Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zojka (4) bojuje ako jediná na Slovensku so zriedkavým ochorením: Jej život môže zachrániť psík!

Za štyri roky si toho vytrpela viac, než mnohí dospelí. Zojka (4) z Popradu trpí ako jediné dieťa na Slovensku nezvyčajným ochorením Orofaciodigital.

Malá princezná podstúpila už niekoľko operácií. Jej boj má zmierniť psík, ktorý by jej bol kamarátom aj terapeutom. A čo viac, pomohol by predvídať Zojkin záchvat. Statočnej bojovníčke môžete podať pomocnú ruku aj vy prostredníctvom Srdca pre deti - charitatívneho projektu denníka Nový Čas spravovaného Nadáciou Pontis.

 

Zojkina mamina Alica sa na maličkú nekonečne tešila, veď sa chystala na svet priviesť vytúžené prvorodené dieťatko. Pred pôrodom si však od lekárov vypočula tú najhoršiu správu. „Lekári mi oznámili, že má v mozgu veľkú cystu a dokonale zdravá nikdy nebude,“ začína so smútkom v hlase svoje rozprávanie ťažko skúšaná žena. Nasledovali dni plné obáv o budúcnosť bábätka. „Prvý rok bol veľmi ťažký. Zojka podstúpila dve operácie mozgu, už keď mala dva mesiace,“ spomína na chvíle neopísateľného strachu o dcérku Alica.

Otvoriť galériu
Mama svoju Zojku veľmi ľúbi.
Zdroj: Peter Novotný
Krutá diagnóza

Zojka podstúpila v deviatich mesiacoch náročný zákrok, po ňom nasledovali ešte ďalšie dva. „Najvážnejšou súčasťou ochorenia je ťažké postihnutie mozgu - ľavú hemisféru vyplňuje mnoho cýst. Tie spôsobujú hydrocefalus, utláčajú a poškodzujú okolité mozgové tkanivo a bránia mu rásť,“ vysvetlila Alica. Malá bojovníčka tak už musela zvládnuť päť operácií, ďalšie ju môžu čakať v blízkej budúcnosti.

Otvoriť galériu
Chlpatý terapeut

Alica s dcérkou navštevujú špecialistov z celého Slovenska. Malá princezná pritom okrem pevného zdravia túži po jedinom - kamarátovi, ktorý by jej bol nablízku v každej situácii. „Má rada zvieratká, psík by jej pomohol. Mal by byť špeciálne vycvičený na canisterapiu a musí byť priateľský k deťom,“ opisuje vlastnosti vhodného chlpáča mama. „Bude ju chrániť, no najmä dokáže predpovedať, že sa blíži epileptický záchvat a zachrániť jej tak život, lebo terapeutické psíky toto dokážu,“ dodala mama dievčatka.

Otvoriť galériu
Čo je orofaciodigital

Zojka trpí nevyliečiteľným ochorením OROFACIODIGITAL syndróm typ I. Ten spôsobuje, že má napr. zdeformované ušká, rázštep spodnej pery, zrastené, krátke a deformované pršteky na rukách, krehké nechty, lámavé vlásky, chýbajúce zúbky, ale aj závažnejšie zdravotné problémy ako rázštep mäkkého a tvrdého podnebia, polycystické obličky a v prognóze aj cysty na pečeni a pankrease. Súčasťou ochorenia je aj ťažké postihnutie mozgu.

Ako môžete pomôcť?

Pomôcť Zojke môžete aj vy, a to zaslaním darcovskej SMS (prázdnej či s akýmkoľvek textom) na číslo 871. Hodnota SMS je 5 €. Prispievať môžete do pondelka 16. 11. (vrátane), alebo do piatka 20. 11. 2015 online platbou prostredníctvom www.srdcepredeti.sk. Peniaze, ktoré sa vyzbierajú nad sumu 3 000 € potrebnú na asistenčného psíka a jeho výcvik, Nadácia Pontis prerozdelí medzi ďalšie detské príbehy v Srdci pre deti. Pomôcť môžete aj cez generálneho partnera, operátora O2, ktorý deťom pomáha aj svojou službou Nový za starý. Ak do predajne O2 prinesiete staré mobily, za každý odovzdá operátor 1 € Srdcu pre deti a vy máte navyše možnosť získať zľavu na nový telefón.

Otvoriť galériu
Srdce pre deti
Zdroj: anc

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin si potrpí na tom, aby jeho vojakom na Ukrajine nič nechýbalo: Ruský prezident výzýva vládu
Deväťmesačný Oliver sa v škôlke zadusil cestovinami.
Malý Oliver († 9 mes.) zomrel v škôlke po obrovskej chybe: Čo zistilo vyšetrovanie?
Podvodníci obrali 93-ročnú dôchodkyňu z Banskej Bystrice o 10-tisíc eur.
Babička dvihla telefón, na linke mala byť jej dcéra: Chyba, ktorá ju stála obrovské peniaze
Svetoví lídri odsúdili atentát na Fica: Je za tým niečo viac!
V novom europarlamente bude sedieť aj zostava 14 slovenských zástupcov.
Eurovoľby sa blížia: Ako môže útok na premiéra ovplyvniť kampaň? Politologička to vidí jasne
Strelec Juraj C. a premiér SR Robert Fico.
Foto
Prvé slová atentátnika: Čo povedal po útoku na premiéra Fica!
 Štátny sekretár Vatikánu kardinál Pietro Parolin pricestoval na Slovensko.
Vatikánsky kardinál o atentáte na premiéra Fica: To, čo sa na Slovensku deje, je znepokojujúce!
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
Francúzsky prezident Macron je v myšlienkach s našim premiérom: K danému skutku dlho slová nehľadal
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
O šokujúcom incidente sa hovorí aj v USA: Biden neostal chladný! Toto povedal na adresu Fica
Cirkvi odsúdili útok na premiéra Roberta Fica.
Aktualizované
Nezostaňme ľahostajní, buďme tvorcami pokoja: Odkazuje cirkev po útoku na premiéra
Juraj, ktorý postrelil Roberta Fica, bol v minulosti sám terčom útoku.
Foto
Strelec, ktorý postrelil Roberta Fica, bol v minulosti sám terčom útoku: Dobitý v práci
Na snímke situácia v areáli nemocnice v Banskej Bystrici  15. mája 2024.
Psychologička o atentáte na premiéra: Môže spôsobiť eskaláciu napätia, tvrdí! Aký mohol mať útočník motív?