Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.09.2015 11:55 | Správy | Zahraničné správy

Premiér Fico odmietol kvóty a zažaloval Úniu: Aký trest nám hrozí?

Skončíme v nemilosti? Robert Fico už v utorok večer nešetril tvrdými vyjadreniami na adresu ministrov vnútra členských štátov, ktorí väčšinou schválili rozhodnutie o kvótach. 

Vďaka nemu by sa na Slovensko malo v najbližších mesiacoch dostať 1 502 utečencov, o ktorých by sme sa museli postarať a ponúknuť im azyl. Od novej dohody neprešlo ani 24 hodín, keď sa Fico rozhodol podať na Úniu žalobu a jej politike sa tak vzoprieť najjednoznačnejšie ako kedykoľvek predtým. 

Proti dohode boli okrem nás už iba Česi, Maďari a Rumuni, Fíni sa zdržali. Zo všetkých týchto krajín Slovensko zaujalo doposiaľ najtvrdší postoj. Po zasadnutí vlády sa rozhodol premiér Robert Fico podať žalobu na Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu. „Slovensko je suverénna krajina a je to diktát väčšiny vo veľmi citlivej téme,“ povedal premiér, podľa ktorého bude mať náš odpor pridanú hodnotu a nebude sa týkať iba povinných kvót, ale aj ďalšieho fungovania spoločenstva.

„Aj v tom je veľká pridaná hodnota žaloby, ktorú ideme podať, veľká pridaná hodnota nášho odporu, že nemôžeme si dovoliť, aby Európa fungovala na princípe väčšiny proti menšine. Potom sme skončili,“ naznačil negatívny scenár ďalšieho vývoja. „Je to jedna prázdna politická deklarácia, ktorá je odsúdená na neúspech,“ doplnil ho minister vnútra Robert Kaliňák (44).

Otvoriť galériu

 

Dlhé obdobie

Slovensko sa týmto krokom ocitlo v právnom stave nazvanom infringement, ktorý používa Európska únia v prípade, keď členská krajina neprijíma schválenú legislatívu. „Našou povinnosťou je rešpektovať rozhodnutie ministrov, aj keď rozhodnutie kvalifikačnou väčšinou v takej citlivej otázke je výnimočné,“ povedal Radovan Geist z Euractiv.sk, podľa ktorého je veľmi ťažké predpovedať, čo sa udeje v blízkej budúcnosti. „Rozhodnutie Súdneho dvora v tejto veci môže trvať mesiace až roky. Podanie žaloby znamená, že iba vtedy môže Súdny dvor zmeniť rozhodnutie, ak na to bude mať dôvody,“ vysvetlil.

Sankcie

Geist tvrdí, že zaujímavým paradoxom na celej súčasnej situácii je časový vývoj udalostí. Do úvahy pripadá, že súd by mohol o oprávnenosti našej žaloby rozhodnúť aj o dva roky. „Lehota dosiahnutej dohody sú práve dva roky. Ak proces na Súdnom dvore bude trvať dlhšie, tak sa nakoniec bude rozhodovať o legislatíve, ktorá už nebude platná,“ uzavrel Geist s tým, že počas posudzovania našej žaloby môžeme kedykoľvek bez následkov ustúpiť a kvóty prijať. O možných sankciách je podľa neho predčasné špekulovať, ale v každom prípade nedostaneme také prostriedky, aké by sme pôvodne mali dostať. Za úlohu vypracovať žalobu dostala na stredajšom zasadnutí vlády zástupkyňa SR v konaní pred súdmi EÚ Beatrix Ricziová v spolupráci s ministerstvom vnútra a ministerstvom spravodlivosti. Žaloba musí byť vypracovaná do dvoch mesiacov. 

Otvoriť galériu

Infringement

Radovan Geist, Euractiv.sk

- Procedúra, ktorou komisia upozorňuje členský štát na porušenie nejakého záväzku, väčšinou nerešpektovanie legislatívy. Krajina sa upozorní a musí reagovať. Buď zareagujeme, že to do konkrétneho dátumu splníme, alebo nebudeme reagovať. Na základe toho príde druhý krok, keď nám nariadia čas, dokedy máme splniť naše povinnosti. Ak to nespravíme, tak nás môžu žalovať na Súdnom dvore, ktorý bude rozhodovať o finančných sankciách. Časť prostriedkov, ktoré sme mali dostať, tak nedostaneme.

