľudia, do konca roku 1968 zahynulo kvôli okupantom 108 ľudí, no veľké veci sa diali aj na politickej scéne. V tom čase boli totiž špičkami dvaja slovenskí politici - vtedajší tajomník Ústredného výboru KSČ Alexander Dubček a budúci prezident ČSSR Gustáv Husák. „Vzťah Husáka s Dubčekom môžeme intenzívnejšie sledovať od odstúpenia prezidenta Novotného,“ hovorí historik Patrik Dubovský z Ústavu pamäti národa. Dubček nikdy nemal Husáka v obľube a neželal si jeho návrat do politiky, no nemohol ho ignorovať. „Padlo rozhodnutie na Dubčeka, stal sa prvým tajomníkom ÚV KSČ, čiže najsilnejším mužom a vtedy sa začal zbližovať s Husákom,“ vysvetľuje Dubovský. Neskôr urobil Dubček z Husáka podpredsedu vlády. Husák Dubčeka najskôr podporoval, niektoré zdroje hovoria o jeho podpore aj počas osudnej noci na 21. augusta. „Spolupracovali celkom partnersky,“ tvrdí Dubovský.

Bod zlomu

Zmena vo vzťahu dvoch najsilnejších Slovákov v Československu prišla začiatkom augusta 1968. Dubčekova popularita lámala rekordy, čo pochopiteľne prekážalo súdruhom v Sovietskom zväze. Tí sa ho niekoľkokrát pokúsili napomenúť, no neúspešne. „Husák sa v tom období začal k reformám vyjadrovať veľmi opatrne. Vykryštalizovali sa tri skupiny - progresivisti s lídrom Dubčekom, tradicionalisti na čele s Biľakom a stredná skupina, kde začal hrať prím Husák,“ konštatuje Dubovský s tým, že pre Sovietov bola najprijateľnejšia práve skupina okolo Husáka. Vzťah Husáka a Dubčeka sa začal výrazne zhoršovať. Tento fakt vyústil hneď po okupácii do toho, že sa Husák vo svojich politických prejavoch dištancoval od Dubčeka a jeho kariéra začala prudko upadať. „Husák sa aj na rokovaniach s Brežnevom začal profilovať ako šéf realistickej skupiny, ktorá si povedala, že okupácia je tu, nedá sa s tým nič robiť a snažil sa z toho čo najviac vydobyť,“ vysvetľuje Dubovský s tým, že práve v tom čase mal Husák vysloviť svoju legendárnu hlášku o tom, že národ vyvedie z krízy aj za cenu toho, že mu napľuje do tváre.

 

Posledné stretnutie

Podľa historika mal v sebe Husák isté spasiteľstvo a ukázal sa ako ten, ktorý dokáže situáciu vyriešiť. Jeho cesta s Dubčekom sa však v tom období úplne rozišla. Dubčeka najskôr poslali do Turecka ako veľvyslanca a neskôr ho degradovali na obyčajného úradníka. „Husák profitoval zo svojho politického realizmu a potom to šikovne využil, že sa staval do pozície záchrancu časti socializmu v ČSSR,“ objasňuje okolnosti Dubovský. Husákova kariéra vyvrcholila v roku 1975, keď sa stal prezidentom ČSSR. Aj vďaka tomu si s Dubčekom ešte poslednýkrát vo svojom živote podali kľučky na kancelárii. Husák abdikoval 10. decembra 1989 z funkcie prezidenta, Dubček sa stal o osemnásť dní neskôr predsedom Federálneho zhromaždenia. Dubček s Husákom boli vždy politickí rivali. Úspech jedného znamenal vždy neúspech druhého.

Takto si pomáhali i škodili

Husák Dubčekovi:

  • Začiatkom roka 1968 ho podporoval.
  • Tesne pred okupáciou začal svoj názor meniť.
  • Po obsadení Československa ho zavrhol.
  • Po páde režimu komunistov sa ho obával.

Dubček Husákovi:

  • Už v roku 1964 varoval pred jeho návratom do politiky.
  • Súhlasil s jeho intenzívnym sledovaním Štátnou bezpečnosťou.
  • Neskôr mu ponúkol ministerstvo spravodlivosti, prijal až funkciu podpredsedu vlády.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Kapitán, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Herečka sa vo svojom prejave označila za čudáčku
Foto
Stiflerova mama je doktorkou umenia! Počas príhovoru adresovala všetkým výzvu
Foto
Regenda sa po zápase kajal: Som rád že tím nedoplatil na moje sprostosti
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Aktualizované
Dobré správy: Premiér Fico má byť po operácii a pri vedomí!
Foto
Slováci prekvapenie nepripustili: Hlavaj proti Poľsku s čistým kontom
Sudca Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).
Ján Hrubala končí ako predseda Špecializovaného trestného súdu: Minister mal výhrady, o čo išlo?
Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny