Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.07.2016 12:05 | Správy | Domáce správy
Exkluzívne

Prehovoril prvý zo 149 migrantov, ktorých sme vlani prijali: Čo dostávame od Slovákov!

Jediný spôsob, ako prežiť, bol útek! Státisíce ľudí museli pre záchranu života opustiť svoje domovy, aby sa nestali ďalšou obeťou teroristickej organizácie Islamský štát (ISIS).

Jedným z nich bol aj iracký kresťan Fadi Sameer Wadeea (24) z mestečka Karakoš v Mosule. Na Slovensko sa dostal v skupine 149 utečencov, ktorým naša vláda ponúkla druhú šancu na život. Exkluzívne pre Nový Čas vyrozprával svoj životný príbeh, z ktorého doslova mrazí. 

Otvoriť galériu

Útrapy, ktoré museli prežívať kresťania v Iraku, si vie len málokto predstaviť. Bojovníci ISIS kreslili na ich príbytky písmeno N ako nazaretskí. Teroristi tak vedeli, kto za ich obeť padne ako prvý. Títo nevinní ľudia mali na prežitie iba tri možnosti. Museli buď konvertovať na islam, platiť obrovské dane, alebo ich čakala smrť. Ani jednu z týchto neúprosných podmienok však prijať nechceli, a tak väčšina z nich zvolila útek.

Otvoriť galériu

„V auguste 2014 sme boli nútení opustiť naše domovy. ISIS vtrhol do mesta, bolo to veľmi ťažké. Ušli sme do mesta Ankawa. Nemali sme tam nemocnice ani dobrú zdravotnú starostlivosť. Ľudia spávali na uliciach, v kostoloch či v stanoch bez akejkoľvek ochrany či liekov. Niektorí tu umierali,“ opisuje Fadi dramatické momenty. Tým, ktorí proti ISIS bojovali, chýbali zbrane, aby ich porazili. „Mal som strach, čo bude so mnou a mojou rodinou. Nevedeli sme, čo sa deje. Nemali sme žiadnu nádej,“ hovorí o príčinách svojho úteku Iračan, ktorý situáciu vo vlasti naďalej pozorne sleduje.

 

 

Prišla záchrana

Fadi a jeho rodina doleteli na Slovensko z irackého letiska v Erbile do Košíc v decembri minulého roka. Na úteku pred smrťou spolu s ďalšími migrantmi putovali do Záchytného tábora v Humennom. Niektorí Fadiho priatelia také šťastie nemali. „Utiekli do Jordánska, Turecka a Libanonu a čakajú, kedy budú môcť odísť do inej krajiny,“ vraví. Fadiho rodina sa nakoniec usadila v dedinke Zbehy, odtiaľ išli do Nitry. Rodičia predtým žili v karavane, Fadi pracoval v irackom hlavnom meste Bagdad ako zdravotný brat. Uvažoval aj nad životom v Nemecku, nateraz sa však chce usadiť tu.

Otvoriť galériu

„Nechcem žiť jeden rok tam a druhý tam. Mám to tu rád, ľudia sú veľmi milí, pomáhajú nám a my sme im za to veľmi vďační,“ hovorí pokorne. Dodáva, že jeho priatelia sa párkrát stretli aj s neprajníkmi, išlo najmä o slovné útoky. Má však pre nich jasný odkaz: „Najprv by nás mali spoznať, až potom súdiť.“

Otvoriť galériu

Slovenčinu má rád

Na Slovensku sa Fadi určite nenudí. Jeho dočasným domovom sa stala bratislavská Dúbravka. V hlavnom meste totiž začal študovať slovenčinu a kultúru. „Váš jazyk, najmä gramatika, je podobný arabčine. Je to ťažké, ale dá sa to,“ hovorí s úsmevom. Keď doštuduje, chcel by sa vrátiť k práci zdravotného brata, naše platy sú však podľa neho veľmi zlé.

„Budem sledovať aj iné ponuky práce,“ priznáva. Okrem toho každú nedeľu spieva v kostole, pomáha bezdomovcom a je súčasťou futbalového tímu. Dokonca už pred príchodom na Slovensko poznal našich reprezentantov Vladimíra Weissa a Marka Hamšíka. Neunikol mu ani Peter Sagan. Čomu sa však najviac teší, je počasie. „Teraz je v Iraku takmer 50 stupňov. Vašich 35 je ideálnych, až na ten silný dážď,“ uzavrel s úsmevom.

