Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.07.2016 09:00 | Správy | Zahraničné správy

Utečenci, ktorí šokovali svet: Na útek z väzenia treba tunel, vrtuľník alebo masážny olej!

Z väznice v Leopoldove utiekol Ľubomír Behan (24), odsúdený za lúpež skoro na deväť rokov. Dozorcom utiekol počas opravy strechy, kde pracoval. Polícia po ňom pátra už týždne, ale bezvýsledne.

Jeho útek však nebol svojou realizáciou niečo extra. Títo väzni utiekli naozaj obdivuhodným spôsobom. 

Vassilis Palaiokostas: Keď helikoptéra, tak hneď dvakrát

Otvoriť galériu

Macher medzi utečencami, to je Grék Vassilis Palaiokostas (50). Z prísne stráženej väznice Korydallos sa mu podarilo utiecť hneď dvakrát – a oba razy pomocou helikoptéry. Medzi ľudom si vyslúžil prezývku Robin Hood, štát totiž okradol o milióny a unášal a vydieral iba vplyvných bohatých továrnikov. Prvý útek sa Palaiokostasovi podaril v roku 2006. Jeho dvaja komplici si objednali vrtuľník na vyhliadkový let.

Otvoriť galériu

Potom však pilotovi pohrozili zbraňou a ručným granátom a on musel nasmerovať stroj na dvor väznice. Dozorcovia si mysleli, že k nim prišla inšpekcia. Palaiokostas a jeho spoluväzeň pokojne nasadli a uleteli. Zločinec však do rúk spravodlivosti padol o dva roky neskôr. Ale v base si zase nedal pokoj. V roku 2009 znova uletel. Priamo na nádvorie väznice mu spustili lanový rebrík z helikoptéry. Grécky Robin Hood je stále na úteku.

Joaquín Guzmán: Narkobarón zdrhol cez 1,5-kilometrový tunel

Otvoriť galériu

Málokomu sa vďaka úteku z basy dostalo takej slávy ako mexickému narkobarónovi Joaquínovi Guzmánovi (61). Rafinovaným spôsobom utiekol spoza múrov väznice hneď dvakrát. V oboch prípadoch to bolo s pomocou dozorcov. Za prvý útek v roku 2001 zaplatil 2,5 milióna dolárov (2,2 mil. eur). S pomocou dozorcov sa dostal von schovaný vo vozíku medzi špinavou bielizňou. A potom si naozaj užíval slobody, lebo do rúk polície padol až o dlhých 14 rokov!

 

Vlani však všetkých šokoval, keď z basy zdrhol znova. Dozorcom bolo podozrivé, že sa sprchuje akosi pridlho, a tak sa išli pozrieť, čo sa deje. Guzmán však v cele, ku ktorej patril aj sprchovací kút, nebol. No objavili tam dieru – vchod do tunela, ktorý bol dlhý až 1,5 kilometra a viedol ďaleko za múry väznice. Vykopať ho musela byť drina – tunel bol totiž osvetlený a mal dokonca aj ventiláciu. Guzmána opäť dolapili v januári tohto roku.

Choi Gap-bok: Naolejovanému jogínovi stačila malá dierka

Otvoriť galériu
Choi Gap-bok
Zdroj: anc

Poznáte filmy o väzniciach, však? A teraz si predstavte mreže cely, v ktorých je malý otvor na podávanie jedla. Rozmery sú 15 x 43 cm. Práve cez takúto malú dieru sa dostal v roku 2012 na slobodu v Južnej Kórei väzeň Choi Gap-bok (55), zadržaný za vlámačku. Ako sa mu to podarilo? Zásluhu na tom mala joga, ktorú Gap-bok cvičil vyše 20 rokov. A v osudný večer si od strážcov vypýtal telový olej na... povedzme, že relaxáciu. Keď ho strážcovia nechali v intímnej chvíli na pokoji, svižný päťdesiatnik sa naolejoval a kúsok po kúsku sa prestrčil cez dieru. Potom sa mu podarilo dostať aj za brány väznice. Keď ho po šiestich dňoch chytili, tvrdil, že chcel dokázať svoju nevinu.

