Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Odborári sabotujú vedenie U. S. Steelu Košice: Toto je už vojna!

V košickom U. S. Steele to vrie! Odborári vyzývajú zamestnancov, aby zvážili účasť na firemnom podujatí Family Safety Day, ktoré sa má uskutočniť začiatkom júna.

Nezdá sa im vhodné usporiadať akciu v čase rušenia pracovných miest a potreby šetriť. Obávajú sa, že na stôl v najbližších dňoch dostanú zoznam ďalších 29 ľudí, ktorí sú vo fabrike nadbytoční. Zamestnávateľ podľa odborárov využíva dieru v legislatíve, vďaka čomu neporušuje Memorandum s vládou SR.  Kauza naznačuje, že na pôde U. S. Steelu vypukla vojna a mnohí sa pýtajú: Kto bude ďalší na odstrel?

Odborári poukazujú na to, že akcia si vyžaduje nemalé finančné prostriedky, ktoré by mohli zachrániť pracovné miesta. Hovorí sa o desaťtisícoch eur. „Nerozlišujeme, o aké podujatie ide, keď za 1. kvartál bola spoločnosť v červených číslach,“ konštatoval šéf odborov v hutníckej fabrike Mikuláš Hintoš. Zdôraznil, že toto je nemalý finačný náklad, ktorý dokáže mať firma pod kontrolou.

Otvoriť galériu

Spoločnosť U. S. Steel podujatie Family Safety Day - Kde pracuje môj otec, moja mama organizuje pre zamestnancov a ich rodiny. Prihlásených je už viac ako 1 000 zamestnancov. „Rodinní príslušníci vítajú možnosť vidieť firmu zvnútra. Ani v zložitých podmienkach, v akých sa hutnícky priemysel nachádza, nechceme poľaviť z bezpečnosti a sme presvedčení, že naši zamestnanci toto chápu,“ uviedla Ľubomíra Šoltésová z tlačového oddelenia U. S. Steel Košice.

Otvoriť galériu
 

Memorandum neporušujú

Odborári vedeniu písomne odovzdali výhrady k spôsobu rušenia pracovných miest. „Zostali bez patričnej odpovede. Očakávame, že tretie prerokovanie o skončení pracovných pomerov pre nadbytočnosť v počte ďalších 29 zamestnancov sa uskutoční v nasledujúcich dňoch,“ vraví odborársky predák Mikuláš Hintoš. Podľa neho má legislatíva v tomto smere dieru, ktorú zamestnávateľ využíva. Fabrika totiž už dvakrát predložila zoznam s menami 29 ľudí.

Otvoriť galériu

Ak by ich bolo o jedného viac, bolo by to hromadné prepúšťanie, čo by znamenalo porušenie Memoranda s vládou SR. Navyše, sám šéf železiarní Scott Buckiso na stretnutí s odborármi v polovici apríla uviedol, že nemôže s určitosťou udať termín ukončenia procesu znižovania stavov ani počty zamestnancov, ktorých sa to má týkať. V prípade, že by každý mesiac prepustili 29 ľudí, do konca roka by to bolo viac ako 200 zamestnancov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Robo Hakl

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Robert Fico sa len pár hodín pred osudným momentom vítal so svojimi priaznivcami.
Odborníci o tom, čo čaká Slovensko po atentáte: Ako útok ovplyvní nálady v spoločnosti?
Sučka je štvrtým miniatúrnym pudlom, ktorý túto súťaž vyhral.
Foto
Psiu korunku krásy vyhrala pudlica: Očarila sučka výstrednými packami? Aha!
Na snímke diváci počas prvého dňa festivalu Starmus - medzinárodného festivalu vedy, umenia a hudby v Bratislave 13. mája 2024.
Foto
V Bratislave sa konal prestížny festival STARMUS: Ocenenia si prevzali zvučné mená
Na archívnej snímke z 26. decembra 2022 ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice francúzskej výroby CAESAR na ruské pozície pri Avdijivke.
Rusi hovoria o barbarskom ostreľovaní Donecka: Neďaleko zastávky mali predčasne vyhasnúť štyri životy
Foto
Kucka si nebral servítku pred ústa: TAKTO sa správal problémový legionár!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
V tejto veci nemá Netanjahu žiadne pochyby: Operácia má rozhodnúť o všetkom!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a španielsky kráľ Filip VI.
Prezidentke volal španielsky kráľ: Odkaz Slovensku aj premiérovi Ficovi, toto mal na srdci
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Cropped shot of a woman shopping in a grocery store
Jedna potravina môže za 10-tisíc úmrtí v Európe KAŽDÝ DEŇ: Na tanieri ju máte aj vy
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať