Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.10.2015 06:40 | Správy | Zahraničné správy

Chceli takto zatajiť príčinu tragédie zostreleného MH17? Čudné manévre pri pitve!

Dlho očakávaná správa holandských vyšetrovateľov o minuloročnom zostrelení malajzijského boeingu z letu MH17 na východnej Ukrajine naznačila, že sa vyskytli pokusy o zatajenie príčiny nešťastia, upozornil britský denník The Guardian.

Súčasťou týchto zastierajúcich pokusov bola "nepodarená pitva kapitána lietadla, pri ktorej boli z tela zámerne odstránené kovové črepiny z rakety Buk", napísal denník s odvolaním sa na holandských expertov. Podľa holandskej správy, zverejnenej v utorok, raketa Buk ruskej výroby explodovala meter od kabíny pilotov a výbuch obrovskou silou vrhol stovky črepín do lietadla. Vyšetrovatelia sa ale vyhli určeniu vinníkov, len uviedli, že raketa bola odpálená z oblasti o rozlohe 320 štvorcových kilometrov.

Presné umiestnenie odpaľovacieho zariadenia má zistiť ďalšie kriminalistické vyšetrovanie. Avšak šéf úradu vyšetrujúceho príčiny katastrofy Tjibbe Joustra neskôr pred novinármi pripustil, že raketa bola odpálená z územia ovládaného separatistami, podporovanými Ruskom. Správa uvádza, že viac ako 120 cudzích telies, "kovových črepín", sa našlo v tele druhého pilota, kde spôsobili "mnohopočetné zlomeniny". Keď však experti identifikovali kapitánovo telo, zistili, že už bolo podrobené "vonkajšiemu a vnútornému preskúmaniu s odstránením cudzích predmetov". Napriek tomu v tele našli "stovky kovových predmetov", ako aj zlomeniny kostí a ďalšie zranenia. Medzi časťami hlavice rakety sa našli dve črepiny v tvare motýlika, čo Holanďania pokladajú za príznačné pre zvláštny typ bojovej hlavice Buku. Avšak ruský výrobca, Almaz-Antej, v predstihu poprel, že by sa také úlomky našli, a trval na tom, že použitý bol starší typ rakety Buk, ktorý už nie je používaný v ruskej armáde.

Boeing 777 bol zostrelený 17. júla 2014 nad oblasťou ovládanou proruskými separatistami, ktorí niekoľko dní odmietali miesto nešťastia sprístupniť. Štyri dni tiež trvalo, než vydali "čierne skrinky" lietadla. Všetkých 298 ľudí na palube zahynulo. Správa uvádza, že niektoré diely a náklad lietadla, vyfotografované bezprostredne po nešťastí, zmizli. Zmizla tiež avionika z pilotnej kabíny.

 

Kým oficiálna Moskva závery holandských expertov o technických príčinách tragédie spochybnila a obvinila ich z politickej účelovosti, liberálny denník Vedomosti v stredu napísal, že keby Rusko chcelo predložiť dôkazy svojej neviny, malo by zverejniť údaje protivzdušnej obrany a systémov kontroly nad vzdušným priestranstve z lietadla A-50 , ruskej obdoby amerických lietadiel AWACS, o situácii v danej oblasti. To sa však doteraz nestalo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Alžbeta v Košiciach zavraždila svojho druha († 40): Prečo jej dal súd nižší trest?!
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Ministerstvo obrany zvýšilo počet vojakov: Rezort objasnil, prečo to je potrebné
Alojz Hlina
Hlina z SaS: Z rady STVR sa vytvorí politický orgán súčasnej koalície
(ilustračné foto)
Izraelská armáda má na rukách krv: Zabila vysokopostaveného veliteľa?
Kráľ Karol III. už vraj začal s pravidelnou liečbou.
Kráľ Karol odhalil desivý PRÍZNAK, ktorým trpí: Vôbec nie je FIT, ako tvrdí palác!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Zmeny pre ukrajinských vojakov: Neúnavná paľba Ruska im dáva zabrať! Aká je ich stratégia?
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Jaurová tvrdí, že zákon o STVR je zlý vo svojej podstate: Opozícia reaguje
Ilustračné foto
Klimatická zmena zasahuje do našich životov: Hrozí nám viacero rizík! Opatrenia sú nevyhnutné
(ilustračné foto)
Maroš venčil psa v Bratislave a prihovoril sa mu neznámy: Keby vedel, aká šialenosť nastane, ostane ticho!
K incidentu došlo v stredu popoludní pri Velickom plese.
Napadnutie strážcu prírody TANAP-u má dohru: Polícia prehovorila!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Ministerstvo zdravotníctva mení pravidlá reformy nemocníc: Čoho sa to týka?
Desiatky obetí si vyžiadali prívaly vody a studenej lávy v indonézskej provincii Západná Sumatra.
Foto
KATASTROFA nevídaných rozmerov: Nezastaviteľný jav už zobral desiatky životov! FOTO rozsiahlych škôd