Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2014 14:00 | Tip od Vás | Slovensko

Rekord Slováka s trpkou príchuťou: Bežci šli hlava-nehlava, šliapali si na lyže, lámali palice!

Miroslav Sedláček (47) z Bratislavy mal veľký sen a keďže sny sa majú plniť, zabojoval a dokázal to!  

Ako vášnivý amatérsky bežkár sa zúčastnil na jednom z bežkárskych maratónov Öppet spar vo Švédsku v dĺžke 90 km. Keď sa dozvedel, že sa v neďalekom mestečku Mora už 80 rokov usporadúva aj najstarší maratón sveta Vasaloppet - Vasov, dal si predsavzatie. Chcel sa do Švédska v jubijelnom ročníku slávneho preteku určite vrátiť. Tento rok sa mu to podarilo!

Otvoriť galériu
Moje sebavedomie podporoval aj fakt, že v roku 2004 som ako jeden z mála Slovákov - ak nie jediný - absolvoval šesť maratónov zaradených do Euroloppet a štyri zaradené do Worldloppet, svetovej ligy diaľkových behov na lyžiach," nadšene opísal situáciu Sedláček.

Na preteky sa tvrdo pripravoval. Trénoval v zime aj v lete, v mraze i horúčavách. Od jari svoju prípravu sústredil na bicykel. Absolvoval dlhé, 120- až 240-kilometrové etapy. Ročne takto najazdil niekoľko tisíc kilometrov.

 

Začalo ísť do tuhého! Tento maratón je vo svete bežkárov niečo podobné ako pre horolezcov Mont Everest. V priebehu desiatich minút bol počet účastníkov na Vasov beh (16 000) naplnený. Ambície nášho pretekára ale rástli: „Po ukončení registrácie mi napadla myšlienka absolvovať aj ďalšie dva 90-kilometrové maratóny, Öppet spar, ktoré sa konajú v blízkom okolí a čase Vasovho behu koncom februára. Od tejto chvíle mi ostávalo iba tvrdé trénovanie po celý rok."

Konečne nastal vytúžený okamih, na ktorý sa tak dlho pripravoval. Do mesta Mora pricestoval poobede a ubytoval sa v bývalej škole, spolu s ďalšími desiatimi pretekármi. „Každý mal rozkladaciu posteľ, matrac, paplón a podhlavník. Nič luxusné, ale na prespanie stačilo,“ opisuje svoje ubytovanie Sedláček.

Otvoriť galériu

Prvé preteky na 90 km Öppet spar sa uskutočnili v nedeľu v meste Sȁlen, necelé 2 hodiny jazdy autobusom od Mory. Bol to voľný štart, kto sa skôr postavil do nachystanej stopy bližšie ku štartovej čiare, mal to jednoduchšie. Teplota dosahovala 1 stupeň Celzia a všetko v okolí štartu sa topilo.

Rovnaký priebeh mali aj druhé preteky v pondelok. Teplota na štarte už bola 4 stupne Celzia. Úprava trate bola katastrofálna: stopy zlé alebo žiadne! Mazanie ani klasický štýl bežkovania neboli použiteľné. V takých traťových podmienkach sa nedali robiť časové osobné rekordy.

Nastal deň D

V rozhodujúci deň 2. marca sa mierne ochladilo. Po odštartovaní pretekov nastala bezhlavá tlačenica. „Keď sme sa šťastlivo dostali na záver asi 5 km dlhého stúpania na miernu rovinu, čakalo ma nesmierne prekvapenie až sklamanie: stopa sa takmer úplne stratila a ak aj nejaká bola, nedala sa vôbec použiť. Mal som sto chutí to na prvej občerstvovacej stanici, asi 10 km od štartu, ukončiť,“ spomína Miroslav.

Otvoriť galériu
Miroslav pripravený na pretek.
Zdroj: Miroslav Sedláček/tip
Konečne prišla záchranaAž na cca 45 km prišiel maličký ratrak a prvé skútre, ktoré spravili stopu. Pretekári s radosťou „naskákali“ do stôp a išli ako rýchlik. Pred záverom pretekov Miroslav bežkoval už pozvoľna, aby do cieľa neprišiel vyčerpaný. Vďaka tomu zažil aj trochu romantiky, večerné bežkovanie pod svietiacimi lampami a pri svite kahanov rozmiestnených pozdĺž trate.

Bolo to nádhera, aj keď slabá náplasť na celkový pocit sklamania. Dostal som diplom účastníka a splnil som si sen. Podarilo sa mi úspešne absolvovať tri 90-kilometrové maratóny, medzi nimi aj najstarší vo svete, -90. ročník,“ dodal úspešný pretekár.

Otvoriť galériu

Počas štartu a pri prvom stúpaní šli hlava-nehlava, šliapali na lyže, lámali si palice. S niečím podobným som sa stretol prvýkrát, a to chodím na maratóny po celej Európe 15 rokov," sklamane skonštatoval pán Sedláček. Napriek všetkému ale dosiahol významný rekord. Ako jediný Slovák v histórii týchto maratónov absolvoval v jednom týždni všetky tri!

Máte za sebou významný úspech v športe alebo inej oblasti života, o ktorom by sme mali vedieť? Napíšte nám do redakcie na tip@novycas.sk

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku