Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2012 06:00 | Tip od Vás | Slovensko

Čaplovič prichádza s ráznymi zmenami: Nové školy neotvorím!

Zdá sa, že to s radikálnymi zmenami v školstve myslí nastupujúci minister Dušan Čaplovič vážne.

Ak by sa vám náhodou zachcelo novej školy, radšej na to rýchlo zabudnite. "Žiadnu novú základnú, strednú a vysokú školu nepodpíšem a nedám tomu zelenú, lebo my si musíme urobiť poriadok v terajšej školskej sieti a povedať si, čo je dobré a čo je zlé," vyhlásil nový minister školstva Dušan Čaplovič. A to nie je zďaleka všetko, čo chce počas svojho štvorročného funkčného obdobia stihnúť.

Inšpirovaný školským modelom, ktorý už roky funguje v Nemecku, Francúzsku, Taliansku či Fínsku chce na gymnáziá vyprevádzať žiakov len so študijným priemerom do 1,5 v ročníkoch 6 až 9 základných škôl, pričom pre ostatných budú otvorené dvere stredných odborných škôl. "Firmy, ktoré k nám prichádzajú zo zahraničia, nebudú mať kvalifikovanú silu nielen v oblasti remesiel, ale hlavne z oblasti rozvoja technického a prírodovedného školstva," argumentuje Čaplovič a skúsenosti čitateľov mu dávajú za pravdu.

"Som študentom strednej priemyselnej školy a sám to vidím, že školy s technickým zameraním majú teraz núdzu o žiakov. Každý sa hrnie iba na prírodné vedy, takže sa pokojne môže stať, že každý druhý bude síce právnik a bude sa chcieť voziť na novom aute, ale kto im ho opraví, keď nebude žiadneho poriadneho automechanika?" pýta sa študent Marcel a nie je jediný, kto pociťuje akútny nedostatok vyučených remeselníkov.

"Roky pracujem v stavebníctve, kde nie je dobrých murárov, elektrikárov, vodárov, kúrenárov a ostatných remeselníkov. V prípade núdze to plátame s Rómami, ktorí sa uplatnia iba ak na hrubé a pomocné práce, na odborné sa totiž nechytajú. Lenže v poslednej dobe majú aj Rómovia konkurenciu v brigádnikoch, ktorí sú zvyčajne absolvetmi rôznych neodborných škôl typu hotelová, pedagogická, obchodná, gymnáziá a pod. Dokonca sa našiel aj absolvent zdravotníckej školy," hovorí čitateľ Fero.

Nie všetci ale súhlasia s Čaplovičovým návrhom, dokonca selektovanie žiakov podľa dosiahnutého priemeru považujú za diskrimináciu. Skúsenosť čitateľky - mamy gymnazistu však hovorí o niečom inom. "Mám decko na gymnáziu a ľutujem, že nešlo na nejakú SPŠ. Záujem o štúdium žiaden, čo chce robiť ďalej, nevie, spolu s celou triedou sú horší ako učňovkári...," krúti hlavou čitateľka.

Ďalšou prioritou ministra Čaploviča je nielen zamedziť vzniku nových škôl, ale skvalitniť už existujúce a hodnotiť ich podľa uplatnenia absolventov práve v odboroch, ktorí vyštudovali. S premnoženými školami rovnakého druhu bojuje aj učiteľka na Strednej umeleckej škole v Ružomberku. "Vznikli sme ako štvrtá škola s týmto zameraním a od určitého času sa na Slovensku otvorilo až 72 škôl s podobným zameraním, aké máme my. Dnes rodič bojuje s nedostatkom peňazí a nevyberá podľa kvality škôl, ale podľa dostupnosti, dojazdu jeho dieťaťa," potvrdzuje čitateľka Andrea.

"Nepotrebujem vychovávať budúcich nezamestnaných," nenechá sa odradiť minister školstva Čaplovič a aj napriek skeptickým rečiam ide tvrdo za svojím. Či sa ale odhodlanie pretaví aj do konkrétnych činov, si ešte budeme musieť nejaký ten čas počkať. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?