Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.07.2016 12:05 | Správy | Domáce správy

Zomrel arcibiskup Dominik Hrušovský († 90): Mal bohaté skúsenosti so zahraničnými Slovákmi

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu ráno v Nitre arcibiskup Dominik Hrušovský. TASR o tom informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

Počas svojho života Hrušovský pôsobil okrem iného ako rektor Pápežského slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, po páde komunistického režimu ako vikár niekdajšej Trnavskej arcidiecézy pre Bratislavu, neskôr z poverenia pápeža Jána Pavla II. ako apoštolský nuncius v Bielorusku.

Dominik Hrušovský sa narodil 1. júna 1926 vo Veľkej Mani (dnes Maňa) v okrese Nové Zámky. Po maturite začal študovať na bohosloveckej fakulte v Bratislave, odkiaľ ho ako nadaného študenta poslali na bohoslovecké štúdiá do talianskeho Ríma, kde navštevoval Lateránsku univerzitu. Po prevzatí moci komunistami sa do vtedajšieho Československa nevrátil. Kňazskú vysviacku prijal 23. decembra 1950. Pastoračnú službu vykonával v severnom Taliansku, neskôr pôsobil ako profesor dogmatickej teológie, prednášal aj filozofiu. V rokoch 1962-1966 bol členom slovenskej katolíckej misie v Paríži vo Francúzsku. Od roku 1966 pracoval v Slovenskom ústave sv. Cyrila a Metoda v Ríme a 1. marca 1973 sa stal jeho rektorom. V tejto funkcii zotrval až do konca roku 1992. Súčasne pracoval aj ako redaktor časopisu Slovenské hlasy z Ríma.

Vzhľadom na bohaté skúsenosti so Slovákmi žijúcimi mimo vlasti, Svätá stolica vymenovala Dominika Hrušovského 17. júna 1975 za vedúceho duchovnej služby pre Slovákov v zahraničí. Pri príležitosti jeho 50. narodenín ho pápež Pavol VI. povýšil na pápežského preláta. Dňa 18. decembra 1982 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za titulárneho biskupa tubijského, biskupskú vysviacku prijal z jeho rúk 6. januára 1983.

 

Pád komunistického režimu v roku 1989 priniesol obrat v živote Hrušovského. V septembri 1992 ho vymenovali za pomocného biskupa Trnavskej arcidiecézy s osobitným pastoračným povolením pre hlavné mesto Slovenska - Bratislavu. V decembri toho istého roku bol slávnostne ustanovený za pomocného biskupa a vikára Trnavskej arcidiecézy pre Bratislavu. Na prvom zasadaní samostatnej Konferencie biskupov Slovenska bol 4. apríla 1993 zvolený za generálneho tajomníka KBS a predsedu komisie pre Slovákov v zahraničí.

Dňa 15. apríla 1996 pápež Ján Pavol II. vymenoval Dominika Hrušovského za apoštolského nuncia v Bielorusku a súčasne ho povýšil na arcibiskupa.

V roku 1996 mu prezident Slovenskej republiky udelil Rad Ľudovíta Štúra I. triedy a v roku 1997 sa stal laureátom Ceny Štefana Moysesa za prínosy k slovenskému národnému životu.

Od júla 2007 Dominik Hrušovský žil vo svojom rodisku v Mani, neskôr v nitrianskom podhradí na Samovej ulici.

Posledná rozlúčka so zádušnou svätou omšou za zosnulého arcibiskupa bude podľa informácií z Nitrianskeho biskupstva v nedeľu 31. júla o 9.00 h v Katedrále sv. Emeráma v Nitre a pohreb v pondelok 1. augusta o 10.00 h v Mani.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Putinove slová pred návštevou Pekingu vyvolávajú vlnu otázok: Týkajú sa Ukrajiny!
(ilustračné foto).
Krvavé následky nepokojov: Jedna obeť, desiatky zadržaných! Miestni separatisti zúria
(ilustr. foto)
Žena pochovávala mŕtveho otca: Otvorila sa rakva a... To snáď nie! Mrazivé odhalenie
Hudáček po tom lieta ako drak: TOTO si počas zápasu dávajú slovenskí hokejisti pod nos!
Ilustračné foto
Čo chystá Čína?! Stačil pohľad na nebo a ľudia ostali ako obarení
(ilustračné foto)
Skrytú rakovinu môže odhaliť rýchly výplach úst: Ochorenie sa TAKTO prezradí
máj 2023: Latrínu minulý rok sfúkol do doliny silný vietor.
Foto
Turistická ikona Tatier: Legendárna latrína bude opäť stáť na svojom mieste!
Poznáte autorov týchto obrazov?
Dediči Leonarda da Vinciho chcú Monu Lisu: Zmizne z Louvru?! Z reakcie úradov odpadnete
Z nemocnice v Chán Júnis exhumovali už asi 200 tiel.
Odhalili, čo chce Biden poslať Izraelu: Desivá zásielka za miliardu!
Farnborough, UK - July 16, 2018: Boeing 737 MAX on a steep angled landing descent to Farnborough Airport, UK
Kvôli vade v Boeingu zomrelo 346 ľudí: Dočkajú sa rodiny konečne spravodlivosti?!
Koncom novembra otriasla severom Slovenska tragédia, pri ktorej počas sychravého rána vyhasli životy dvoch mladíkov Adriána († 28) na Nissane X-Trail a Radka († 26) na Volkswagene Passat.
Foto
Elena smúti za milovaným synom: Čo prezradil mŕtvy Radko († 26) mame vo sne? Pravda o tragickej nehode
Vinczeovci sa oficiálne stali rodičmi a raduje sa z toho celá ich rodina na čele s dedkom Banášom.
Foto
Vinczeovci o synčekovi: Maxík je definitívne náš! Prehovorili rodičia aj šťastný dedko Banáš