Alfréd Wetzler a Walter Rosenberg: Utečenci z koncentráku usvedčili nacistov

Otvoriť galériu

Nie vždy utekajú z väzenia zločinci. A niekedy útek môže zmeniť dejiny. To je prípad hrdinského činu dvoch slovenských Židov – Alfréda Wetzlera († 69) a Waltera Rosenberga († 81, neskôr si zmenil meno na Rudolf Vrba). V roku 1944 sa im podarilo ujsť z prísne stráženého nacistického koncentračného tábora Osvienčim v Poľsku. Keď sa 7. apríla večer dvaja odvážni Slováci dostali za plot tábora, okamžite sa začalo po nich pátranie vo vonkajšom stráženom priestore lágra.

Otvoriť galériu

Po utečencoch pátralo 1 200 mužov, ktorí prečesávali okolie meter po metri. Wetzler a Rosenberg sa tlačili ukrytí v malej jame, ktorú im spoluväzni dopredu pripravili pod haldou stavebného materiálu. V stiesnenom priestore dostávali obaja kŕče, ale museli vydržať tri dni, lebo až vtedy sa odvolávalo pátranie. Wetzler neskôr opísal, že dych služobných psov počuli iba pár centimetrov od seba. Ich čuch sa im však podarilo oklamať tabakom a benzínom, a tak ich nenašli.

Otvoriť galériu

Po odvolaní pátrania sa utečenci vydali na vyše 100-kilometrovú cestu späť na Slovensko. Mali jediný cieľ – podať svedectvo o zverstvách holokaustu. Keď doma rozprávali, akým spôsobom nacisti zabíjajú milióny Židov, o plynových komorách, skoro nikto im neveril. Trvalo dlhší čas, kým sa ich informácie dostali k správnym ľuďom v odboji, na základe nich v Maďarsku spojenci zbombardovali dôležité logistické centrá nacistov a zabránili tak deportáciám 120 000 maďarských Židov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrej Ďuríček

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Roberta Fica postrelili v Handlovej!
Útok na premiéra Fica dôrazne odsúdili aj podnikatelia: Pre politikov a verejnosť majú výzvu
Harapes zomrel vo veku 77 rokov.
Náhly skon legendy Vlastimila Harapesa († 77): Príčina smrti odhalená! Mal kruté bolesti
Foto
Škandál pri dražbe hodiniek Schumachera: Nečakaný útok, aukciu museli odložiť!
Man drinking alcohol while driving in his car
Opitý vodič v Lendaku zdemoloval oplotenie! Neuveriteľné, že v takom stave sadol za volant
Archívne foto: Východná šachta bane v Handlovej.
Banícke nešťastie v Handlovej: Po takmer 15 rokoch sa tragický prípad opäť otvára! Závažné zistenia
V Kežmarku došlo k zrážke vlaku s osobným autom.
Hrozivá zrážka auta s vlakom: Vodička spravila zásadnú chybu, stáli pri nej všetci svätí!
Ramsay zavolá Slafkovského na koberček: TOTO je jeho najväčší problém!
Haščáková trpela roky psychickými problémami.
Foto
Obrovská pocta pre Barbaru Haščákovú († 43) v rodných Košiciach: Mesto chystá veľkú vec! Súčasťou bude aj MC Erik
Vdovec pri fotke svojej ženy, ktorú bude mať na poslednej rozlúčke.
Foto
Petar prišiel o manželku († 38): Stačilo jedno vyšetrenie a Veronika by ŽILA! Rozhodol sa podniknúť kroky
Kabinet chce získať potrebné miliardy do rozpočtu vyššími daňami.
Aktualizované
Robert Kaliňák prehovoril o zdravotnom stave premiéra: Je to aj naďalej vážne
Premiér Robert Fico s ďalšími ministrami a zástupcami regiónu riešili pomoc v rámci okresov Prievidza a Partizánske.
Po atentáte na premiéra zasadne mimoriadne Bezpečnostná rada SR: Rokovanie plánuje aj vláda
Dárius Rusnák o oddychu počas turnaja: Jedno pivo to môže rozbehnúť!