Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.05.2010 14:00 | Tip od Vás | Slovensko

Chcete získať dieťa do striedavej starostlivosti? 10 rád, ako na to!

Od júla bude na Slovensku možnosť vychovávať dieťa striedavo. Petr Cihlář si striedavú výchovu vybojoval v Česku a poradí 10 trikov, ako na to.

Striedavá výchova! Tak znie podľa expertov ideálny stav po rozvode rodičov s dieťaťom. Od 1. júla bude tento systém platiť aj na Slovensku a bývalí manželia budú maloletého vychovávať rovnaké časové obdobie.

Doteraz sa na Slovensku o potomka po rozvode starala väčšinou matka, na ktorej pleciach ležala celá domácnosť. Otec prichádzajúci na víkend bol oproti nej vo výhode, pretože predstavoval rodiča, s ktorým nikdy nebola nuda či zlá nálada. Petr Cihlář, ktorý si už striedavú výchovu vybojoval v Česku, poradí 10 trikov, ako na to.

1. Dokážte záujem
Čo najskôr ukážte záujem, že sa OSOBNE chcete o dieťa starať. Ak vám matka bráni v styku s dieťaťom, okamžite požiadajte písomne o pomoc sociálny odbor či políciu.

2. Nedovoľte zmenu
Nedovoľte zmenu v starostlivosti o dieťa pred rozsudkom. Ak sa žene podarí dieťa odviesť a z výchovy vás vynechať, súd často predbežným opatrením v záujme „upokojiť“ situáciu zafixuje existujúci stav predbežným opatrením. Ak teda ešte nie je vo veci rozhodnuté a žena vám už v styku s dieťaťom bráni, nečakajte na jej súhlas. Vezmite si dieťa napríklad aj zo škôlky a odvezte si ho domov. Donúťte ženu k striedaniu. Oznámte sociálke, že je dieťa s vami, že je v poriadku a kedy ho hodláte matke vrátiť.

3. Pre dieťa to musí byť hra
Všetko robte citlivo a pre malé deti ako hru. Ak ide dieťa do nového prostredia, treba, aby si zvykalo postupne, konzultujte postup s detským psychológom.

4. Nepleťte sa žene do výchovy
Len čo dieťa žene vrátite, nezasahujte do jeho výchovy a nepleťte sa jej do života. Je to jej odmena za to, že ona nechá dieťa rovnaký čas s vami. Poskytnite jej dôležitú istotu, že navzdory spoločným sporom ju nikdy o dieťa nepripravíte, preto ste lepší rodič, ako je ona.

5. Zapojte úrady
Zaujímajte sa o postup riešenia vašich podnetov na sociálke a polícii. Boli by ste zlý rodič, keby ste sa o to nezaujímali. Úrady musia cítiť váš záujem i varovne zdvihnutý prst, potom skôr rozhodnú zodpovedne a nebudú sa prípadu venovať len „rutinne“.

6. Bráňte sa účinne
Napríklad, ponúknite jej peniaze pred sociálnou pracovníčkou, ak tvrdí, že jej žiadne nedávate. Alebo navrhnite, že môže nakrúcať kamerou odovzdávanie dieťaťa, ak tvrdí, že ju pritom slovne napádate. Dodržiavajte pravidlá aj jednostranne.

7. O žene hovorte len pekne
Ak pretrváva medzi vami napätie, zbavte sa ho, alebo choďte k psychológovi. Spory presuňte na súd, ak sa porušil zákon, je vašou povinnosťou to oznámiť.

8. Ako čeliť negatívnej energii
Negatívnu energiu, ktorú k vám bývalá vysiela, presuňte na psychológa, ak sa na to nedokážete flegmaticky vykašlať. Riešte len dôležité veci.

9. Opakovaná lož
Dávajte pozor na to, aby sa opakovaná lož nestala pravdou, treba sa aj ohradiť. Napíšte svoj názor na papier a nechajte si ho u notára potvrdiť. Neskôr sa to môže hodiť. Nebojte sa robiť ústupky a prehrávať bitky. Dôležité je vyhrať celú vojnu.

10. vytvorte si blog
Na blogu môžete aj bez sú hlasu druhého rodiča uverejňovať fotografie vášho dieťaťa s vami. Vyhýbajte sa však ohováraniu a útokom na ženu. Takto bude existovať dôkaz, že sa dieťaťu venujete a je vám spolu dobre.

Doterajšie skúsenosti po rozvode manželov boli také, že v 89 % prípadov sa dieťa zverilo do opatery matky. Od júla tohto roku však bude platiť nový systém založený na striedavej starostlivosti. Súd určí obdobie, optimálne sú 2 týždne, keď sa o dieťa bude starať matka a následne ten istý časový úsek bude u svojho otca.
Výnimkou bude, ak jeden rodič žije napríklad v Bratislave a druhý v Košiciach. V tom to prípade by nebolo dobré, ak by dieťa každé dva týždne menilo školu. Striedavá opatera platí v USA, Nórsku, Nemecku a od roku 1998 už aj v Česku. Od júla striedavá opatera aj u nás

Chcete dieťa po rozvode? Ozvite sa! Aj vy by ste chceli dosiahnuť, aby sa dieťa zverilo do striedavej starostlivosti oboch rodičov?
Napíšte nám váš príbeh a pošlite na cas@cas.sk.

Autor: Blesk.cz

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Kucka si nebral servítku pred ústa: TAKTO sa správal problémový legionár!
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
V tejto veci nemá Netanjahu žiadne pochyby: Operácia má rozhodnúť o všetkom!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a španielsky kráľ Filip VI.
Prezidentke volal španielsky kráľ: Odkaz Slovensku aj premiérovi Ficovi, toto mal na srdci
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Cropped shot of a woman shopping in a grocery store
Jedna potravina môže za 10-tisíc úmrtí v Európe KAŽDÝ DEŇ: Na tanieri ju máte aj vy
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Atentát na premiéra Fica: Z celého sveta prichádza masívna vlna solidarity! Reakcie pribúdajú
Slnečná erupcia (ilustračná fotografia).
Nedávne slnečné erupcie majú TIENISTÚ stránku: Čaká nás peklo na zemi? Vplyv to bude mať aj na nás
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách