Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.07.2015 10:21 | Tip od Vás | Slovensko

Bratislavčanka Jolana bojuje so susedom: To, čo sa šíri z jeho dvora, jej ničí život!

Preklínajú svetlo! Už mesiac nemôže Jolana Mazliaková (61) a jej rodina pokojne spávať.

Život im znepríjemňuje reklamný pútač, ktorý osvetľuje ich dom každú noc. Jolane nepomohol ani dohovor susedovi, vlastníkovi reklamy. Keď to nešlo po dobrom, obrátila sa so sťažnosťou na úrady. Tie sa však doteraz nerozhýbali.

Jolana býva v ružinovskej časti Prievoz spolu s manželom, deťmi a vnúčatami už 44 rokov. Bývanie v tichej lokalite si vždy pochvaľovala. V priebehu posledného mesiaca sa jej však premenilo na peklo. „V polovici júna si môj sused postavil trojmetrové svetelné reklamné zariadenie. Odvtedy má celá rodina problém so spánkom. Reklama svieti celú noc priamo do všetkých izieb. Jedna z vnučiek sa už preto odsťahovala k priateľovi,“ sťažuje sa Jolana. „Keď som suseda poprosila, aby s tým niečo urobil, iba mi odkázal, aby som si kúpila rolety. To mám byť v lete alebo v zime neustále zadebnená?“ pýta sa sťažovateľka.

Čo rozhýbe úrady?

V zúfalej situácii sa obrátila na úrady, najskôr na stavebný a potom na úrad hygieny. „Na obci mi povedali, že môj prípad budú riešiť. Termín však stále posúvajú. Nepochodila som ani na hygiene. Mám pocit, že sa im do toho nechce. Možno preto, lebo môj sused je renomovaný právnik,“ vysvetľuje Jolana, ktorá pracuje ako pokladníčka. Rodina Mazliakovcov bojuje so svetelným smogom už takmer mesiac. Zatiaľ neúspešne. „Situácia je už ne­únosná. Každý mesiac nav­števujem očného lekára. Mám totiž problém so zeleným zákalom.

Príliš veľa svetla v noci a spánkový deficit sa výrazne podpisujú na všetkých členoch rodiny,“ skonštatovala sťažovateľka. Rodinu trápi aj to, či má svetelná reklama platné stavebné povolenie. „Samozrejme, že máme. Je súčasťou kolaudačného rozhodnutia na celú stavbu,“ povedal majiteľ pútača Juraj Dolanský. „Pani Mazliakovej sme ponúkli niekoľko riešení, napríklad preplatenie nákupu a montáže žalúzií. Nereagovala na žiadnu ponuku,“ dodal.

Môže pomôcť úrad hygieny

Milan Svocák, referent stavebného úradu Ružinov

- Sťažnosť obyvateľky sme na našom úrade zaregistrovali a v priebehu budúceho týždňa pošleme oznámenie na štátny stavebný dohľad, ktorý situáciu preskúma. Ak má vlastník svetelného reklamného pútača platné povolenie na jeho prevádzku, môže sa sťažovateľka obrátiť už len na úrad hygieny.

Ak však stavebný úrad zistí, že stavba bola postavená bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním, začne z vlastného podnetu konanie a vyzve vlastníka stavby, aby v určenej lehote predložil doklady o tom, že dodatočné povolenie nie je v rozpore s verejnými záujmami chránenými týmto zákonom a osobitnými predpismi.

Prepotrebný spánok

Ľudské telo nutne potrebuje regeneráciu. Len počas tmy produkuje hormón melatonín, ľudovo nazývaný hormón spánku. Ak ho má telo v nedostatočnom množstve, môže dôjsť k psychickým, neurologickým, hormonálnym, ale aj metabolickým poruchám. Umelé osvetlenie tieto procesy hrubo poškodzuje.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Atentát na Fica zasiahol aj bývalých hokejistov: Prajeme skoré uzdravenie, znelo zo štúdia MS!
Neúspešní kandidáti na prezidenta Ján Kubiš a Ivan Korčok.
Kubiš a Korčok odsúdili útok na premiéra: Sú zhrození! Ficovi posielaju silu
Amatérsky básnik Juraj je podozrivý z najhoršieho činu v dejinách slovenskej politiky.
Foto
Kto je atentátnik Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica: Jeho syn aj susedia PREHOVORILI
Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?