Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.01.2014 12:32 | Tip od Vás | Vaše horúce tipy

Slovenka Lenka nakupovala na Cypre cez internet: Pre drogu z e-shopu dva mesiace v base!

Absolútne zúfalstvo! Práve to prežíva Lenka Lengyelová (26), ktorá je v cyperskej base už 43 dní. 

Košičanku zatkli na ostrove 17. decembra 2013, keď do jej bytu vtrhlo policajné komando. Slovenka sa domnieva, že ju zatkli na základe udania známeho, s ktorým mala v minulosti nezhody. Úrady u nej našli 9 gramov rastlinnej zmesi Spice Gold, ktorá bola na Cypre v minulosti legálna, v súčasnosti je zakázaná. Prípadom sa zaoberá aj naše ministerstvo zahraničných vecí. Podľa Slovenky jej internetový obchod predložil falošné informácie o látke, čo jej spôsobilo viacero problémov. Stratila prácu, má dlhy, čaká na definitívne rozhodnutie súdu a hrozí jej deportácia do rodnej vlasti.

Otvoriť galériu

Lenka Lengyelová (26) odišla žiť na Cyprus, keď mala 18 rokov. Za ten čas si na ostrove vybudovala nové zázemie, kúpila si auto a našla kamarátov. Teraz jej hrozí, že pre nerozvážnosť príde o všetko. Dôvodom bolo, že si cez internetový obchod objednala sušenú rastlinu, ktorá je na ostrove už dlhší čas zakázaná.

Zbalilo ju komando

 

Balíček jej prišiel o tri týždne po objednávke. V tej chvíli netušila, čo spôsobí a že na Vianoce bude vo väzení. „Prišla som z práce. Odrazu sa vypla elektrina. O chvíľu mi do bytu vtrhli šiesti policajti, zatkli ma a ja som začala kričať. Neskôr mi povedali, že ma deportujú na Slovensko a na Cyprus sa nebudem môcť vrátiť 10 rokov,“ spomína na ťažké chvíle Lenka. Momentálne je zadržaná v detenčnom centre neďaleko mesta Larnaka, kde sú ľudia, ktorí čakajú na prevoz. Situácia je o to horšia, že sa mladá žena nemá na Slovensku ku komu vrátiť. Podľa Lenky ju policajtom udal jeden z jej známych pre vzájomné nezhody.

Zmes mala byť legálna

Policajné zložky objavili v byte Slovenky 9 gramov zmesi Spice Gold. Nový Čas kontaktoval aj miestnu Organizáciu boja proti drogám, ktorá potvrdila, že látka je v ich krajine dva roky zakázaná. O prípade je informované aj naše ministerstvo zahraničných vecí. „Naša občianka si podľa jej vyjadrení objednala cez internet 3 gramy látky, ktorá mala byť propagovaná ako legálna na území celej Európskej únie. Celkovo jej však zaslali 9 gramov, čo údajne presahuje povolenú hranicu objemu,“ povedal hovorca rezortu Boris Gandel. Podľa ministerstva cyperská strana obvinenia proti Lenke stiahla s tým, že ju deportuje na Slovensko. Košičanka sa odvolala.

Otvoriť galériu

Zadržiavaná žena si uvedomuje, že sa dostala do problémov pre pár gramov látky a tvrdí, že ju oklamali. „Internetový obchod mi dokonca poslal potvrdenie o tom, že látka je na zozname povolených,“ povedala Lenka, ktorej nepomohlo ani to, že polícii poskytla doklady o nákupe tovaru.

Na väzenie nikdy nezabudne

Pre Košičanku boli vianočné sviatky najťažšími v živote. Strávila ich v policajnej cele. Na zážitky spoza mreží spomína doteraz. „Keď som sa u policajtky pýtala na cigaretu a vodu, začala po mne kričať. Prišiel jej kolega a vyhrážal sa mi, že ma zbije. Veľmi som sa bála,“ opísala udalosť z cyperského väzenia. Po dvoch týždňoch ju previezli do detenčného centra, kde sa nachádza doteraz.

Otvoriť galériu

Nekonečné súdy

Lenku chceli úrady poslať na Slovensko už prvý týždeň po zadržaní, s čím nesúhlasila a rozhodla sa bojovať o zotrvanie na Cypre. Momentálne je v detenčnom centre, kde jej obmedzujú pohyb, ale má prístup k telefónu a televízii. Ťažké srdce má aj na súdy. „Pojednávania sa naťahujú týždne. Neviem, čo bude ďalej. Výsledky testov zmesi stále nemajú. Súd preložili už štvrtýkrát, najbližší bude o mesiac,“ uzavrela Lenka.

