Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.11.2012 14:00 | Tip od Vás | Slovensko

Školská strava zdražela až o 50 %: Rodičia už odhlasujú deti z obedov!

Medzi rodičmi to vrie! Už od 1. novembra totiž stúpla cena jedného obeda v školskej jedálni v Starom Meste o 0,50 €, čo je niekde nárast takmer o 50 %!

Ďalšou zmenou školských jedální v Starom Meste je, že ich bude spravovať súkromná firma. Mestská časť už vyhlásila aj verejnú súťaž, päťmiliónová zákazka je na päť rokov. Kuchárky sa boja o prácu a rodičia žiakov, naopak, majú strach o kvalitu jedla. Boja sa aj ďalšieho zdražovania.

Zvýšenie poplatku 50 centov na deň odsúhlasili staromestskí poslanci. „Rodičia budú platiť spoluúčasť na režijné náklady v rámci poplatku za stravu. Tento poplatok majú aj iné mestské časti,“ vysvetlil hovorca Starého Mesta Tomáš Halán, ktorý dodáva, že zavedenie poplatku nesúvisí s prechodom školských jedální pod súkromníka. Rodičia sa proti až takmer 50% zdraženiu búria a začali odhlasovať svoje deti z obedov. „Počet žiakov, ktorí sa stravovali v jedálni, sa pre denný poplatok 50 centov znížil. Rodičia, ktorí majú u nás viac detí, ich odhlásili, lebo na to nemajú financie. Doteraz stál obed pre prvostupňových žiakov 1,09, po zvýšení je to o takmer polovicu viac,“ vysvetľuje Viera Moravčíková, vedúca jedálne na Vazovovej ulici.

Ďalšou novinkou, ktorá sa týka siedmich základných a štyroch materských škôl, je prechod jedální pod súkromníka. „Keď sme zistili, že stravu plánujú do škôl dovážať, zostali sme v šoku. Z toho sa nakoniec upustilo,“ hovorí Moravčíková. Kuchárky teraz čakajú, čo bude. „Bojíme sa o robotu. Síce hovoria, že súkromník nás musí zamestnať, ale kde máme istotu? Zarábame okolo 350 eur v čistom, väčšinou sme samoživiteľky rodín,“ hovorí smutne jedna zo zamestnankýň jedálne. Rodičia sa okrem zvyšovania cien obávajú aj toho, že kvalita jedla pôjde dole. „Chceme bojovať za to, aby nám nechali naše kuchárky a tie varili denne čerstvú stravu,“ napísala do redakcie čitateľka Jana.

Nový Čas oslovil aj Staré Mesto, čo sa má pre školské jedálne zmeniť. „Bude ich prevádzkovať koncesionár, ktorý bude obedy pre deti variť v doterajších jedálňach s doterajšími zamestnancami, ktorým zabezpečí minimálne rovnaké platy ako majú dnes,“ tvrdí Halán. Víťaz súťaže musí zrekonštruovať jedálne a kuchyne. Starostka Tatiana Rosová sa rozhodla vymenovať do komisie na vyhodnotenie ponúk aj zástupcu rodičov. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vodič spôsobil peklo! Uvoľnil ručnú brzdu, minibus plný ľudí spadol do rieky: Hlásia množstvo mŕtvych
Female hands stitching white fabric on modern sewing machine at workplace in atelier. Women's hands sew pieces of fabric on a sewing machine close-up. Handmade, hobby, small business concept
Do Revúckeho okresu mieri nový investor: Pre koho sa črtajú pracovné príležitosti?
Speváčky žiarili po boku najbližších šťastím.
Foto
FOTO Twiinsky oslávili narodeniny veľkolepo: Žúr pri jazere a potom... Fíha!
costs for heating with gas
Nové pravidlá: Kto zaplatí za teplo viac?! Takto to funguje v praxi
(ilustračné foto)
Hrôza na školskom výlete! Len 13-ročné dievčatko porodilo: Prípad otriasol krajinou
Close-up image of basketball ball over floor in the gym. Orange basketball ball on wooden parquet.
Basketbalista v Handlovej zaútočil na protihráča! Strašné ako ho doriadil: Stihol ho trest?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Tragická havária Raísího: Scholz vyjadril Teheránu úprimnú sústrasť
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš počas tlačovej konferencie po ukončení 7. zasadnutia vlády SR.
Erik Tomáš k nezamestnanosti na Slovensku: Od vzniku štátu na tom krajina takto ešte nebola
Man in prison hands of behind hold Steel cage jail bars. offender criminal locked in jail.
Ruského exveliteľa Popova zadržali: Čaká ho osud, z ktorého niet úniku?!
Andrej Danko
Danko avizuje úpravu vzťahu k médiám: Prídeme s veľmi tvrdým zákonom, takto bude nastavený mechanizmus
Športová elegancia
Studenková oslávila okrúhlych 70: PRÍHOVOR k fanúšikom z obývačky! Vyzerá to tam ako v...
Český prezident Petr Pavel.
Po atentáte na premiéra sú v pozore aj Česi: Na stretnutí Pavla s občanmi museli sprísniť opatrenia