Otvoriť galériu

Akú pomoc migranti dostávajú

Peter Brenkus, katolícky kňaz, člen OZ Pokoj a dobro - pomoc utečencom

- Migrantom sa pomoc štandardne poskytuje v mnohých sférach. Dostávajú jazykovú výučbu, psychologické a pracovné poradenstvo. Sociálni pracovníci im pomáhajú s kontaktom s konkrétnymi inštitúciami, či už je to polícia, migračný úrad, miestna samospráva, školy, alebo potenciálni zamestnávatelia.

Utečenci na Slovensku v číslach 

- 25 kresťanských rodín z Iraku prijalo Slovensko vlani v decembri. Utiekli zo svojho domova pred besnením Islamského štátu a išlo o najviac ohrozených ľudí vojnou.

- 110 utečencov prevažne somálskej a sudánskej národnosti sa momentálne
nachádza v centre v Humennom. Slovensko im poskytlo dočasnú pomoc, po 6 mesiacoch u nás putujú do tretej krajiny, prevažne do USA.

- Viac ako 1 200 žiadateľov o azyl z Rakúska bolo za 10 mesiacov ubytovaných v humanitárnom centre v Gabčíkove. Išlo prevažne o sýrske rodiny, ktoré sa po
skončení azylového procesu vracajú do Rakúska.

- 330 ľudí požiadalo o azyl na Slovensku v minulom roku, od začiatku tohto
roka bolo žiadateľov už 57.

- 42 centov na deň prislúcha každému žiadateľovi o azyl, v prípade, že pomáhajú migračnému úradu s prácami, je denná dávka 1 euro. Štát im zabezpečuje
aj stravu, ubytovanie, zdravotnú a sociálnu starostlivosť, psychológa či ošatenie.

- 4 centrá MV SR pre azylantov sú na Slovensku. Okrem Humenného a Gabčíkova
sú žiadatelia o azyl aj v Rohovciach, Opatovskej Novej Vsi.

- 2 tábory policajného zaistenia sú v Sečovciach a v Medveďove. Ide o strážené policajné objekty, kam putujú nelegálni migranti, ktorých na našom území zadržali a nepožiadali o azyl. Následne ich v zmysle medzinárodných dohôd vraciame do krajiny, odkiaľ k nám prišli. 

- 58 397 žiadostí o azyl evidujeme od vzniku samostatnosti Slovenskej republiky. Udelili sme 808 azylov, 678 ľudí dostalo doplnkovú ochranu.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: nh, KŠ, Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke víťazka prezidentských volieb Gordana Siljanovská-Davkovová.
Sotva nastúpila do prezidentského úradu, už si pohnevala susednú krajinu: Uff, toto zrejme nemala robiť
Hasiči hasia požiar po útoku ruskej armády na mesto Charkov na východe Ukrajiny v sobotu 4. mája 2024.
Charkov je pod neustálou paľbou rakiet: Slová gubernátora naháňajú hrôzu
Very hungry lady holding spoon into mouth, dream of tasty meal wear striped pullover isolated white background
Chcete žiť dlhšie? Jedzte ráno túto vec: Vyhnete sa cukrovke i rakovine
Na archívnej snímke z 25. apríla 2024 kamióny, ktoré privážajú humanitárnu pomoc pre obyvateľov Pásma Gazy.
Do Pásma Gazy majú namierené desiatky kamiónov: Čo so sebou prinášajú?
Princ Harry
Foto
Princ Harry vo veľkých PROBLÉMOCH! Povedal, čo nemal: Následky môžu byť strašné
Po ukrajinskom zásahu sa zrútila budova v Belgorode.
Mimoriadne smutné následky ukrajinského ostreľovania: Medzi obeťami útoku je aj malé bábätko
Woman feeling hot and trying to refresh in summertime heat
Chladíte sa v noci ventilátorom? Okamžite prestaňte: Môže to narobiť poriadne problémy
Na snímke nepálsky horolezec Kami Rita.
Rekordér takmer každý rok vystúpi na Mount Everest: Ďalší úspech na konte! Prekvapí vás, prečo to robí
(ilustračné foto)
Obľúbené dovolenkové destinácie spravili rázny krok: Za TOTO vám hrozí pokuta!
Podľa informácií Nového Času bola účastníčkou nehody aj bývalá misska Magdaléna Šebestová.
Foto
Vážna nehoda Magdy Šebestovej! Zasahoval vrtuľník aj sanitky
ilustračné foto
Armády krajín sa zbierajú na jednom mieste: Čo sa to deje?! Obrovské množstvo vojenských síl
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Počet mŕtvych v Pásme Gazy prekročil strašné číslo: Väčšina obetí sú civilisti