Spice Gold

Látka sa predávala v Európe od roku 2002. V obchodoch bola prezentovaná ako zmes bylín a alternatíva marihuany s halucinogénnymi účinkami. Na Slovensku bola dostupná v kontroverzných crazy shopoch. Podľa posledných správ je zmes u nás legálna. Nemecké testy preukázali, že sa v nej nenachádza žiadna bylinná látka prezentovaná na jej obale. Na Cypre je už dva roky zakázaná, na čo doplatila mladá Slovenka.

Opletačky Slovákov v zahraničí

Mária Pfeifer-Mišejová (32) utiekla v roku 2012 z USA so svojimi dvoma deťmi, ktoré má s dvoma Američanmi. Podľa jej slov čelila neustálemu tlaku zo strany exmanželov, ktorí jej chceli deti zobrať. Po viac ako roku ju úrady našli vo Francúzsku a deti pridelili otcom.

Matej Valuch (27) pracoval v Iráne, kde ho zatkli a obvinili, že pracuje ako špión pre CIA. Na samotke bol 40 dní, režim s ním nakrútil propagandistické video. Na základe vyjednávaní slovenskej diplomacie ho Iránci nakoniec prepustili na slobodu.

Osem Slovákov skončilo na jeseň 2013 v americkej base. Časť z nich sa pohádala so zamestnávateľom, ktorý zavolal políciu a tá zatkla celú partiu pracujúcu na čierno. Po prieťahoch pustili všetkých na slobodu. Jeden z nich onedlho zahynul doma na Slovensku pri dopravnej nehode.

Aj ôsmi slovenskí paraglajdisti skončili v iránskom väzení, kde ich tiež obvinili zo špionáže. Do basy sa dostali v máji 2013, šiestich prepustili v septembri. Zvyšných dvoch držali v base ešte do decembra minulého roka.

Kamionista Milan zablokoval v Nórsku s kamiónom hlavný ťah do Švédska. Na cestu v zime sa nepripravil, nemal ani zimné gumy. Kamión dostal šmyk a cestu zneprejazdnil na niekoľko hodín.

Svoju nevlastnú vnučku mal obťažovať podľa rakúskej polície sólista Štátnej opery v Banskej Bystrici Igor L. (55). V krajine, odkiaľ podľa exmanželky utiekol, je po ňom vyhlásené pátranie, na Slovensku naďalej koncertuje.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Námestník Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar.
Už tušia, kto je za bombovými hrozbami na školách: Týchto páchateľov už našli!
Zurich, Switzerland - June 13 2018: Two police officers patrolling inside the Zürich Hauptbahnhof (often shortened to Zürich HB) where is held a market place.
Muži zákona zasahovali na univerzite: Žiadosť priamo od vedenia! Čo sa tam dialo?
(ilustračné foto)
Foto
Dovolenkári, sem nechoďte! Na takú katastrofu si nepamätajú: Až vás strasie, pred čím varuje ministerstvo
(ilustračné foto).
Alžbeta v Košiciach zavraždila svojho druha († 40): Prečo jej dal súd nižší trest?!
U Orbána sa zastavila hlava štátu: Maďarsko sa zaujíma o mierový vývoj, v čom sa zhodli?
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Ministerstvo obrany zvýšilo počet vojakov: Rezort objasnil, prečo to je potrebné
man runing / rescue wiith child from fire
POPLACH v Chorvátsku: Ľudia pred ničivými plameňmi skáču do vody! Hrozné, čo požiar spôsobil
Alojz Hlina
Hlina z SaS: Z rady STVR sa vytvorí politický orgán súčasnej koalície
(ilustračné foto)
Izraelská armáda má na rukách krv: Zabila vysokopostaveného veliteľa?
Na odvážny počin sa Lucia pripravovala dlhé mesiace.
Foto
Obrovský úspech: Lucia ako prvá Slovenka vystúpila na Mount Everest! Emotívne VIDEO
Kráľ Karol III. už vraj začal s pravidelnou liečbou.
Kráľ Karol odhalil desivý PRÍZNAK, ktorým trpí: Vôbec nie je FIT, ako tvrdí palác!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Zmeny pre ukrajinských vojakov: Neúnavná paľba Ruska im dáva zabrať! Aká je ich stratégia?