Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.03.2014 15:00 | Tip od Vás | Slovensko

Unikátna operácia malého dievčatka: Do nohy jej voperovali skrutku, do dvoch rokov je po nej!

Nová nádej pre pacientov! Školáčka Viktória (10) z Bratislavy trpela diagnózou plochých nôh.

Dievčatku nepomáhali rehabilitácie ani ortopedické vložky a pri dlhej chôdzi mávala bolesti. Musela tak podstúpiť operáciu, no po novom už oveľa šetrnejšiu k pacientovi. Lekári Detskej ortopedickej kliniky (DORK) v Bratislave a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) začali totiž ako jediní na Slovensku oceľové skrutky nahrádzať rozpustnými, čo skráti liečbu.

Flexibilná plochá noha znamená, že predná noha a päta idú smerom von, ale pri postavení pacienta na špičku sa klenba rozvinie, je teda flexibilná.Dcérke diagnózu zistili, keď mala tri roky. Nosila ortopedické vložky aj sandále, no nič nepomáhalo, pri väčšej záťaži mala bolesti,“ opisuje ochorenie Viktórie jej mama.

Školáčka dokonca musela prestať navštevovať tanečnú školu, pretože bolesti sa zvyšovali. Lekári na Kramároch sa preto rozhodli pre operáciu novou metódou. „K operácii flexibilnej plochej nohy treba pristupovať až u detí, ktoré majú skutočné bolesti a napriek rehabilitáciám a noseniu ortopedickej vložky sa ich stav nezlepšuje.

 

Vo veku medzi 8. až 13. rokom veku máme možnosť pristúpiť k špeciálnej operácii,“ vysvetľuje profesor Milan Kokavec, prednosta DORK a DFNsP. Celý zákrok trvá približne 15 minút, dieťa je v nemocnici 3 až 4 dni. Zákrok, ktorý je hradený poisťovňou, sa robí cez krátky rez a je možné urobiť ho na obidvoch nohách naraz. „Po operácii som dostala sadru, ale už ma to skoro nebolí. Už sa teším, keď budem môcť zase tancovať,“ teší sa školáčka Viktória.

Priebeh operácie

Z vonkajšej strany pod členkovým kĺbom, do priestoru medzi pätovou kosťou a členkovou kosťou lekár zavádza špeciálnu skrutku. Tá pôsobí ako rozperka (hmoždinka), a tak vracia pätu do stredovej roviny.

Šetrná skrutka

Túto skrutku vyvinul profesor Sandro Gianini v Rizilliho inštitúte v Bologni. Je z derivátov kyseliny mliečnej a má svoju pevnosť po dobu približne 2 rokov. Potom sa sama rozpustí. Skrutka stavia vybočenú pätu do fyziologickej polohy a modeluje pozdĺžnu klenbu nohy. Aj keď je táto metodika známa už dlhšie, robila sa a robí dostupnejšími kovovými materiálmi, tie však treba vyberať a teda znova nohu operovať. 

Ploché nohy spôsobujú bolesti

Ako vznikajú?

Klenbu nohy tvoria kosti a väzy, ktoré držia kosti v správnom postavení tak, aby tvar klenby čo najlepšie vyhovoval fyziologickej záťaži nohy. 70 % našej váhy by malo byť na päte a zvyšok na prednej časti chodidla.

Dieťa

U malých detí je potrebné sledovať vývin klenby, či poklesáva alebo sa vyvíja normálne. Dôležité je všímať si postavenie päty a kostí. Nepriaznivý vývin v období rastu vedia lekári včasnou diagnostikou do veľkej miery usmerňovať. Pomocou vložky zachytia pätu, aby bola pevná. Pokiaľ aj napriek všetkej snahe noha prekročí určitý stupeň plochosti, pristupuje sa k operácii.

Dospelý

Korekcia plochých nôh dospelého človeka je oveľa náročnejšia. Deformita môže nastať aj následkom zlomenia či ochorenia kostí. Veľmi často strácajú prednú klenbu ženy príliš častým nosením topánok na vysokom opätku.

Negatívne dopady

Plochá noha spôsobuje zmenu postavenia kolena, čím práve tie začnú byť neúmerne a neprirodzene zaťažované, pretože sa snažia korigovať nesprávne tvarované chodidlo. Pacient pociťuje bolesť pri chôdzi. Kladivkový palec vzniká pri nosení vysokých opätkov.

Čo pomáha

Najúčinnejšia prevencia je cvičenie, posilňovanie svalov, úchopové cvičenia, relaxačné cvičenia. V druhom slede je to používanie vložky. Správne tvarovanej klenbe neprospieva chodenie doma naboso, pretože noha sa snaží prispôsobiť rovnej podlahe. Vyhnúť sa treba aj častému noseniu podpätkov. Rady našich mám, aby sme chodili po kameňoch, aby sme nemali ploché nohy, sú pravdivé, pretože svaly sa pri takomto pohybe aktivizujú a tým precvičujú. Ortopéd Tomáš Jakubík, Clinica orthopedica

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin si potrpí na tom, aby jeho vojakom na Ukrajine nič nechýbalo: Ruský prezident výzýva vládu