Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2011 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Mamička o pôrode doma: Je to najbezpečnejšie a najkrajšie!

Rodiť doma je najbezpečnejšie, nemocnice sú pre rizikové prípady. Aj to tvrdí matka, ktorá porodila doma a napísala o tom knihu. Českom však otriasol opačný prípad.

Nezabudnuteľný zážitok so šťastným koncom! Alexandra Kešeľová (25) s manželom začali od potvrdenia tehotenstva uvažovať o tom, že porodí doma. Chceli prirodzený pôrod bez injekcií, no nemocnica im ho nevedela zaručiť. Za asistencie babice, pôrodnej asistentky a manžela nakoniec Alexandra po 12 hodinách porodila synčeka Nia. A druhé dieťa chce priviesť na svet rovnako.

Alexandrino tehotenstvo prebiehalo bez problémov, mamička si ho krátila prechádzkami, plávaním či cvičením na fitlopte. „Čím viac sme o pôrode doma vedeli, utvrdzovali sme sa v tom, že je to najbezpečnejší a najkrajší spôsob,“ hovorí dnes. Pôrodnica je podľa nej pre rodičky s rizikovým tehotenstvom a nie pre zdravú ženu. Toto rozhodnutie túžila obhájiť aj pred rodinou. „Ak by som nenašla babicu a pôrodnú asistentku, išla by som do nemocnice. Jednu pôrodnicu sme navštívili, no neboli nám schopní ponúknuť prirodzený pôrod. Primár mal podmienku, že v tretej dobe pôrodnej mi pichne injekciu na urýchlenie, čo je podľa mňa riskantný zákrok,“ vysvetľuje Saša.

V deň pôrodu si Alexandra s babicou a asistentkou pochutnávali na čerešniach a pripomínali si pôrodný plán. Opisuje, že neskôr cítila niečo ako bolesť, ale nevnímala ju negatívne. „Keď som bola dostatočne otvorená, poradili mi jemne potlačiť. Manžel bol stále pri mne, bola som pokojná,“ dodáva. Pri ďalšej kontrakcii Alexandra vydýchla a hlavička bola vonku. Počkali, na ktorú stranu sa hlavička otočí, a čakali na ďalšie kontrakcie. „Skúsila som potlačiť, Niovo pliecko musela babica trošku uvoľniť a môj synček bol na svete,“ hovorí mama. Manželia sa na prírastok nevedeli vynadívať, šnúru prestrihol šťastný tatko. „O niekoľko hodín sme išli do pôrodnice. Personál bol najprv zaskočený, no neskôr ústretový. Nia odmerali, odvážili, zobrali mu krv a vyšetrili aj mňa. Na druhý deň sme na moju žiadosť išli domov,“ hovorí mamička, ktorá sa už teší na ďalší pôrod doma. Neskôr Alexandra s pomocou 9 žien, ktoré takisto rodili doma, napísala knihu, aby sa podelila o zážitky a otvorila diskusiu o výhodách tejto tabuizovanej formy pôrodu.

ČO HROZÍ PRI DOMÁCOM PÔRODE?

Gynekológ Martin Baránik pripúšťa, že rodiť doma je pre niektoré ženy z psychického a rodinného hľadiska veľmi príťažlivé. Nesmú však zabudnúť na to, že je to riskantný spôsob. „Keď sa rodičke začnú bolesti, treba ju pravidelne počúvať, aby sa nepokazili ozvy. Žene najviac hrozí, že dôjde k silnému krvácaniu a pôrod nemôže pokračovať, vtedy môže byť ohrozený aj život rodičky,“ upozorňuje. „Dieťatko môže mať pri narodení problémy s dýchaním. Ak nevykríkne alebo sa nenadýchne, môže sa zadusiť. To isté hrozí, ak trvá vypudzovacia fáza dlho. Ak sa pri pôrode s bábätkom neodborne zaobchádza, môže sa poraniť, či zlomiť si kľúčnu kosť. Pri ťažkom pôrode sa môže hlavička dieťatka silno stlačiť, čo môže spôsobiť poškodenie.“

Alexandrin príbeh má šťastný koniec. Podľa nej je pôrod doma najbezpečnejší a najkrajší spôsob. No pred pár dňami sa v Česku pred súd postavila pôrodná asistentka Ivana Königsmarková, ktorá sa mala dopustiť chyby pri vedení pôrodu doma. Ten trval až tri dni a chlapček, ktorý sa narodil, je ťažko poškodený.

Aký je váš názor na pôrody doma? Máte osobnú skúsenosť? Diskutujte, alebo píšte na tip@novycas.sk!

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
V tejto veci nemá Netanjahu žiadne pochyby: Operácia má rozhodnúť o všetkom!
Prezidentka SR Zuzana Čaputová a španielsky kráľ Filip VI.
Prezidentke volal španielsky kráľ: Odkaz Slovensku aj premiérovi Ficovi, toto mal na srdci
Foto
Slovenský mladík sa zapísal do histórie: Prekonal 89 rokov starý rekord
Belgický premiér Alexander De Croo.
Nehorázny prešľap belgického moderátora: Sila, čo povedal v priamom prenose! Otvorená výzva na atentát?
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) počas neformálneho stretnutia v Pekingu vo štvrtok 16. mája 2024.
Správanie Číny sa Američanom nepozdáva: Hrá to na dve strany? Spojené štáty sú rozhorčené
Cropped shot of a woman shopping in a grocery store
Jedna potravina môže za 10-tisíc úmrtí v Európe KAŽDÝ DEŇ: Na tanieri ju máte aj vy
Meghan Markle na návšteve Nigérie.
Foto
Meghan so slzami v očiach! Z toho, čo sa stalo v Nigérii, sa bude ešte dlho spamätávať
Russian tanks convoy on military maneuvers.
Veliteľ spojeneckých síl o šanciach na dobytie Charkova: Ruská armáda má podľa neho zásadný problém
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Atentát na premiéra Fica: Z celého sveta prichádza masívna vlna solidarity! Reakcie pribúdajú
Slnečná erupcia (ilustračná fotografia).
Nedávne slnečné erupcie majú TIENISTÚ stránku: Čaká nás peklo na zemi? Vplyv to bude mať aj na nás
Ilustračné foto
Ako určiť, že je niekto PSYCHOPAT: Všímajte si TENTO znak! Znepokojivé, čo zistili o ženách
Dym stúpa po izraelskom leteckom útoku východne od Rafahu.
Pásmo Gazy sa nachádza v hroznom stave: Juhoafrická republika podnikne dodatočné právne kroky proti Izraelu