Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2015 14:18 | Správy | Zahraničné správy

EÚ je znepokojená náletmi Ruska v Sýrii: Na rakety upozorňuje aj úrad pre bezpečnosť letectva

Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) vydala oznam pre aerolínie a príslušné orgány, upozorňujúci na prelety ruských rakiet cez vzdušný priestor Iránu a Iraku.

Dokument s piatkovým dátumom, o ktorom v pondelok informuje agentúra AP, zverejnila po tom, ako Rusko zo svojich vojnových lodí v Kaspickom mori vypálilo minulý týždeň okrídlené rakety na Sýriu. Takéto strely podľa EASA pred zasiahnutím cieľa "nutne križujú vzdušný priestor nad Kaspickým morom, Iránom a Irakom", nedosahujú však výškové hladiny využívané pre komerčné lety

Úrad EÚ pre bezpečnosť civilného letectva prostredníctvom svojho bulletinu informuje používateľov vzdušného priestoru v danej oblasti o potenciálnom nebezpečenstve, zatiaľ však konkrétne odporúčania nevydáva. V prípade získania "špecifickejších informácií" plánuje oznam doplniť.

Ruská vláda minulú stredu oznámila, že vojnové lode Kaspickej flotily vypálili rakety na pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v severnej a severozápadnej Sýrii. Podľa informácií predstaviteľov USA viaceré strely dopadli už i na iránskom území, čo však Teherán ani Moskva nepotvrdili.

EÚ je znepokojená

 

Ministri zahraničných vecí EÚ, ktorí sa v pondelok zídu v Luxemburgu, zaujmú spoločné stanovisko k ruskej intervencii v Sýrii. Z návrhu ich spoločného vyhlásenia, ktoré vopred získala agentúra Reuters, vyplýva, že šéfovia diplomacií EÚ zrejme odsúdia ruské nálety na pozície Západom podporovaných povstalcov v Sýrii a upozornia na riziko, že tieto nálety povedú k predĺženiu konfliktu. Budú tiež Rusko žiadať, aby s nimi okamžite prestalo.Rovnaké obavy dnes pred poslancami Parlamentného zhromaždenia NATO v nórskom meste Stavanger vyslovil aj generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg. Podľa neho by Rusko malo zohrávať konštruktívnu úlohu v boji proti Islamskému štátu (IS). 

"Podpora Asadovho režimu nie je konštruktívna - len predlžuje vojnu v Sýrii," upozornil Stoltenberg. Súčasne uviedol, že neexistujú plány na vyslanie jednotiek NATO do Sýrie. Spomínaný návrh vyhlásenia pripravili veľvyslanci členských štátov EÚ. Upozorňujú v ňom, že terčom ruských náletov nie sú len pozície Dáišu (Islamského štátu) a iných organizácií, ktoré OSN označuje za teroristické, ale aj jednotky umiernenej opozície. Ruské nálety tak podkopávajú politický proces v Sýrii, zhoršujú humanitárnu situáciu a vedú k radikalizácii islamistov, píše sa v návrhu. Podľa Luxemburska, ktoré tento polrok predsedá Európskej únii, ruské nálety by mohli mať nebezpečné dôsledky pre vývoj v Sýrii: existuje totiž nebezpečenstvo, že stovky Sýrčanov sa vydajú "na cestu do exilu práve kvôli nekoordinovanému bombardovaniu."

Útoky Ruska na pozície aj iných povstaleckých skupín, nielen IS, odsudzuje rozhodne aj Francúzsko. Ďalšou dôležitou témou pondelkového rokovania v Luxemburgu bude aj rola sýrskeho prezidenta Bašára Asada, v ktorom členské štáty nezastávajú jednotný postoj: časť krajín vystupuje za rokovania so súčasným režimom, iné štáty - napríklad Francúzsko - tento návrh rozhodne odmietajú.  Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond tiež považuje za nemožné spolupracovať s Asadom. Uviedol však, že EÚ by sa mohla zhodnúť na podmienkach a harmonograme jeho odchodu z politickej scény. Západné médiá tak pripúšťajú, že EÚ by mohla zatiaľ aj netrvať na Asadovom okamžitom odchode.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tlačová konferencia po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR
Kampaň do eurovolieb po atentáte bude iná: V tomto sa Smer a a Hlas zhodli
(ilustračné foto)
Prekvapenie pre nitrianskych policajtov: Vodič otvoril dvere a hneď ich ovalil podozrivý ZÁPACH!
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).
Vicepremiér Kaliňák v súvislosti s atentátom na Fica: Stanovisko k ďalšiemu riadeniu štátu
Prvý Poliak v NHL odhalil vtipnú príhodu s Pálffym: Ja nedávam góly na bicykli, vieš?
Dráma na východe Slovenska: Horí strecha bytového domu, v ktorom žije 10 rodín!
Polícia: Pátra po nezvestnej 16-ročnej Natálii Hladišovej.
Pátranie po 16-ročnej Natálii: Nezvestné dievča má tieto DVE zvláštne ZNAMENIA
Andrej Danko (SNS)
Rázny krok SNS po atentáte: Takéto diskusie na portáloch chce legislatívne zakázať!
Becík porazil najdlhšie slúžiaceho župana a bude viesť župu ďalšie štyri roky.
Predsedovi NSK Branislavovi Becíkovi sa vyhrážajú zastrelením: Podal trestné oznámenie
Spoločné vyhlásenie Čaputovej a Pellegriniho k spoločenskej situácii po včerajšom útoku na premiéra Roberta Fica.
Na pozvanie Pellegriniho a Čaputovej reaguje koalícia aj opozícia: Kto sa zúčastní a kto pozastavil kampaň
Bratislavská mestská polícia dohliada aj na dodržiavanie protikoronových opatrení.
Váš Tip
Chlapec z Bratislavy neprišiel domov, našli len jeho batoh: Polícia začala konať! Nečakané rozuzlenie
Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák
Kaliňák komunikoval s Čaputovou a Pellegrinim: Zdôraznil, čo je potrebné spraviť
Zľava: Rastislav Trnka, Jozef Viskupič, Juraj Droba.
Župani odsúdili atentát na premiéra Fica: Silné odkazy pre Slovákov!