Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.04.2016 09:55 | Správy | Domáce správy
Video

Jozef Regec pretekal v Kyjeve 10 dní po výbuchu v Černobyle: Po víťazstve prišla krutá správa!

Len pár dní po ničivom výbuchu elektrárne Černobyľ sa hlavné mesto Ukrajiny po prvý raz stalo dejiskom cyklistických Pretekov mieru. Komunisti od pretekov neupustili napriek smrteľnému nebezpečenstvu radiácie.

Nový Čas vám prináša príbeh Jozefa Regeca (51), mladého reprezentanta Československa, ktorý na svoju účasť na pretekoch do smrti nezabudne. Pre svoju krajinu síce vyhral žltý dres, no po rokoch mu to Černobyľ kruto spočítal na zdraví.

Len 80 kilometrov delilo ra­diáciou zamorený Černobyľ od Kyjeva, v ktorom v roku 1986 štartovali cyklisti na legendárnych Pretekoch mieru. Jedným z nich bol aj člen reprezentácie Československa Jozef Regec (51), ktorý v Kyjeve zvíťazil v druhej etape a odštartoval tak svoju sľubnú kariéru.

Otvoriť galériu

 

„O výbuchu v Černobyli sme mali nejaké informácie z televízie a zo zahraničia, kde sme absolvovali prípravné preteky. Zo strany usporiadateľov sme sa však nedozvedeli takmer nič,“ zaspomínal si bývalý úspešný cyklista Regec, podľa ktorého komunistický režim nebezpečenstvo tajil. Strach a skreslené informácie športovcov však prevážila túžba reprezentovať. Na Ukrajinu naši cyklisti vycestovali 4. mája 1986, teda len desať dní po havárii jadrovej elektrárne. Obyvatelia Kyjeva si žili, akoby sa nič nestalo. V uliciach sme však nestretli takmer žiadne deti. Myslím si, že domáci vedeli ešte menej ako my,“ opísal svoje prvé dojmy zo zóny zamorenej radiáciou Regec.

Našli mu nádor na obličke

 

„Hneď na letisku, a potom aj každú chvíľu v hoteli, sme absolvovali prehliadky na rádioaktivitu. Personál v bielych plášťoch okolo nás krúžil akou­si paličkou a zisťoval, akej intenzite radiácie sme boli vystavení,“ opisuje bezpečnostné opatrenia počas piatich dní na Ukrajine. „Pýtali sme sa, čo namerali, no nikdy sme sa nedozvedeli pravdu. Odpovedali nám len toľko, že je všetko v norme,“ vysvetľuje Regec, ktorého zlé tušenie sa s odstupom času potvrdilo. Po 20 rokoch mu lekári diagnostikovali zákernú rakovinu obličky. Nádor mal veľkosť tenisovej loptičky.

Otvoriť galériu

„Keď som sa odborníkov pýtal, či moja diagnóza súvisí s pretekmi na Ukrajine, na ktorých som sa zúčastnil, nikto mi to nevedel potvrdiť ani vyvrátiť,“ opísal Novému Času najhoršie chvíle života bývalý cyklista. Vďaka včasnej diagnostike mu však z tela stihli napadnutú obličku vyoperovať. No v mysli sa často vracia na osudné preteky do zamoreného Kyjeva, kam ich vedenie poslalo takpovediac na popravu... „Aj keď na to nemám relevantné dôkazy, istú súvislosť mojej chorobe s výbuchom Černobyľa určite dávam. U nás v rodine doposiaľ nikto onkologicky chorým nebol, len ja... A to napriek zdravej životospráve, na ktorej som si ako športovec dával záležať,“ dodal na záver Regec.

Otvoriť galériu

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Noema Hipká

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


13-ročného Ollyho chladnokrvne zavraždila skupinka tínedžerov.
Olly († 13) tragicky zahynul po surovom útoku tínedžerov: Polícia zverejnila zvrátené správy vrahov, ako plánovali útok
Ilustračné foto
Bojaschopní Ukrajinci v zahraničí: Prinútia ich prísť domov a bojovať?
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Estónsko odhalilo, čo má u nich robiť Rusko: Kremeľ mlčí, no jedna vec je zvláštna
Meky patril k hudobným legendám našej doby.
Foto
Je to tu! Fanúšikovia Žbirku († 69) sa môžu tešiť na nezabudnuteľný zážitok: O čo ide?
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael stanovil ultimátum: Počká ešte pár hodín a potom začne konať
Nadrogovanému vodičovi opäť zadržali preukaz, v Lučenci spôsobil nehodu
Nadrogovaný vodič havaroval v Lučenci: Šokujúce zistenie pri kontrole! Ako je to možné?
Útok mečom v Británii
Foto
Šialený útok v Londýne: Muž samurajským mečom na ulici zabil dieťa († 13)
Hollie na tento zážitok spomína so smiechom.
Foto
Objednala si veľkú pochúťku: Keď uvidíte čo jej priniesli, nebudete sa vedieť prestať smiať!
Ruský prezident Vladimir Putin
Rusko zúri nad tým, čo spravili Spojené štáty: Zatykač na Putina a teraz toto?
Zuzana Belohorcová zvolila na leto nový účes s ofinkou.
Váš Tip
Belohorcová tesne pred 50-kou popiera zákony starnutia: Pre takýto SEXI zadok by vraždili aj dvadsiatky!
Prehnaná reakcia imunity trvá dlhšie ako respiračné ochorenie.
Foto
Podobné príznaky, iná choroba: Ako rozoznať alergiu od nádchy?
Izraelská polícia (ilustračná fotografia).
Turek v Jeruzaleme zaútočil na izraelského policajta: Muži zákona s ním nemali zľutovanie