Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.02.2016 04:00 | Správy | Domáce správy

Viaceré sestry môžu prísť o pôvodnú prácu: Mnohé nemocnice ich nahradili inými!

Pre akciu hromadných výpovedí sestier by o pôvodné zamestnanie mohli prísť desiatky z nich. Mnohé z tých, ktoré pre výpovede odišli 1. februára, nemocnice medzičasom nahradili inými.

"Celkovo bolo prijatých v našich nemocniciach 254 nových sestier," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Najviac, 168, ich prijali v Prešove, 30 v Žiline a 16 v Trnave. Rokovania v Žiline a Prešove stále pokračujú. Zatiaľ čo sestry sa chcú vrátiť všetky, vedenia im toľko miest neponúkajú. Trnavská nemocnica už oznámila, že od marca bude fungovať normálne.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek v reakcii na výsledky rokovaní požiadala šéfa rezortu Viliama Čisláka (nominant Smer-SD), aby okamžite odvolal riaditeľov nemocníc v Prešove, Žiline a Trnave. Zároveň chce, aby sa osobne angažoval za návrat všetkých sestier naspäť do nemocníc. Toho, že by mohli sestry ostať nakoniec pre výpovede nezamestnané, sa šéfka komory Iveta Lazorová neobáva. "Určite žiadna z nich nezostane bez pomoci a na ulici. Máme rôzne alternatívy, ako ich zabezpečiť," zdôraznila. Komora pre ne zisťuje dlhodobo pracovné ponuky. Rovnako vznikol aj fond solidarity i občianska iniciatíva na ich podporu.

"Naďalej platí naše stanovisko, a síce, že sestry, ktoré sa chcú vrátiť do zamestnania, môžu ísť na individuálnej báze rokovať s vedením nemocníc. Napokon, z 540 sestier, ktoré od 1. februára odišli z nemocníc, sa na základe individuálnych rokovaní s vedením vrátilo do našich nemocníc už 129 sestier," reagoval Bubla. Komora naďalej upozorňuje, že odídené sestry sú nahrádzané dôchodkyňami, neregistrovanými sestrami po materskej alebo zdravotníckymi záchranármi. 

 

Situácia sa nepáči ani sesterským odborom, tie viackrát vyzvali premiéra Fica, aby zabezpečil návrat všetkých sestier do nemocníc. Odvolávajú sa pritom na jeho vyjadrenia z 5. februára, kedy vyzval sestry verejne na návrat. Obvinili ho, že nekoná slobodne. Za súčasnú situáciu má byť podľa odborov zodpovedný bývalý predseda parlamentu Pavol Paška, ktorý má mať vplyv v zdravotníctve. V stredu mu preto list s požiadavkou na riešenie doniesli priamo do jeho domu v Košiciach.

Premiér minulý týždeň sestrám odkázal, že si váži všetky tie, ktoré zostali pri pacientoch alebo sa k nim vrátili. Zároveň zopakovať svoju výzvu, aby sestry pri návrate na voľné pracovné miesta individuálne rokovali s riaditeľmi nemocníc, a to za rovnakých podmienok ako v prípade sestier, ktoré v nemocniciach zostali alebo sa už vrátili.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Karol III. (vľavo) mal pri stretnutí s Davidom vynikajúcu náladu.
David Beckham ohúril kráľa: Bude z neho rytier? AHA, čo mu priniesol!
 Fajčíte alebo ste s tým už skoncovali?
Týmto jednoduchým trikom môžete zistiť, či vám hrozí zákerná choroba: Zaberie to len pár sekúnd!
Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Joe Biden ukazuje prstom na izraelského premiéra: Naozaj môže toto robiť?
Ilustračné foto
Za podpaľačstvo roky v base: Ruský súd bol nekompromisný, pozrite sa, koľko si chlap odsedí
Hasiči v Hornom i Dolnom Rakúsku majú v dôsledku silných dažďov stovky výjazdov.
Foto
Rakúsko je na nohách! Silné dažde im robia problémy: Aká je situácia na Dunaji?
Dmitrij Peskov.
Kremeľ reaguje na želanie Turecka vstúpiť do zoskupenia BRICS: Aha, čo povedal Peskov
Hrubý retiazkový náhrdelník zabránil guľke vraziť do krku.
Foto
Po vyostrenej hádke sa strieľalo: „Fejk“ na krku chlapíkovi zachránil život!
(ilustračné foto).
Smutná správa: Zomrel najsilnejší muž Československa (†73)
(ilustračné foto)
V Česku po takmer 250 rokoch padol teplotný rekord: Niečo také ešte nezažili!
Umelkyňa je medzi mladými ako ryba vo vode.
FotoVáš Tip
Sklovská dojatá k slzám: Od svojho študenta dostala nevšedný dar! Keď ho uvidíte, hneď pochopíte
Ilustračná fotografia.
Foto
Český umelecký svet v slzách: NAVŽDY odišiel známy herec a režisér
Belgicko pred eurovoľbami zasiahol štrajk farmárov.
Foto
PROTEST v Bruseli aj Poľsku: Farmári sa ostro búria proti EÚ! Blokády a... TOTO sa im nepáči