Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.03.2016 01:00 | Správy | Servis | Zdravie

Ako jete, takí ste! Čo o vás prezrádza spôsob, akým stolujete

Určite to poznáte z domova či z obedov s kolegami. Sedíte za jedným stolom a každý konzumuje iným spôsobom. 

Niekto do seba obed rýchlo nahádže, druhému to, naopak, trvá nekonečne dlho. Mnohí sa s jedlom na tanieri doslova hrajú, čo dokáže poriadne precvičiť nervy spolustolujúcich, ale podľa najnovších zistení to súvisí s jeho osobnosťou. Americké psychologičky a odborníčky na výživu Juliet Boghossianová a Julia Hormesová vyselektovali deväť typov osobností na základe toho, ako jedia. Ktorý typ ste vy?

1. Pomalý a tvrdohlavý

Ak patríte k ľuďom, ktorí sa s jedlom vôbec neponáhľajú, podľa štúdie ste typom človeka, čo si vždy najviac užíva daný moment. Na druhej strane to poukazuje na to, že dokážete byť tvrdohlavý a prísny, ak niekto naruší vašu rutinu.

2. Rýchly jedák je presný

Ak sa pomedzi hlty doslova ani nestihnete nadýchnuť a v priebehu krátkych minút dojete, patríte medzi ľudí, ktorí zvládajú viac činností naraz. Vašou prednosťou je dodržiavanie stanovených termínov. Na rozdiel od tých, ktorí jedia pomaly, dokážete takmer vždy pred sebou uprednostniť ostatných. To je však aj problém, pretože o seba málo dbáte a potláčate svoje potreby.

3. Organizátor

 

Pokiaľ v momente, ako vám jedlo pristane na stole, máte chuť všetko na tanieri „poupratovať“ podľa vlastného systému, ste zrejme rodený organizátor. Ale zatiaľ čo máte vzorovo udržiavanú domácnosť či pracovný stôl, máte problém prenechávať zodpovednosť na ostatných. Vaším problémom môže byť aj flexibilita a schopnosť uvoľniť sa.

4. Izolátor nevidí zmeny

Zo šalátu najprv vyjete paradajky, potom uhorku, potom syr a následne olivy. To je typické správanie takzvaného izolátora. Nenávidíte zmeny a často máte problém ísť s prúdom. Ste vysoko metodický typ a plne sa sústreďujete na úlohy, ktoré máte vyriešiť.

5. Miešač rád experimentuje

Presný opak izolátora, na tanieri si z jedla spraví doslova kašu a zo všetkého, čo je v ponuke, musí mať kúsok. Ste podľa všetkého otvorený novým veciam a so svojím životom rád experimentujete. Ste spoločenský a máte široký okruh priateľov. Ale presne tak, ako si niekedy veľa naložíte na tanier, máte v živote problém určiť veciam priority.

6. Hlučný darca

Tí, ktorí radi hlasno a šťastne prežúvajú a hlučne sŕkajú polievku, sú slobodné duše, ktoré si názory ostatných nepripúšťajú k srdcu. Nič okolo vás nenaruší vašu priamočiarosť, preto si niektorí ľudia myslia, že ste hrubý alebo nezdvorilý.

7. Dobrodruh

V prípade, že vás poteší každý nový kulinársky zážitok a ste vždy ochotný vyskúšať nové exotické potraviny, ste typ, ktorý obľubuje risk. Dobrodružstvo hľadáte v každom aspekte svojho života. Ste vnímavý, málokedy nudný, ale dávajte si pozor, aby ste svojou otvorenosťou a túžbou po inakosti nevystrašili ostatných okolo seba.

8. Spracúvač vie, čo chce

Ak si zvyknete pred samotnou konzumáciou všetko, čo máte na tanieri, rozrezať a predpripraviť, máte silné strategické myslenie. Vždy sa zdáte byť aspoň o krok pred ostatnými. Ste typ človeka s veľkými snami a pohľadmi do budúcnosti, čo vám však sťažuje užívať si prítomnosť. Vo výbere partnerov preferujete takých istých ľudí, ako ste vy.

9. Vyberavec chce to najlepšie

Pre ostatných ste vyberavý typ, ktorý buď nezje všetko, alebo si príliš dlho vyberá, ale v skutočnosti jednoducho pre seba chcete to najlepšie. Ste zvedavý typ túžiaci po poznaní a nemáte problém pýtať sa v situáciách, keď ide o váš komfort. Mali by ste sa však snažiť aspoň raz za čas zaexperimentovať. Nemôžete predsa zavrhovať všetko, čo sa vám nejakým spôsobom nepáči.

Ako správne jesť

Radí MUDr. Alžbeta Béderová, Regionálny úrad verejného zdravotníctva

  • Jedzte pomaly, nie rýchlo: Žalúdok sa musí napĺňať postupne, vtedy aj reálne pocítite, ako hlad pozvoľna ustupuje. Rýchle jedenie vedie k prejedaniu.
  • Žujte, žujte, žujte: Potrava sa pre lepšiu stráviteľnosť musí premiešať so slinami.
  • Nepite vodu pred jedlom: Oslabíte tým funkciu enzýmov, ktoré rozkladajú potravu.
  • Doprajte si pár lyžičiek polievky: Žalúdok bude pripravenejší na príjem ťažšej stravy.
  • Rozhovor a prestieranie: Netreba zabúdať ani na tieto činnosti. Sú to dôležité psychologické momenty, aby sme sa pri stolovaní cítili príjemne.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto)
Opozícia kritizuje vládu: Dôvodom je regulácia hazardu! Ministerstvo financií reaguje
Extáza (ilustračná fotografia).
Francúzskej polícii sa podaril obrovský úlovok: Z množstva extázy sa vám zatočí hlava
Ilustračné foto
TORNÁDO na juhu Českej republiky?! Obyvateľov vystrašil podivný jav: Zachytili ho na VIDEO
Legoland vo Windsore.
Čierny deň v Legolande: Zomrel tam chlapček († 5 mes.)! Detaily naháňajú hrôzu
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Lekárske odborové združenie vyzýva Fica aj celú vládu: Dôvodom sú Rázsochy! Dolinková reaguje
Simferopol, Russia - July 9, 2014: Google biggest Internet search engine. Google.com domain was registered September 15, 1997.
Týchto 6 fráz NIKDY nevyhľadávajte na Google: Môže sa vám to škaredo vyplatiť!
Bieloruský prezident Alexander Lukašenko (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin (vpravo).
Po Putinovi začal konať aj Lukašenko: Mrazivé nariadenie prezidenta! Súvisí to s jadrovými zbraňami
Čo sa to deje, preboha?! Zomrel nádejný slovenský basketbalista (†18)
Mladý herec si získal sympatie divákov.
Foto
Nový sexsymbol Jablonský: Víťaza Let's Dance čaká to, po čom umelci TÚŽIA!
Ilustračné foto
Ďalšia nehoda v Bratislave: Zrazilo sa viacero áut! V TOMTO úseku si dávajte pozor
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Ostré slová Hamasu: Hovorí o nebezpečnej eskalácii! Situácia nevyzerá dobre
Ilustračné foto
Traja mladíci sa tragicky utopili v rieke na Ukrajine: Snažili sa utiecť pred vojnou?