Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2015 13:57 | PR články

Bývalý primátor Bratislavy randí s kráľovnou vied

Málokto vie, že bývalý primátor Bratislavy, doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc., zasvätil väčšinu svojho života vyučovaniu mladých ľudí v prepojení na svet vedy a techniky a v tejto sfére sa aj naďalej úspešne realizuje. Na pôde Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, v roli pedagóga, vychováva nové generácie mladých vedeckých talentov a nezanedbáva ani svoju výskumnú činnosť.

V časoch jeho vedeckých začiatkov bolo cestovanie dosť obmedzené. Po roku 1989 mal však, vďaka práci vo verejnej činnosti, možnosť navštíviť mnohé zákutia našej planéty a spoznať veľa zaujímavých ľudí. Už počas svojich vysokoškolských rokov zistil, že ho baví objavovať nové veci, a tak sa prihlásil na doktorandské štúdium. „Počas neho dozrelo vo mne rozhodnutie zostať na škole a stať sa vysokoškolským učiteľom. Ruka v ruke s pedagogickou činnosťou ide na škole aj vedecká činnosť,“ prezrádza celoživotný milovník kapely The Beatles, ktorý považuje za svoj najväčší životný úspech prijatie zákona o vysokých školách, ktorý posunul naše vysoké školy do európskeho vzdelávacieho priestoru. Bol prijatý v roku 2002 a s obmenami funguje dodnes.

Otvoriť galériu
doc. RNDr. Milan Ftáčnik, CSc.
Zdroj: súkromný archív M. Ftáčnika

Ako dieťa mal vo výbere povolania menší hokej, ale najviac rezonovali predstavy o práci manažéra, herca či učiteľa. Svojím spôsobom si ich už stihol všetky vyskúšať a hrdo sa hlási k poslednému variantu, ktorý je v ňom vraj zakódovaný. Jeho najobľúbenejšími filmami z tematického prostredia sú Kód enigmy o zakladateľovi informatiky Alanovi Turingovi, ako aj film o Madam Curie, ktorý ukázal, že aj ženy dokážu robiť špičkovú vedu.

Veda a technika Vám doprajú dostatok vzrušenia, keď sa Vám podarí urobiť objav, niekedy stačí posun v riešení problému, ktorý dlho odolával a zrazu je tu riešenie, často jednoduché, ale Vám pripadá krásne. Fascinuje ma, že sme schopní vymyslieť veci, o ktorých sme si ešte včera mysleli, že to nedokážeme. Napríklad auto, ktoré samo chodí po ceste a nepotrebuje šoféra. Alebo nájsť spôsob, ako nazrieť do tela človeka, aby sme mu pomohli s liečením jeho choroby, bez toho, že by sme ho museli otvoriť,“ hovorí so zanietením vedec, ktorý sa vraj s dlhými vlasmi podobal na Paľa Hammela, takže v prípade autobiografického filmu sa vopred hlási na túto úlohu.

Na čo zaujímavé – vzrušujúce sa môžu najviac tešiť mladí ľudia na Slovensku, ktorí zavítajú na stretnutie s ním v rámci vedeckej roadshow? Hovorí sa, že matematika je kráľovnou vied. Pokúsim sa vás presvedčiť, že na tom niečo je. A platí to aj o jej mladšej sestre informatike, ktorá mení náš život a umožňuje ľahko zvládať veci, ktoré my ako ľudia robíme ťažko,“ dodáva sympatický vedec.

ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ prichádzajú aj do tvojho mesta! Pridaj sa k nám a spolu s tvojou triedou uvidíš, že to nie je sci-fi, ale realita. Spoznaj fascinujúci svet vedy a namotaj sa na vynálezy, ktoré hýbu svetom. Tešíme sa na teba a vidíme sa. Viac informácií nájdeš na www.vedanadosah.sk Vstup je voľný.

Vedeckú roadshow „ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ ti prináša Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci projektu PopVaT, ktorého cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov. Realizátorom projektu je tím mentorsko-edukačnej platformy pre deti a mládež www.dikymoc.sk

Otvoriť galériu
.
Zdroj: PR článok

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Dmitrij Peskov.
Rusko reaguje na výroky Macrona a Camerona: Hrozba pre Európu? Peskov hovorí o nebezpečenstve
Ilustračné foto
Mrazivé slová českého ministerstva: Bolo za viacerými útokmi na české inštitúcie Rusko?!
(ilustračné foto)
Epidémia na Slovensku: V TÝCHTO krajoch trápi ľudí nepríjemný problém
Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Vážne slová prezidentky: K demokracii nepatrí snaha o politické ovládnutie médií
Ilustračné foto.
Colníci v Košiciach skoro odpadli: Ktorý Slovák si TOTO, preboha, dal doviesť?!
Čo si o Darinej úprave myslí jej partner?
Foto
Nebudete veriť, ako Nedvěd reagoval na Darinu PLASTIKU: To fakt TOTO povedal?
Rodičia Maddie zverejnila srdcervúci odkaz 17 rokov po jej zmiznutí.
Foto
Rodičia nezvestnej Maddie zverejnili srdcervúci ODKAZ! Slová plné bolesti vám vtisnú slzy do očí
Ilustračné foto
Séria teroristických útokov v Rusku? Znepokojivé správy bezpečnostnej služby! Sila, koho obviňujú
(ilustračné foto)
V Trenčíne bude nový grafikon MHD: Platiť má začať už čoskoro
ilustračné foto
Ničivý ruský útok: Hlásia obete! Veliteľ ukrajinských pozemných síl hovorí o zúfalej situácii v TOMTO meste
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker.
Aktualizované
Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria! Čo bude s deťmi?
Ilustračné foto
Tragické správy: Hamas mal zavraždiť rukojemníka! Otec sa už k svojim deťom nevráti