Aj vás zaujímajú nahusto popísané obaly od výrobkov? Zloženie, výrobca či dátum spotreby by nemali chýbať na žiadnom z nich. Čitateľka sa toho na etikete luxusnej čokolády dozvedela oveľa viac. "Zaskočila ma hlavne posledná veta, ktorá sa vylučuje s tou predchádzajúcou," naráža Veronika na údaj, podľa ktorého krajina pôvodu je Maďarsko, ale čokoláda maďarská nie je.
(pre zväčšenie kliknite na obrázok)
Ako to teda s čokoládou, ktorá okrem bežných surovín obsahuje aj 23-karátové jedlé zlato, je, vysvetlil dovozca z Komárna. "Prvá veta "Krajina pôvodu: Maďarsko" znamená, že výrobok bol vyrobený na území Maďarska, čokolatiér je Maďar, v Budapešti má manufaktúru, kde sa tieto čokolády vyrábajú," objasňuje František Takács z Tabaka.
"Ďalšia veta "Čokoláda nie je maďarská" znamená, že kakao, z ktorého je čokoláda, nie je maďarské, pôvod a pomer kakaových bôbov nie je presne známy, nakoľko receptúra čokolády môže obsahovať rôzne druhy kakaových bôbov z rôznych kútov sveta, kde sa kakao pestuje, a tiež môže byť aj obchodným tajomstvom," povedal pre Váš.ČAS.sk Takács s dodatkom, že výrobcom používaná surovina je produkt spoločnosti Callebaut z Belgicka.
Nepozdávalo sa vám niečo na práve zakúpenom výrobku? Dajte nám o tom vedieť! Svoje fotografie môžete posielať na tip@novycas.sk