Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.04.2016 12:00 | Správy | Domáce správy

Príbeh nadanej školáčky Nikolky trhá srdce: S mamou žili len z toho, čo našli v smetiakoch!

Napriek hrozným životným podmienkam nosí domov samé jednotky. Malá Nikolka (7) spolu s mamou Viera Oláhovou (45) zo Zvolena žili donedávna len z 23 eur mesačne.

Strašná bieda nútila mamu hrabať sa v smetiakoch, a to všetko pred očami svojho dieťaťa. Nikolka mala pri tom slzy v očiach. Hrozne sa hanbila, že musia takto živoriť... Keď sa o úbohej žene a jej mimoriadne nadanom dievčatku dozvedel viceprimátor Zvolena Jaroslav Stehlík, ihneď im podal pomocnú ruku. Spolu s ním pomáha škola a ďalší dobrodinci. Vďaka nim má Viera po dlhých rokoch konečne prácu a normálne zarába. K šťastiu im ešte chýba vymeniť strašidelný dom bez vody a elektriky za slušné bývanie.

 

Matka troch detí si toho v živote už veľa vytrpela. S dvojročnou dcérkou ju doslova vykopli z podnájmu a všetky jej veci skončili na ulici. Aby tam neskončila aj ona, rozhodla sa vrátiť do rodičovského domu, ktorý sa však medzitým stal útočiskom bezdomovcov. „Týždeň som po nich upratovala špinu a výkaly, aby sme tam mohli s malou bývať,“ prezrádza Viera. Napokon sa jej podarilo asociálov z domu vysťahovať a zariadiť si jednu skromnú izbičku, v ktorej sa však musia tlačiť piati ľudia. Navyše v dome chýba voda a elektrika. Nikolka sa musí učiť čítať a písať pri sviečkach. Dokonca spolu s mamičkou donedávna žili len z 23 eur na mesiac...

Hanba pri smetiakoch

Otvoriť galériu

Bieda prinútila Vieru prehrabávať sa v smetiakoch. „Hľadala som železo a kov, aby som to mohla odniesť do zberu a zarobiť tak aspoň pár eur navyše. Malá chodila so mnou, doma som ju samu nechcela nechať,“ prezrádza drobná žena. Práve pri kontajneroch ich uvidela rodina Nikolkinej spolužiačky. Pohľad na okaté dievčatko stojace pri smetiakoch a túliace sa k matke, ktorá sa prehrabávala v smetiach, ju chytil za srdce. „Keď ma uvidela Nikolka, utekala preč, hanbila sa za to, čo robí jej mamička,“ hovorí mama Nikolkinej spolužiačky. Dodáva, že napriek tomu, že dievčatko vyrastá v chudobe a biede, v škole to vôbec nebadať.

Otvoriť galériu

Pomoc dobrých ľudí

Nikolkin výnimočný talent a vysokú inteligenciu si všimla aj triedna učiteľka Miroslava Lietavová. „Krásne kreslí a veľmi pekne píše. Na to, v akých podmienkach Nikolka žije, je to priam obdivuhodné. Určite ju treba podporiť a môže to ešte ďaleko dotiahnuť,“ potvrdila učiteľka. Práve preto sa spolu s riaditeľkou školy a s rodičmi žiakov rozhodli múdremu dieťaťu pomôcť.

Otvoriť galériu
Nikolka (7) sa učí na samé jednotky.
Zdroj: Denisa Horváthová

„Pani učiteľka zaplatila malej obedy. Vybavili sme jej školskú družinu. Pomohli sme aj finančne, no chceli sme pre nich urobiť ešte viac,“ ozrejmuje mama Nikolkinej spolužiačky, ktorá sa spolu s manželom vybrala na mestský úrad za viceprimátorom Jaroslavom Stehlíkom. Ten neváhal ani minútu a okamžite konal. „Snažili sme sa pani Oláhovej nájsť zamestnanie a naše pracovníčky zo sociálneho odboru jej pomohli zabezpečiť legislatívne veci,“ uviedol J. Stehlík.

Otvoriť galériu

Túži po svetielku

Mama Viera tak už vyše mesiaca pracuje ako upratovačka v mestskej tržnici. Novú robotu si nevie vynachváliť. „Konečne mám po mnohých rokoch normálnu prácu. Veľmi sa mi tu páči,“ pochvaľuje si skromná žena, ktorej úsmev z tváre zmizne hneď pri spomienke na ich bývanie. „Veľmi by som chcela, aby sme žili v lepších podmienkach. Na opravu rozpadnutého domu nemám peniaze,“ hovorí smutne Viera. Po novom bývaní veľmi túži aj malá Nikolka. „Najviac na svete si želám mať doma svetielko. Potom sa budem môcť doma veľa učiť, a keď budem veľká, nájdem si dobrú prácu a budem pomáhať svojej mamičke,“ prezrádza svoje sny nadané dievčatko, ktoré napriek ťažkému životu vyniká nad svojimi rovesníkmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Denisa Horváthová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť