Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2015 10:01 | Tip od Vás | Slovensko

Ľudovítovi, ktorý bojuje so zákernou leukémiou, svitá nádej: Slováci mu už darovali 30 dní života!

Chcú mu zachrániť život! V stredu Nový Čas uverejnil dojímavý príbeh Ľudovíta Tomíka (28), ktorý leží na hematológii v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Bratislave.

Tam bojuje o každý nový deň. Osud mu uštedril ťažkú ranu. Týždeň pred vysnívanou dovolenkou s priateľkou a bratom mu diagnostikovali akútnu leukémiu. Zachrániť ho môžu iba biele krvinky darcov s krvnou skupinou B Rh negatív. Po výzve Nového Času sa spojili Slováci s veľkým srdcom, ktorí chcú statočnému bojovníkovi pomôcť.

Ľudovít potrebuje každý deň dávku bielych krviniek, až kým mu neprejde zákerná infekcia. Jeho dvojča Tomáš sa zo všetkých síl snaží získať dostatočný počet darcov, aby svojho milovaného brata zachránil. Nerobí mu problém po nich zájsť aj do ďalekých miest. Darovať krvinky sa totiž rozhodlo množstvo ľudí zo všetkých kútov Slovenska. „Na výzvu Nového Času zareagovalo od utorka 30 darcov,“ informovala nás hovorkyňa Národnej transfúznej služby Martina Grožajová.

Otvoriť galériu
Desiatky ďalších kontaktovali priamo Tomáša alebo Ľudovítovu priateľku Nikol (20). „Veľmi sa chcem poďakovať všetkým, ktorí sa ozvali, Novému Času a tiež celému personálu hematologického oddelenia,“ hovorí s hlbokou vďakou Tomáš. „Stále však potrebujeme darcov, bratov stav je veľmi vážny,“ dodáva smutne.

Ako prvý sa Ľudovítovi rozhodol pomôcť Stanislav Húska (40). „Už mám za sebou 42 odberov krvi. Keď som sa dozvedel o tom, že Ľudovít potrebuje pomoc, neváhal som,“ povedal nám Stanislav (40). Ako nám prezradila priateľka Nikol, zdravotné problémy sa u Ľudovíta prejavili v polovici júna. „Mal teploty a cítil sa unavený. Poslala som ho na infekčné oddelenie, aby si dal vziať krv a urobili mu testy. Ešte v ten deň ho previezli do Bratislavy, kde aj zostal,“ povedala Nikol.

Teraz Ľudovítovi najbližší netrpezlivo čakajú, ako jeho telo na krvinky zareaguje a či si začne vytvárať vlastné. „Uvidíme, ako dlho bude v nemocnici, má toho ešte veľa pred sebou. Dúfam, že sa čím skôr vráti domov. Boli sme zvyknutí byť spolu každý deň, azda si to vynahradíme,“ uzavrela Nikol, ktorej jej priateľ veľmi chýba. Správa o Ľudovítovej zákernej chorobe prehĺbila bolestivú ranu celej rodine. Pred sedemnástimi rokmi totiž prišla o svoju milovanú mamu a manželku.

Ako pomôcť, koho kontaktovať a ako zistiť, či spĺňate podmienky darovania krviniek pre Ľudovíta, nájdete TU

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke primátor Bratislavy Matúš Vallo.
Primátor Bratislavy o atentáte na premiéra: Nenávisť a napätie si vyžiadali krutú daň
Na snímke premiér SR Robert Fico (Smer-SD).
Jednota dôchodcov na Slovensku želá Ficovi skoré uzdravenie: Veríme, že...
Vedcovi pomohol k identifikácii malý most v pozadí.
Geologička tvrdí, že odhalila záhadu na portréte Mony Lisy: Zamysleli ste sa niekedy nad týmto detailom?
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej v okrese Prievidza v stredu 15. mája 2024.
Foto
VIDEO Atentátnikovu manželku odviedla polícia: V jeho byte boli niekoľko hodín!
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas spoločného plenárneho rokovania s prezidentom Azerbajdžanu Ilhamom Alijevom v Baku.
Streľbu v Handlovej odsúdilo už aj Pobaltie: Brutálny a bezohľadný útok, píšu krajiny
Bývalý prezident Andrej Kiska.
Exprezident Andrej Kiska o atentáte na Roberta Fica: Je to ohavný čin! Premiérovi praje skoré uzdravenie
(ilustračné foto)
Muž útočil nožom na náhodných okoloidúcich: Bodal hlava nehlava! Polícia zakročila
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Premiér je v rukách špičkového personálu, tvrdí ministerka zdravotníctva: Odkaz na operačnú sálu
Ilustračné foto
Poľsko rieši prípady hromadných požiarov po celej krajine: Mal v tom niekto prsty?
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar