Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2016 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Barbora celú noc kontrolovala, či jej miláčikovia dýchajú: Mojich psíkov otrávili jedom na hmyz!

Toto mohla urobiť len ľudská hyena. Prechádzka so štvornohými miláčikmi na Starom letisku vo Vajnoroch pre Barboru (22) sa skončila drámou.

Keď prišla domov, zistila, že jej psíky sú otrávené. Veterinári, ktorí bojovali o ich život, zistili, že zjedli otravu na hmyz. Barbora si myslí, že niekomu prekáža, že lúku využívajú psičkári.

Mladá chovateľka bola prebehnúť svojich troch psov na bývalom letisku vo Vajnoroch. „Keď sme sa vracali naspäť, najstaršia, 11-ročná sučka April spadla, nevedela sa postaviť. Okamžite sme išli k veterinárovi. Zistil, že je otrávená,“ uviedla Barbora. Keď s ošetreným psom prišli domov, ostatné dva mali rovnaké príznaky. „Nevedeli sa postaviť a ovládať telo, boli dezorientovaní, odťahovali sa a vôbec nás nespoznali,“ doplnila.

Celú noc prežila v strachu o ich život. Najviac si to odniesla najstaršia April, s ktorou bola aj na majstrovstvách sveta vo výcviku. „Je maximálne vychovaná a tá to schytala najviac. Celú noc som bola hore. Každých 20 minút som ich kontrolovala, či dýchajú, lebo boli na tom veľmi zle. Chodíme dvakrát za deň na infúzie, injekcie, čierne uhlie. Už nás to stálo asi 250 eur a liečba bude pokračovať,“ doplnila Barbora s tým, že psi sú jej najlepší kamaráti a nevie si bez nich predstaviť život.

„Podľa nášho predpokladu zožrali pesticídy a insekticídy používané v poľnohospodárstve na otravu hmyzu,“ uviedol veterinár Rastislav Domko, ktorý zvieratá liečil. Podľa jeho slov takéto látky na lúke nemali čo hľadať. „Sú bez pachu a chute, preto ich traviči dávajú do návnady. V zime sa rastliny nestriekajú, čiže z toho to nebolo,“ doplnil veterinár.

Nový Čas zisťoval u starostu Vajnor, či robili postreky proti hmyzu. „Nič také sme nerobili. My a ani polícia nemáme žiadne podnety o otrávených psoch,“ povedal starosta Ján Mrva. Barbora si myslí, že v tejto veci úradoval travič. „Niekomu zjavne prekáža, že sem chodia psičkári. Ľudia sú zlí, ale pes je nevinný,“ uzavrela.

Príznaky otravy insekticídmi

- nepokoj

- úzkosť

- nahrbený postoj

- kŕče

Mohlo sa to skončiť smrťou

Psy trpeli miernymi príznakmi, čo znamená, že požili mierne množstvo insekticídu. No mohlo dôjsť aj ku kóme alebo smrti. Veľmi dôležitá bola rýchlosť liečby. Môžu sa nakaziť cez sliznicu, tráviaci trakt a kožu. Pri prvých príznakoch treba organizmus zbaviť jedov. Do pol hodiny sú potrebné výplach žalúdka, vyvolanie zvracania, podporiť vylučovanie, infúzna a podporná terapia a nasadiť lieky proti kŕčom, uvideol veterinár Rastislav Domko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Sú ústavní činitelia, opozícia a médiá v bezpečí? Šutaj Eštok vysvetľuje, prídu zmeny v ochrane
Viktor Orbán.
Maďarsko je proti atentátu na premiéra: Ficovi praje skoré uzdravenie, strelcovi spravodlivý trest!
Poľská vláda ostala bez slov: Bol to pokus o vraždu! Všetci veria v ten najlepší scénar
Juraj v Handlovej postrelil premiéra Roberta Fica.
Foto
Šokujúci ATENTÁT na Roberta Fica: Chaos, stres a panika! Mrazivé detaily útoku
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).
Aktualizované
Minister vnútra Šutaj Eštok: Na premiéra bol spáchaný atentát! Chce konať, TOTO plánuje urobiť
Slovensko – Poľsko ONLINE: Sledujte zápas MS v hokeji
Zdravotníci prevážajú na nosidlách postreleného predsedu vlády Roberta Fica do nemocnice v Banskej Bystrici 15. mája 2024.
Foto
NOVÉ informácie: Premiér je stále na operačnom stole! Jeho zdravotný stav je mimoriadne vážny
Ruský prezident Vladimir Putin
Putin si potrpí na tom, aby jeho vojakom na Ukrajine nič nechýbalo: Ruský prezident výzýva vládu
Šéf OSN António Guterres
Generálny tajomník OSN odsudzuje streľbu v Handlovej: Guterres ostal po správe v šoku
Deväťmesačný Oliver sa v škôlke zadusil cestovinami.
Malý Oliver († 9 mes.) zomrel v škôlke po obrovskej chybe: Čo zistilo vyšetrovanie?
Podvodníci obrali 93-ročnú dôchodkyňu z Banskej Bystrice o 10-tisíc eur.
Babička dvihla telefón, na linke mala byť jej dcéra: Chyba, ktorá ju stála obrovské peniaze
Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica: Je za tým niečo viac!