Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2013 16:00 | Tip od Vás | Slovensko

Anarchia v hlohoveckej polepšovni? Úteky, bitky a facky sú už pravidlom!

V Reedukačnom centre v Hlohovci je dusno! Vychovávatelia sa búria a sú zhrození.

Podľa vyšetrovania ombudsmanky Jany Dubovcovej mali vychovávatelia neprimeraným spôsobom trestať chovancov. Všetci však zhodne tvrdia, že nikto im nedal priestor na vyjadrenie. Po prieskume ombudsmanky vraj v reedukačnom centre vládne anarchia. „Nepovedal by som doslova, že tu vládne anarchia, ale od vyšetrovania ombudsmanky sme nepoužívali žiadne výchovné tresty. Nikto nebol za hrubé správanie zatvorený v ochrannej miestnosti,“ otvorene hovorí o situácii v centre zastupujúci riaditeľ Viktor Vicena.

Otvoriť galériu

Pracovníci centra hovoria, že sú zhnusení z toho, akým spôsobom zaobchádzala s nimi ombudsmanka, ktorá prišla riešiť sťažnosť chovanca. „Neoverené polopravdy, pomotané výpovede psychopatických detí sú uznané ako absolútna pravda. Všetci zamestnanci sme vláčení po výsluchoch na polícii a kriminálke a od začiatku septembra vládne v centre dokonalá anarchia. Deti žiadajú, aby mali povolené fajčiť, čo je podľa Trestného zákona aj požiarnej ochrany neprípustné. Ak im to nie je umožnené, okamžite sa chcú sťažovať,“ hovorí o podmienkach v reedukačnom centre majsterka odborného výcviku Helena.

Otvoriť galériu
Ombudsmanka Jana Dubovcová.
Zdroj: Zuzana Šišovská

Samotní chovanci sa cítia byť na koni a dávajú to vychovávateľom jasne najavo. „Chovanci nám utekajú z centra, keď sa im zachce, vedia, že ich žiadny trest za to nečaká. Prijali sme aj opatrenia. Máme dvoch psychológov, ktorí sa im venujú, aby sme predišli problémom,“ dodáva Vicena. Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová zásadne popiera, že by jej zistenia v reedukačnom centre boli nepravdivé. „Opatrenia, ktoré boli následne prijaté, potvrdzujú relevantnosť zistení aj samotného prieskumu,“ povedala hovorkyňa verejnej ochrankyne Alena Kuišová. Podľa ombudsmanky sa viacerí chovanci na prieskume zhodli, že ich vychovávatelia bijú. Facky, nadávky a bitky s modrinami sú na bežnom poriadku. Zastupujúci riaditeľ si uvedomuje vážnosť situácie a sám hovorí, že momentálna situácia v centre si bude vyžadovať dlhodobý plán na zlepšenie.

Otvoriť galériu
Zastupujúci riaditeľ Viktor Vicena.
Zdroj: Zuzana Šišovská

Čo je to reedukačné centrum?

  • Kedysi sa mu hovorilo polepšovňa.
  • Reedukačné centrum (RC) sa zameriava na prevýchovu sociálne, mravne a emocionálne narušených detí, ktorých výchova a vzdelávanie v iných zariadeniach alebo v prirodzenom rodinnom prostredí by neviedli k náprave.
  • RC prijíma deti s nariadenou ústavnou starostlivosťou, uloženou ochrannou výchovou, na základe predbežného opatrenia súdu, rozhodnutia súdu o uložení výchovného opatrenia, na základe dohody so zariadením, v ktorom sa vykonáva rozhodnutie súdu (napr. detský domov) alebo na žiadosť zákonného zástupcu klienta.
  • Hlavnými dôvodmi umiestnenia detí do reedukačného centra sú poruchy správania ako protispoločenská činnosť v partii, záškoláctvo, krádeže, agresívne prejavy a pod.
  • Na Slovensku momentálne funguje 14 reedukačných centier.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Slováci prekvapenie nepripustili: Hlavaj proti Poľsku s čistým kontom
Robert Fico
Foto
Desivá predtucha premiéra: Robert Fico predpovedal takmer pred mesiacom útok
Sudca Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).
Ján Hrubala končí ako predseda Špecializovaného trestného súdu: Minister mal výhrady, o čo išlo?
Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie