Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2016 07:00 | Správy | Domáce správy

Po korupčnom škandále Juriku sa v Marianke konali predčasné voľby: Obec vymenila starostu!

A je rozhodnuté! Do kresla starostu obce Marianka zasadne na obdobie 2016 - 2018 podnikateľ Peter Hasoň (40). V najstaršom pútnickom mieste na Slovensku sa v sobotu konali predčasné komunálne voľby po tom, ako sa exstarosta Radovan Jurika vzdal funkcie.

Polícia ho totiž obvinila z korupcie. Miestnym stavebníkom podmieňoval povolenia darmi pre obec. Išlo pritom o tisícky eur. Uvítajú obyvatelia zmenu? O nekalých praktikách exstarostu Marianky Jurikovi Nový Čas informoval pred niekoľkými mesiacmi. Polícia ho viní z brania úplatku. Mal prijať dar 2 000 € za bezproblémové vybavenie žiadosti o zmenu stavby pred dokončením, ďalších 2 000 € za kolaudáciu a 1 700 € za bezproblémové stavebné konanie, ktoré bolo prerušené.

 

Ak by sa starosta sám nevzdal funkcie, pravdepodobne by na ortieľ čakal za mrežami. Prokurátor mal totiž obavu, že bude pokračovať v trestnej činnosti a ovplyvňovaní svedkov. V prípade dokázania viny obvinenému hrozí trest odňatia slobody na päť až 12 rokov. Na chod obce až do volieb dohliadal Marcel Porges.

Otvoriť galériu

Čo prinesie nový starosta?

Novou hlavou pútnickej obce sa po voľbách stal konateľ miestnej developerskej firmy IS Marianka Peter Hasoň, ktorý sa dostal pod paľbu kritiky Maroša Sýkoru z J&T. Tvrdí, že Hasoň je v konflikte záujmov tým, že okrem hájenia záujmov obyvateľov bude hájiť aj záujmy firmy. Hasoň však Novému Času prezradil, že podľa zákona sa funkcie konateľa vzdá, stavať však bude aj naďalej.

Otvoriť galériu
Peter Hasoň (40).
Zdroj: mariankaaktualne.sk

„Pozemky mám z minulého obdobia a podľa územného plánu sú určené na výstavu rodinných domov,“ vysvetlil nová starosta, ktorý dodáva, že zmenu územného plánu kvôli ďalšej výstavbe iniciovať nebude. Dá však definitívnu stopku úplatkom? „Určite áno. Nebránim sa darom, ale musí to byť naozaj dar a transparentne prijatý. Musí to byť dobrovoľné, a nie podmienené niečím,“ uzavrel podnikateľ.

Privítajú Mariančania zmenu?

Jana Gabalová (47), učiteľka

Otvoriť galériu

Jurika bol dobrý starosta. Za štyri volebné obdobia spravil cesty, školu, je tu lekár, nový obchod. Je škoda, že nedokončil všetko. Volila som toho, kto mal podobný program ako bývalý starosta.

Oľga Nozdrovická (53), online pracovníčka

Otvoriť galériu

Jurika našiel riešenie, ako získať pre obec peniaze. Má ich málo, lebo tu žije veľa neprihlásených ľudí. My sme tiež platili, vedeli sme, že potom budú poriadne cesty. Volila som podľa programu.

Stanislav Racek (79), dôchodca

Otvoriť galériu

Som rád, že bude nový starosta, snáď bude lepší. Jurika porobil veci, ktoré by spravili aj iní. Prekážalo mi na ňom, že nevedel jednať s ľuďmi. Zo šiestich kandidátov som si vedel vybrať.

Volilo sa po celom Slovensku

Novým primátorom Zlatých Moraviec sa stal Dušan Husár. Na kreslo starostu vo Veľkej Frankovej si zasadol Pavol Soľava, v Ladomirovej Vladislav Cuper. Hlavu obce si volili aj v obciach Bodza, Domadice a Visolaje, výsledky však do našej uzávierky nezverejnili. V obci Ondavka sa voľby nakoniec pre nezáujem nekonali. Poslancov zastupiteľstiev dopĺňali v obciach Zemplín, Kostolná Ves, Veľká Čausa, Ardanovce, Rimavské Zalužany, Jalová a Parihuzovce.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Alexandra Gallisová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Sexi atlétka dráždi fanúšikov: Postup na olympiádu oslávila v bikinách!
Vlajka Maďarska (ilustračná fotografia).
EÚ odklepla nový migračný pakt: Maďarsko sa búri! Škodlivé a nerozumné... tvrdia
(ilustračné foto)
V Írsku chcú klepnúť po prstoch fajčiarom: Rázne rozhodnutie, pozrite sa, čo vymysleli
Britský kráľ Karol III.
Foto
Kráľov PRVÝ oficiálny portrét uzrel svetlo sveta: Wau! Čo si o ňom myslíte?
Jedna z leteckých bômb zasiahla 15-poschodový bytový dom v Charkove.
Okamihy hrôzy v centre Charkova: Na mesto dopadli bomby, počet zranených narastá
Autobus vezúci farmárov sa zrazil s osobným autom.
Foto
Tragická nehoda! Autobus na Floride sa zrazil s autom: FOTO naháňa hrôzu
Foto
Rusnák o Slafkovského formácii: Som z nich sklamaný, už by mali začať bodovať!
Český premiér Petr Fiala.
Prečo Česi nepodporili migračný pakt? Premiér Fiala vysvetľuje: Podľa neho nie sú jediní
Foto
Dôchodca chce zatočiť s výmoľmi: Fantastický nápad! Myslíte, že by sa to uchytilo aj u nás?
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson (v strede) na súdnom pojednávaní s Donaldom Trumpom (vľavo).
Mike Johnson pení: Americký súdny systém slúži ako zbraň proti Trumpovi! Ostrá kritika
Parlament bude mať v stredu ceremóniu so 150 zvolenými poslancami.
Poslanci NR SR preberali zákon o ochrane prírody: Ďalej ich čakajú zmeny v RTVS
Roman Polanski.
Foto
Súd oslobodil režiséra Polanského: Mal znásilniť známu herečku a... Otrasné, čoho sa mal dopustiť!