Grigorij Mesežnikov, politológ

Otvoriť galériu

- Rokovania priniesli očakávaný výsledok. Bol to problém, ktorý bolo treba riešiť, keď sa ukázalo, že iná dohoda nie je možná. Európska únia preto uplatnila mechanizmus, ktorý bol schválený pri Lisabonskej zmluve. Je to legitímne rozhodnutie. Ak má Fico pocit, že došlo k niečomu nekalému, môže podať žalobu. Len pripomínam, že to nebol on, kto doviedol túto krajinu do Únie. Dostali sme sa tam s odretými ušami. Je velmi krátkozraké žalovať Úniu za to, že dospela k riešeniu. Z právnej stránky neodstúpi od svojho rozhodnutia. Bude to mat veľmi nepríjemný dosah na vnímanie Slovenska a ľuďom, ktorí mali ilúzie o Ficovi, sa ukáže, v akom svete žije. Podla mňa ide o jeho politickú hru pred voľbami. 

Ján Baránek, politológ

Otvoriť galériu
Ján Baránek
Zdroj: anc

- Rozhodnutie ministrov bol nátlakový krok. Nedá sa to ináč povedať. Účelovo
to išlo cez ministrov vnútra, lebo bolo jasné, že nás prehlasujú. Dosť to mení charakter Európskej únie. Nemecko nám jasne dalo najavo, že sme do počtu. Z toho logicky vyplýva krok Fica, ktorý v stredu spravil. V tomto prípade s ním musím súhlasiť. Bude to však ťažšie, lebo ide o proces nedodržania, prídu sankcie. A to,
ako sa to u nás prejaví, bude otázka ďalších rokovaní a rozhovorov.

Radovan Ďurana, ekonomický analytik INESS

- Keď prvýkrát neprešla Lisabonská zmluva v Írsku, tak krajina bola naďalej plnohodnotným členom Únie, a ona Írsko donútila referendum zopakovať. Chcem tým naznačiť to, že v EÚ neplatí ekonomické uvažovanie, ale politické a tie dopady si netrúfam odhadnúť. Z pohľadu Slovenska sa však zrejme nič nezmení. Budeme jej súčasťou ako doteraz. Pokuty, o ktorých sa hovorí, sú v tomto kontexte symbolické. Ide o politický problém, ktorý sa ekonomicky zatiaľ nedá uchopiť.

Miroslav Kusý, politológ

Otvoriť galériu
Miroslav Kusý
Zdroj: anc

- Je to zbytočné napínanie svalov. Únia sa rozhodla demokraticky. Veď tak sa hlasuje v prípade, že neexistuje jednotné riešenie, konsenzus. Boli sme prehlasovaní v zdrvujúcej menšine. Je to preto demagógia, že nás niekto prevalcoval. Naším odporom sa dostaneme do veľkej nepriazne európskych lídrov. Budeme tí, na ktorých sa bude ukazovať prstom a zostaneme nakoniec sami. Fico nie je pán kráľ, ktorý rozhoduje ako nejaký suverén. Nemôže rozhodovať vo svojom mene za celú krajinu. Stále hovorí, že nám Brusel rozkazuje, ale ved tam máme svojich ľudí.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ctibor na sociálnej sieti ukázal rozprávkový kurín, ktorý pripravil svojim sliepočkám.
FotoVáš Tip
Ctibor má doma rozprávkový kurín: Videli ste už niečo podobné? Jeho sliepky si žijú v parádnom luxuse!
Ilustračné foto
Kontrola si posvietila na hygienu zdravotníkov v Bratislave: Čo odhalili výsledky?
Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Diskriminácia všeobecných lekárov? Ministerstvo zdravotníctva reaguje na tvrdenia asociácie
Expert tvrdí, že Ficova ochranka urobila vo veľa veciach chybu.
Foto
Mohlo byť všetko INAK? Expert, ktorý strážil slávnych, si myslí svoje: Drsná KRITIKA Ficovej ochranky!
Handlová. 15. máj 2024.
Váš Tip
Varovanie Slovákom, v ohrození sú nevinní ľudia: Po atentáte na premiéra sa šíri obzvlášť nebezpečný hoax!
Copperfield je jedným z najznámejších iluzionistov všetkých čias.
David Copperfield ako sexuálny predátor?! Ohavné, čo mal robiť deťom
Ruský prezident Vladimir Putin.
Hrôza, koľko obcí Rusko za týždeň dobylo: Obsadia aj Charkov?! Putin prezradil, aké sú ich PLÁNY
Robert Fico a Zuzana Čaputová.
Prezidentke v súvislosti s atentátom na premiéra Fica telefonoval aj holandský kráľ
Ruský prezident Vladimir Putin.
Británia buchla po stole: Rusku a KĽDR chce klepnúť po prstoch! To sa Putinovi páčiť nebude
(ilustračné foto)
Na internete sa šíri veľké množstvo nenávistných prejavov: Polícia varuje a nevhodné príspevky rieši!
Na snímke zľava tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss starší a generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší.
Foto
Vo futbalovom Slovane začali čistky: Kmotrík ml. prehovoril, kto v klube končí
Policajti zabili ozbrojeného muža, ktorý chcel podpáliť synagógu.
Podpaľačský útok na synagógu vidí minister jasne: Išlo o akt antisemitizmu