Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.11.2015 19:23 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Otrasný pohľad do hotela smrti v Mali! Zábery po rukojemníckej dráme vhodné len pre silné povahy

Mali vyhlásilo po piatkovom teroristickom útoku výnimočný stav, ktorý má platiť desať dní pre celé územie štátu. 

Pozor, niektoré zábery v galérii

nie sú vhodné pre deti a citlivé povahy!

 

Zároveň tri dni platí v Mali štátny smútok, oznámil v sobotu v štátnej televízii prezident Ibrahim Boubacar Keita. Podľa najnovšej oficiálnej bilancie si piatková masakra v hoteli Radisson Blu v Bamaku vyžiadala niekoľko obetí a sedem zranených. Medzi mŕtvymi je najmenej 13 cudzincov piatich rôznych národností, na mieste zahynuli navyše aj dva útočníci, spresnil malijský prezident. Informácie o celkovom počte obetí sa podľa rôznych zdrojov líšia, hovorí sa o 19 až 27 mŕtvych.

Otvoriť galériu

Útok v Bamaku odsúdili prezidenti Spojených štátov, Číny a Ruska, rovnako ako český premiér. Všetci tiež zdôraznili nutnosť medzinárodnej spolupráce v boji proti terorizmu.

Podľa predchádzajúceho vyjadrenia malijského armádneho veliteľa Modibo Namy Traorého útok viedli podľa všetkého len dva ozbrojenci. Bezpečne evakuovať z budovy sa podarilo 126 ľudí.

 

Nemenovaný bezpečnostný zdroj agentúry AFP zapojený do vyšetrovania v sobotu povedal, že v súvislosti s útokom v Bamaku polícia "aktívne pátra" po troch podozrivých osobách. Hotel, ktorý ponúka ubytovanie v 190 izbách na siedmich poschodiach a je vyhľadávaný zahraničnou klientelou, je teraz "úplne pod kontrolou" bezpečnostných síl, ktoré budovu dôsledne prečesali, poznamenal ten istý zdroj.

Otvoriť galériu

Podľa oficiálnej bilancie pri útoku zahynulo šesť občanov Ruska. Všetci boli zamestnanci regionálnych aerolínií Volga-Dneper a pochádzali z Uljanovskej oblasť, kde má firma svoje sídlo, uviedla agentúra Interfax. Ďalších šesť Rusov sa podarilo z hotela zachrániť, oznámilo ministerstvo zahraničia v Moskve.

Zabití boli ďalej traja Číňania. Smrť svojich zamestnancov, ktorí boli v Mali kvôli rokovaniu o kooperačných projektoch s africkými vládami, potvrdila spoločnosť China Railway Construction.

Podľa belgických úradov zahynuli tiež dvaja belgickí občania. Jedným bol poslanec parlamentu valónskeho regiónu, tridsaťdeväťročný Geoffrey Dieudonné, totožnosť druhej obete nebola oznámená.

Americké ministerstvo zahraničia potvrdilo smrť Američanky Anity Ashok Datarovej. Poslednou doteraz potvrdenou zahraničnou obeťou je Senegalec, zamestnanec ropnej spoločnosti.

Otvoriť galériu

Americký prezident Barack Obama v sobotu vyhlásil, že incident len posilňuje odhodlanie Spojených štátov a ich spojencov neoblomne pokračovať v boji proti tým, ktorí útočia na ich občanov. Ide podľa neho o ďalšiu strašnú pripomienku toho, akou metlou pre ľudstvo je terorizmus. Prezident zároveň povedal, že spojenci nedopustia, aby extrémisti boli niekde v bezpečí.

V kondolenčnom telegrame zaslanom svojmu malijskému náprotivku ruský prezident Vladimir Putin zdôraznil, že k boju proti globálnemu terorizmu je nevyhnutná "čo najširšia medzinárodná spolupráca". Útok odsúdil aj čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý prisľúbil, že Čína podporí medzinárodnú protiteroristickú kooperáciu.

Dôrazne odsúdil útok na hotel Radisson Blu v Bamaku aj český premiér Bohuslav Sobotka. Aj podľa neho táto udalosť opäť potvrdila nutnosť dôslednej medzinárodnej spolupráce v boji proti terorizmu.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť